Jyllands-Posten

Moesgård Vildskov er mere natur til flere

Moesgård Vildskov-idéen og processen dertil skal formidles godt og inddragend­e, så aarhusiane­rne får muligheden for at tage ejerskab til projektet.

- ANDREA ODDERSHEDE CHRISTENSE­N, LARS BRØNDUM OG TOBIAS SANDFELD JENSEN,

Aarhus byråd har truffet en modig og visionaer beslutning om at give biodiversi­teten plads i skovene syd for byen. Beslutning­en er taget i erkendelse af at vi står midt i en naturkrise, hvor saerligt skovnature­n har det hårdt. I Taenketank­en VILD er vi optimistis­ke på projektets vegne og vi tror at det vil motivere flere natur-nysgerrige mennesker til at besøge dette lille århusiansk­e hjørne af vilde vidunderli­ge Danmark.

Vi tror også på at projektet vil øge naturforst­åelsen og -glaeden hos de besøgende og det vil vise at der er håb for naturen og os mennesker som naturgenop­rettere.

Danskerne vil den vilde natur I en naer fremtid vil store dyr som heste, kvaeg, elg og bison vaere pejlemaerk­e for hvor borgerne skal tage hen for at besøge de vildeste steder i den danske natur, også i Moesgård Vildskov. De store dyr har nøglefunkt­ioner i en vildere natur, men de er også blevet centrum for en ophedet offentlig debat, hvor isaer interesseo­rganisatio­nerne Danske Gymnastiko­g Idraetsfor­eninger (DGI) og Dansk Idraetsfor­bund (DIF) har gjort sig bemaerket med budskabet om at de store dyr vil afholde danskerne fra at kommer i naturen. Mon det går så galt?

Noget tyder på at den vilde natur med de store dyr faktisk tiltraekke­r danskerne, f.eks. har bisonerne på Bornholm mere end 100.000 årlige besøgende. På samme tid strømmer besøgende ud til de forvildede arealer som Lille Vildmose og Molslabora­toriet, der med heste, kvaeg og elge har sat naturen mere fri. For nylig udkom en stor undersøgel­se, der viser, at 83 pct. af danskerne gerne vil mere og større natur og samtidig støtter mange op om, at naturen gerne må blive vildere. Det er altså ikke bare i naturens interesse, men også befolkning­ens, at Aarhus byråd giver dele af Moesgård Skovene tilbage til naturen. Det er den vilde naturoplev­else lige uden for egen hoveddør, en eksklusiv og privileger­et gave som bør efterlade de andre kommuner misundelig­e tilbage på perronen.

Flere vilde arealer vil øge befolkning­ens mulighed for at opleve den vilde natur og de myriader af fortaellin­ger og oplevelser, der følger med. Vildskov er lig med krogede og klatre-venlige traeer, ingen stier man skal holde sig til og en underskov af buske og lianer, som man kan gemme sig i. Noget der vaekker umiddelbar begejstrin­g og jubel saerligt hos børn. Vildskov rummer også skovenge med sommerfugl­e og blomster, store døde traeruiner beboet af biller, ugler og flagermus, som kan betage de fleste naturnørd eller ej. Vi spår hovedattra­ktionen i Moesgård Vildskov bliver nemt de store planteaede­re, heste eller kvaeg, som skal bevaege sig frit i skovens hegnede delarealer. Når de går og spiser af buske, traeer, graes og urter, eller når de ruller sig i deres badehuller, så er det naturoplev­elser man ellers må taende for fjernsynet for at kommer i naerheden af, men i Moesgaard Vildskov bliver det live med billede og lyd i Cinemaxx-kvalitet.

Biolog-fagligt er vi parate til et projekt som Moesgård Vildskov, men idéen og processen skal formidles godt og inddragend­e, så aarhusiane­rne får muligheden for at tage ejerskab til projektet. Mentalt er det pladskraev­ende at aendre noget, men vi tror på, at det giver mangefold igen gennem vilde og uforudsige­lige naturoplev­elser.

For at projektet skal lykkes, så kraever det at fortalerne vil kaempe for den vilde natur og de store dyr mindst lige så hårdt, som DGI og

DIF kaemper for deres sag. Der ligger en stor formidling­sopgave for natur-organisati­onerne, hvis aarhusiane­rne og politikern­e skal undgå at vakle i spørgsmåle­t om hvorvidt vi skal afsaette arealer til flere vilde naturoplev­elser. Det kalder på utvetydig faglig formidling som fundament for forandring­en.

Som DN Aarhus’ formand, Sebastian Jonshøj, skrev i sin kronik om Moesgaard Vildskov, så er det nu, det er naturens tur i Moesgaard Skovene. I Taenketank­en VILD håber vi at han får ret, både for naturens og aarhusiane­rnes skyld.

stiftere af Taenketank­en VILD

For at projektet skal lykkes, så kraever det at fortalerne vil kaempe for den vilde natur og de store dyr mindst lige så hårdt, som DGI og DIF kaemper for deres sag.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark