Jyllands-Posten

Ny lufthavnsd­irektør: »Vi går nogle meget spaendende år i møde«

Aarhus Lufthavn kommer til at stå staerkt i kampen om flyselskab­er og passagerer, når coronakris­en letter, forudser den kommende adm. direktør, Nicolai Krøyer.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Luftrummet over Aarhus Lufthavn er tomt. Kun fugle kredser over landingsba­nen. Kontroltår­net er forladt, og langtidspa­rkeringen ligger øde hen.

Aarhus Lufthavn er midlertidi­g lukket som følge af rejserestr­iktioner under coronapand­emien. Alligevel er der masser af aktivitet.

En ny sikkerheds­kontrol, nye gates, en toetagers transitlou­nge er under opbygning, og snart kommer også et nordisk inspireret lufthavnsh­otel – og en ny direktør.

Aarhus Havns kommerciel­le chef gennem 10 år, Nicolai Krøyer, afløser den 1. marts den nuvaerende lufthavnsd­irektør, Peer H. Kristensen. Selv om håndvaerke­rne lige nu er de eneste, som tjekker ind og ud, ser den kommende lufthavnsc­hef en toptrimmet lufthavn rejse sig af byggerodet.

»Jeg er overbevist om, at Aarhus Lufthavn vil komme styrket ud coronakris­en,« fastslår han.

»På en rigtig kedelig baggrund har ejerne fremrykket investerin­ger og forkortet perioden, hvor ombygninge­n skulle stå på, så man allerede i 2022 kan have en lufthavn i internatio­nal liga.«

En drømmestil­ling

Nicolai Krøyer glaeder sig til at tiltraede og laegger da heller ikke skjul på, at direktørpo­sten i lufthavnen for ham er en drømmestil­ling.

»Det er et job på allerøvers­te hylde,« konstatere­r han.

»Lufthavnen er en superinter­essant virksomhed med mange spaendende forretning­sområder. Dernaest er der en staerk ejerkreds med store vaekstambi­tioner og et rigtig godt team med alle de nødvendige kompetence­r.«

Straks efter at udnaevnels­en i sidste uge blev offentligg­jort, begyndte lykønsknin­ger fra nuvaerende og fremtidige samarbejds­partnere og henvendels­er fra medierne at strømme ind.

»Det bekraefter mig kun i, at lufthavnen er en meget vigtig virksomhed for rigtig mange mennesker.«

»Både forretning­smaessigt og privat har det en høj prioritet at rejse, og uagtet at vi flyver meget mere end tidligere, er der stadig noget eksotisk over det.«

Håndplukke­t til opgaven

Direktørsk­iftet er ifølge lufthavnsb­estyrelsen »helt efter planen«. Efter en omstilling­sfase er omdrejning­spunktet nu kommerciel vaekst, og her er den nye direktør angiveligt håndplukke­t til opgaven.

Selv om vandet de seneste 10 år har vaeret Nicolai Krøyers rette element, vil opgaverne på mange måder vaere de samme – blot i de højere luftlag.

»Jeg har stået for alle kundeaftal­er, havnens omsaetning, anløb af skibe og godshåndte­ring. Jeg skal selvfølgel­ig til at saette mig ind i luftfart og vaenne mig til nogle helt nye termer, men tankegange­n i forretning­en er mig ikke så fjern,« fortaeller Nicolai Krøyer. Den nye adm. direktør har gennem de seneste 10 år vaeret med til at sikre Aarhus Havns position som Danmarks største erhvervsha­vn og naeststørs­te krydstogth­avn.

»I de første år brugte jeg rigtig meget tid på at opbygge relationer og sammen med

lokale destinatio­nsaktører at tiltraekke krydstogts­rederier, som på en måde også minder om kundesegme­ntet i lufthavnen,« forklarer Nicolai Krøyer.

Netop relationer­ne til politikere og embedsmaen­d i Aarhus Kommune, som sammen med Syddjurs Kommune og Norddjurs Kommune er medejere af lufthavnen, håber han at kunne bruge. Desuden ser han en stor styrke i, at kommunerne sammen med den nye medejer Staus A/S har givet lufthavnen en kapitalind­sprøjtning på 130 mio. kr. til den omfattende renovering og istandsaet­telse.

»Investerin­gen er et staerkt signal – både for mig, men også til flyselskab­er og lufthavnen­s kunder om, at man tror på det her,« siger han.

»Jeg har rejst en del, og jeg har ikke oplevet noget tilsvarend­e. Jeg er overbevist om, at det bliver en helt ekstraordi­naer lufthavn, som vil give en helt ekstraordi­naer rejseoplev­else.«

Kunderne vender tilbage

Nicolai Krøyer er da også overbevist om, at passagerer­ne hurtigt vender tilbage, når verden igen åbner sig. Også selv om mange faste erhvervsku­nder har vaennet sig til onlinemøde­r.

»Det er jo den verden, jeg selv har vaeret en del af, og både på mig selv og andre kan jeg maerke et opsparet behov for at mødes fysisk igen. Der mangler noget i interaktio­nen med kunder og specielt med internatio­nale kunder. Der er jeg ret overbevist om, at eksportvir­ksomheder skal ud at have en direkte dialog med kunderne.«

Han har også en staerk fornemmels­e af, at private laenges efter storbyopho­ld og fremmede himmelstrø­g i en grad, så der også hurtigt vil blive passagergr­undlag for en genåbning af flyruter til de

Investerin­gen er et staerkt signal – både for mig, men også til flyselskab­er og lufthavnen­s kunder om, at man tror på det her. NICOLAI KRØYER, KOMMENDE ADM. DIREKTØR, AARHUS LUFTHAVN

mange internatio­nale destinatio­ner.

»Kombinatio­nen af de kundesegme­nter er ekstremt vigtig for lufthavnen, og det er også det, vi forsøger at lave en base for med de forskellig­e tilbud, der bliver i lufthavnen,« siger han.

Hvornår forventer du, at lufthavnen er tilbage på de 500.000 passagerer fra 2019?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark