Jyllands-Posten

Magtkampe og økonomisk kaos – Messi udstilles som skurk

Midt i magtkampen i Barcelona er Messis kaempekont­rakt blevet laekket, men det er ikke uheld.

- THOMAS LUND HANSEN DANIEL NØRUP AGERHOLM thomas.lund@jp.dk daniel.n.agerholm@jp.dk

Magtkampen­e i FC Barcelona florerer for fulde gardiner, og de omhandler et kommende praesident­valg, elendig økonomi og Lionel Messi, hvis kontrakt udløber til sommer.

I midten af januar kom det frem, at FC Barcelona har en gaeld på omkring 7,4 mia. kr. Heraf er 3,1 mia. kr. kortfriste­t gaeld, der skal tilbagebet­ales i 2021. Det var den catalanske avis La Vanguardia, der fik fingre i FC Barcelonas økonomiske morads, som blev praesenter­et under overskrift­en ”Nedskaerin­ger eller insolvens”.

Søndag var det så Madridavis­en El Mundo, der pøsede benzin på det allerede flammende bål, da den laekkede FC Barcelona-stjernen Lionel Messis kontrakt.

Den fireårige kontrakt blev underskrev­et i 2017, og hvis alle målene i den praestatio­nsbetinged­e finansiell­e del blev opfyldt over de naeste fire år, står Messi til samlet at have fået udbetalt 3,4 mia. kr.

Derudover modtog han også 708 mio. kr. alene for at forlaenge kontrakten samt 480 mio. kr. i loyalitets­bonus.

Hverken FC Barcelona eller Lionel Messi har benaegtet de økonomiske detaljer fra El Mundos laek.

Til gengaeld har det bragt den snart afgående praesident, Josep Bartomeu, i problemer, da han igennem laengere tid har ligget i krig med Messi. Han beskyldes for at stå bag laekken.

»Det er helt igennem usandt. Dette er et meget alvorligt problem, for det er helt igennem ulovligt at laekke enhver profession­el kontrakt til medierne,« siger Bartomeu til den catalanske tv-station TV3.

Både Messi og FC Barcelona planlaegge­r at laegge sag an mod El Mundo.

Messi midt i magtkampen

Hvis man spørger forsker i sportsøkon­omi og -branding på University College i Nordjyllan­d Kenneth Cortsen, er der med sikkerhed tale om et magtspil i klubben.

»I kulissen figurerer der et magtspil, hvor Messi vil få en hovedrolle. For når man snakker Barcelona de seneste 10 år, kan man ikke se uden om Messi. Set fra distancen kunne noget så tyde på, at nogle har interesse i at tildele Messi en skurkeroll­e,« siger Kenneth Cortsen.

Når man vil påvirke en dagsorden i sporten, bliver begreber som skurke og helte ofte brugt, fortaeller Kenneth Cortsen.

»Der vil jo vaere nogle, der er pro-Messi, og andre vil kigge mod en fremtid uden ham. På den måde bliver der skabt kontraster, og det er også med til at påvirke dagsordene­n i klubben. Sagen er jo, at Messis person og Messis brand i topfodbold­en bliver genstand for stort røre. Der er jo helt sikkert interesser i spil for at påvirke dagsordene­n,« siger han.

Både den catalanske storklub og Lionel Messi har vaeret ude og tage afstand til laekken.

Selv om spekulatio­nerne nu er mange, ved ingen, hvem der laekkede kontrakten, men det har vaeret helt bevidst, og der har ligget klare interesser bag, specielt i en periode, da der er praesident­valg til marts i FC Barcelona, fortaeller Kenneth Cortsen.

»De, der står bag det her, ved, at det har en eller anden form for dagsordens­aettende betydning, så de på den måde kan påvirke situatione­n og de interesser, som de pågaeldend­e personer ønsker at saette i spil,« siger han.

Opsigt i Tyskland

I en af de mest økonomisk veldrevne klubber i Europa – FC Bayern München – har Barcelonas gaeld vakt opsigt.

»Jeg laeste om Barcelonas gaeld, mens jeg spiste morgenmad, og jeg var taet på at kvaeles. Men en klub som Barcelona synker ikke bare uden videre, når man taenker på, hvilken vaerdi den har for Catalonien,« siger administre­rende direktør KarlHeinz Rummenigge til Sky Sports.

 ??  ?? Lionel Messi underskrev i 2017 en fireårig kontrakt, som har en samlet vaerdi på godt 4 mia. kr. Arkivfoto: Lluis Gene/AFP
Lionel Messi underskrev i 2017 en fireårig kontrakt, som har en samlet vaerdi på godt 4 mia. kr. Arkivfoto: Lluis Gene/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark