Jyllands-Posten

Stort flertal i Folketinge­t har vedtaget en historisk rigsretssa­g mod Inger Støjberg

141 politikere har aktiveret Folketinge­ts tungeste våben: Inger Støjberg (V) skal for Rigsretten. Både Venstre og blå blok står splittede tilbage.

- JESPER KONGSTAD STEEN A. JØRGENSSEN jesper.kongstad@jp.dk steen.a.jorgenssen@jp.dk

For en gangs skyld så hun lidt påvirket ud af den dramatiske situation.

Inger Støjberg (V) kunne – en for en – se de fleste af sine partifaell­er og tidligere tro vaebnere som Marcus Knuth (K) og Naser Khader (K) vende sig mod hende og stemme ja til, at hun skal stilles for Rigsretten for at få hende dømt for lovbrud i sagen om de ulovlige adskillels­er af unge asylpar tilbage i 2016.

Med et overvaelde­nde flertal besluttede Folketinge­t tirsdag kl. 16.35 at indlede den kun sjette rigsretssa­g i danmarkshi­storien.

141 stemte for anklageskr­iftet mod Støjberg, mens 30 stemte imod, nemlig Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, tidligere statsminis­ter og løsgaenger Lars Løkke

Rasmussen samt ni medlemmer af Venstres folketings­gruppe, inklusive Støjberg.

Dermed kom den historiske dag endnu en gang til at udstille både et splittet Venstre og en delt blå blok.

Samtidig undlod Støjberg endnu en gang melde ud om sin egen fremtid i Venstre, som hun selv har sået tvivl om. Hun er stadig ved at »vende skråen«, selv om partitoppe­n presser på for et svar. Det var i går aftes også stadig uafklaret, om Støjberg fortsaette­r som retsordfør­er.

Efter et gruppemøde i Venstre før afstemning­en kaldte gruppeform­and Karsten Lauritzen (V) det for en »meget tung dag« for både Venstre og Støjberg, der valgte at blive vaek fra gruppemøde­t.

Historisk forsvarsta­le

Under Tamilsagen var tidligere justitsmin­ister Erik Ninn-Hansen (K) ikke i salen, da Folketinge­t i 1993 besluttede at stille ham for Rigsretten. Han var taget i sommerhus i Nordsjaell­and.

Støjberg valgte en langt mere offensiv strategi. Hun mødte kampklar op og fulgte den lange og ophedede debat, og leverede til sidst selv en skarp forsvarsta­le. Her langede hun indirekte ud efter sin egen partiforma­nd Jakob Ellemann-Jensen:

»I Danmark rejser man ikke straffesag­er for at rense hverken mennesker eller partier. Tvaertimod. Man gør det for at dømme dem,« sagde Støjberg med henvisning til, at Ellemann-Jensen i slutningen af december sagde til Jyllands-Posten, at rigsretten i sidste instans kunne ende med at rense både Støjberg og Venstre for anklagerne.

Herefter rettede Støjberg skytset mod bl.a. Socialdemo­kratiet og De Radikale, der i 2016 var med til at presse på for et indgreb mod »barnebrude« og de stramninge­r, som hun nu skal retsforføl­ges for. Hun fastholdt samtidig, at hun aldrig opfordrede sit embedsvaer­k til at gøre noget ulovligt, men beklagede, at der var begået fejl i sagen.

»Men jeg ved, at jeg ikke beordrede nogen til at gøre noget ulovligt,« sagde Inger Støjberg.

Med beslutning­en er Støjberg den første politiker i dette århundrede, der stilles for en rigsret, der består af 15 højesteret­sdommere og 15 laegdommer­e udpeget af Folketinge­t. Rigsretten er en helt saerlig domstol, der kun dømmer i sager, hvor tidligere eller nuvaerende ministre er anklaget for ulovlig embedsføre­lse.

En rigsretssa­g minder om en almindelig straffesag, men det er Folketinge­t, der er anklagemyn­dighed, og tirsdag blev selve anklageskr­iftet vedtaget, og det vil nu blive oversendt til Rigsretten. Støjberg bliver tiltalt for – som davaerende minister – at vaere ansvarlig for den ulovlige praksis i asylsagen.

Støjberg risikerer faengsel

Anklagen handler om brud på ministeran­svarlighed­slovens paragraf fem, som siger, at en minister straffes med bøde eller faengsel, hvis man forsaetlig­t eller af grov uagtsomhed tilsidesae­tter sine pligter.

Folketinge­ts Ombudsmand og Instruksko­mmissionen har konkludere­t, at der blev administre­ret ulovligt, da 23 asylpar blev adskilt pga. Støjbergs instruks.

Forud for afstemning­en langede både DF-formand Kristian Thulesen Dahl og formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, ud efter de partier, der støttede en rigsretssa­g.

»I, der stemmer for, I begår en historisk og alvorlig fejl. Jeg håber, at historien kommer til at dømme jer hårdt,« sagde Pernille Vermund.

Kristian Thulesen Dahl kritisered­e, at der nu skal bruges »over 50 mio. kr.« på en rigsretssa­g, som DF ikke ser et grundlag for. Han mente samtidig, at en rigsretssa­g mod Støjberg nu automatisk skal føre til, at der også skal vaere en rigsretssa­g mod statsminis­ter Mette Frederikse­n for håndtering­en af aflivninge­n af mink. Han gentog efter afstemning­en, at Støjberg er velkommen i DF.

Flere af de partier, der stemte for en rigsretssa­g, erklaerede, at »alle er imod barnebrude«, men at det slet ikke er det, som sagen handler om.

»Det afgørende her er, at en minister igangsaett­er en praksis, som er ulovlig, og som man får at vide er ulovlig,« sagde De Radikales retsordfør­er, Kristian Heegaard.

Tidligere statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen gik for første gang siden regeringss­kiftet på Folketinge­ts talerstol. Han advarede imod en rigsretssa­g. Sagen vil kunne give Støjberg et »martyrium«, hvis hun frifindes, ligesom rigsretssa­gen vil skabe splittelse i Danmark, lød det fra Løkke, der ikke mener, at der er et grundlag for at dømme Støjberg.

Knuth er tavs om kovending

Hos De Konservati­ve stemte alle ja til en rigsretssa­g, også de to traditione­lle Støjbergst­øtter, Marcus Knuth og Naser Khader. Ingen af dem har ønsket at kommentere, hvorfor de nu mener, at Støjberg har begået lovbrud. Knuth, der tidligere har kaldt sagen mod Støjberg for en »heksejagt«, skriver i en sms til Jyllands-Posten:

»Vi er en enig folketings­gruppe, der alle har valgt at følge vurderinge­n fra den uvildige advokatund­ersøgelse, som Folketinge­t havde bedt om at få lavet.«

Jeg ved, at jeg ikke beordrede nogen til at gøre noget ulovligt. INGER STØJBERG (V), RETSORDFØR­ER OG FHV. UDLAENDING­EMINISTER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark