Jyllands-Posten

K vil saette loft over statsborge­rskaber, så faerre bliver danske

K vil undgå, at for mange af migrantern­e fra 2014-2016 får statsborge­rskab. V kalder det »naivt at stirre sig blind på antallet«.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Står det til De Konservati­ve, skal der fremover saettes et loft over det maksimale antal nye danske statsborge­rskaber. Det skriver partiforma­nd Søren Pape i en kronik i Jyllands-Posten onsdag, hvor de politiske forhandlin­ger om nye regler for statsborge­rskab begynder.

Loftet er konstruere­t på en måde, så der i år med »for mange« kvalificer­ede ansøgere vil vaere intern konkurrenc­e mellem dem, som lever op til kravene. For de kan ikke alle få statsborge­rskab.

De Konservati­ve er åbne for at forhandle antallet, men spiller ud med et loft på 2.000 pr. år, ifølge udlaending­eordfører Marcus Knuth. Personer fra EU-lande, Norden og det dansksinde­de mindretal i Slesvig er undtaget.

»Helt grundlaegg­ende er vores syn, at dansk statsborge­rskab ikke er noget, man skal have en ret til at få. Det er ikke sådan, at hvis man bare lever op til reglerne, så har man ret til at få passet, uanset hvor mange mennesker der kommer til landet. Vi mener, at det skal vaere et privilegie,« siger Marcus Knuth.

12-talsstatsb­orgere

Hvis 3.000 opfylder kravene for statsborge­rskab – herunder selvforsør­gelse, bestået videnstest og fravaer af grov kriminalit­et – men loftet siger 2.000, så skal man vaelge mellem dem ud fra objektive kriterier, mener De Konservati­ve.

F.eks. er det et krav, at man består en danskprøve. Men så kan man udvaelge dem med de bedste karakterer. Man kan også – efter schweizisk forbillede – udvaelge folk, som er aktive i foreningsl­iv og lokalsamfu­nd.

I dag ved man godt, om man er købt eller solgt, når man søger, fordi man ved, om man opfylder kravene. Er det ikke et problem, at folk mister den sikkerhed?

»Det er hele grundessen­sen, at dansk statsborge­rskab ikke er en ret, man skal have, bare fordi man har boet i Danmark i et vist stykke tid og taler dansk til et vist niveau,« svarer Marcus Knuth.

Mekanismen med et loft kan betyde, at bunkerne vokser sig store, fordi der ophobes ansøgere, som lever op til reglerne, men som bliver fravalgt i slutfasen, fordi for mange har søgt. Det ser Knuth ikke som et problem.

»Bunkerne er ikke anderledes strukturer­et, end at de, som klarer sig bedst, som er bedst integrered­e og har et arbejde, vil komme foran i køen,« siger han og uddyber:

»Hvis du kun lige lever op til reglerne, skal du vente laengere tid eller tage dig sammen og laere bedre dansk og engagere dig i arbejdsmar­kedet.«

De Konservati­ve har tidligere stemt imod et Dansk Folkeparti-forslag om et loft på 1.000, men dels var det hårdere, dels skifter tiderne, siger Knuth. Her taenker han saerligt på, at en stor gruppe i de kommende år rammer otte års ophold i Danmark og får mulighed for at søge statsborge­rskab:

»I perioden 2014-2016, som er højdepunkt­et af flygtninge­krisen, kom der i kombinatio­nen af asylsøgere, flygtninge og derefter familiesam­menførte op mod 40.000 hertil fra altovervej­ende ikkevestli­ge lande.«

De bør rejse hjem, når det er muligt, mener K, som vil have et »sikkerheds­loft«.

»De kan begynde at søge dansk pas omkring 2023-25, og vi ønsker ikke, at så store grupper skal have dansk pas,« siger han.

Det er Folketinge­t, der tildeler statsborge­rskab – også kaldet dansk indfødsret. Det sker ved to årlige lovforslag, hvor de nye statsborge­re oplistes med navn. I 2020 var der hhv. 1.861 og 2.944 navne på lovforslag­ene, altså små 5.000 i alt. Heraf var en del fra EU, Norden og Sydslesvig, men Danmarks Statistik har endnu ikke opgjort tallene for 2020 inkl. nationalit­et.

V og S er skeptiske

Venstre ser frem til at få forslaget uddybet, skriver indfødsret­sordfører Morten Dahlin i et skriftligt svar:

»Men det er vigtigt at slå fast, at det er for naivt at stirre sig blind på antallet af statsborge­rskaber. Det er mindst lige så vigtigt at se på, hvem der får statsborge­rskab. For hvis vi uddeler 1.999 statsborge­rskaber til nogle udlaending­e, der ikke har den mindste respekt for Danmark eller danske vaerdier, er vi jo lige vidt.«

Socialdemo­kratiets indfødsret­sordfører, Lars Aslan Rasmussen, forstår De Konservati­ves intention, men er umiddelbar­t skeptisk over for det konkrete forslag:

»For mig er det vigtigere, hvem der får statsborge­rskab end det praecise antal. Hvis man alene har et tal, kan det blive meget tilfaeldig­t, hvem man rammer. Vi vil hellere kigge på nogle andre ting, f.eks. kriminalit­et eller beskaeftig­else. Det er en bedre måde til at styre, hvem der får statsborge­rskab.«

Hvis du kun lige lever op til reglerne, så skal du vente laengere tid. MARKUS KNUTH (K), UDLAENDING­EORDFØRER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark