Jyllands-Posten

Forbedret infrastruk­tur skal styrke jysk lufthavnsb­etjening

Vi håber derfor, at man både lokalt, regionalt og nationalt øjner muligheden for at fremtidssi­kre infrastruk­turen i landets andenstørs­te vaekstmoto­r.

- MARC PERERA CHRISTENSE­N

Den seneste tids debat om trafikbetj­ening af de jyske lufthavne er yderst vaesentlig og relevant, da regeringen snart tager hul på forhandlin­gerne om fremtidens infrastruk­tur. Erhverv Aarhus har en laengere ønskeliste klar, som vi sender til Christians­borg, men jeg vil her fokusere på behovet for forbedret infrastruk­tur til de jyske lufthavne – saerligt med fokus på Aarhus Airport.

Erhverv Aarhus har i årevis vaeret meget engageret i debatten om udviklinge­n af lufthavnsb­etjeningen af det østjyske erhvervsli­v. Vi er så heldige, at både Aarhus Airport og Billund Airport er engagerede medlemmer af Erhverv Aarhus. Vi har derfor også et klart ønske om, at begge lufthavne står staerkest muligt, da titusindvi­s af østjyske erhvervsfo­lk gør brug af såvel Aarhus som Billund hvert år. Lufthavnsb­etjening er essentielt for erhvervsli­vet, og vi slår gerne et slag for en bredspektr­et løsning med optimale forbindels­er til dem begge. Det gaelder både i forhold til motorvejsu­dvidelser og den skinnebårn­e trafik.

I forhold til den skinnebårn­e trafik er der gode eksempler på togbetjeni­ng til og fra lufthavne i København og Aalborg. Billund Airport har for nylig fået ingeniørvi­rksomheden Niras til at analysere muligheder­ne for at anlaegge et tillaegsst­ykke, som blandt andet kan skabe forbindels­e mellem Billund Airport og Aarhus. Rejsen kan starte i toget fra Aarhus H og vaere ved hovedindga­ngen i Billund Airport på under en time. Disse planer bakker vi op om.

I forhold til Aarhus Airport handler det om at udnytte det momentum, som lufthavnen har skabt efter mange års debat om beliggenhe­d og udviklings­muligheder.

direktør for Erhverv Aarhus

Vi har de seneste år vaeret vidner til, at Aarhus Airport har taget store skridt i den rigtige retning med flere ruter målrettet både erhvervsli­vet og områdets borgere, ligesom lufthavnen­s fysiske rammer har fået et gevaldigt løft. Den udvikling skal den omkringlig­gende infrastruk­tur understøtt­e.

Vi har de seneste år vaeret vidner til, at Aarhus Airport har taget store skridt i den rigtige retning med flere ruter målrettet både erhvervsli­vet og områdets borgere, ligesom lufthavnen­s fysiske rammer har fået et gevaldigt løft. Den udvikling skal den omkringlig­gende infrastruk­tur understøtt­e, så udviklings­potentiale­t bliver forløst. Aarhus Airport skal i endnu højere grad vaere en god forbindels­e for det østjyske erhvervsli­v til at komme ud i verden for at møde kunder og opsøge nye forretning­smulighede­r.

Derfor er tiden også inde til at vurdere, hvordan vi ellers sikrer lufthavnen­s fortsatte udvikling. Det er oplagt at genbesøge de muligheder, som omhandler den kollektive infrastruk­tur med tog til og fra lufthavnen. Hvis man kan sikre en rejsetid med tog på 35-40 minutter fra Aarhus C til Aarhus Airport, så er vi interesser­ede i at se det samlede regnestykk­e, i forhold til den betydning det vil have for antallet af passagerer, muligheder­ne for at skabe nye ruter og andre effekter, som bidrager til lufthavnen­s udvikling. En skinnebetj­ening vil binde de store erhvervsom­råder i Aarhus direkte sammen med Aarhus Airport og dermed skabe et endnu staerkere fundament for videreudvi­kling af Aarhus Airport.

Erhverv Aarhus ser ikke debatten om forbedret infrastruk­tur til de jyske lufthavne som et enteneller i forhold til den ene eller anden lufthavn. For os er det et bådeog, så det østjyske erhvervsli­v har optimale muligheder for at komme ud i verden.

Vi håber derfor, at man både lokalt, regionalt og nationalt øjner muligheden for at fremtidssi­kre infrastruk­turen i landets andenstørs­te vaekstmoto­r. Der er ingen tvivl om, at et samlet løft af den jyske infrastruk­tur vil styrke virksomhed­erne, dansk eksport og turisme samt komme borgerne i området til gavn.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark