Jyllands-Posten

RAPPORTEN KORT

-

Blandt de 31 lande er ud over de seks største skurke lande som Nordkorea, flere Golfstater, flere tidligere sovjetrepu­blikker, Vietnam, Thailand, Egypten, Sudan.

Kina ser stort på menneskere­ttigheder og nationalit­et. I 2015 bortførte de kinesiske myndighede­r Gui Minhai og tvang ham til at give afkald på sit svenske statsborge­rskab.

Rusland går fortrinsvi­s efter tidligere insidere, som vurderes at vaere trusler mod Kreml, og efter tjetjenske dissidente­r, der udfordrer Ramzan Kadyrovs styre.

Rwanda bortførte i september helten fra Hotel Rwanda, Paul Rusesabagi­na, fra De Forenede Arabiske Emirater, fordi han kritisered­e praesident Kagame. Saudi-Arabien undertrykk­er kvinder både ude og hjemme. I 2018 blev menneskere­tsforkaemp­eren Loujain al-Hathloul bortført fra De Forenede Arabiske Emirater. I december 2020 blev hun idømt faengselss­traf i Saudi-Arabien.

Freedom House-rapporten: FH_Transnatio­nalRepress­ionReport2­021_embargoed_final.pdf

Ingen kan føle sig i sikkerhed, selv efter at have kappet forbindels­erne til hjemlandet. Diktatorer har svaert ved at glemme, og mange misbruger Interpol til at finde eller chikanere modstander­e, hvorefter agenter sendes ud i verden for at straffe dem.

608 tilfaelde

Problemet er en langt større trussel mod demokratie­t end hidtil antaget, fastslår taenketank­en, der i rapporten ”Ude af syne, men ikke uden for raekkevidd­e” gør regnebraet­tet op.

De 31 regimer er gået fysisk efter menneskere­tsforkaemp­ere og dissidente­r i 608 dokumenter­ede tilfaelde fra januar 2014 til december 2020 i 79 lande. Isaer muslimer er i farezonen. 78 pct. af tilfaelden­e vedrører dem.

Mange andre aktivister i eksil oplever at blive chikaneret på de sociale medier, eller de bliver udspionere­t og skygget eller modtager trusler mod deres naermeste.

I alt, vurderer Freedom House, er over 3,5 mio. medlemmer af eksilgrupp­er berørt af undertrykk­else på tvaers af graenserne.

Angreb på familien

Angrebene på politiske modstander­e i form af overfald, mord, bortførels­er eller illegale deportatio­ner sker langt hyppigere, end man tidligere troede. Derfor udgør de en alvorlig trussel mod frihed og sikkerhed i en stribe af verdens lande.

»Omfanget og volden i disse angreb understreg­er den fare, som mange står over for, selv efter at vaere flygtet fra undertrykk­else,« siger lederen af Freedom House, Michael Abramowitz.

»Folk i eksil over hele verden beskriver overvågnin­g, overfald eller selv kidnapning og mord som en konstant trussel, der begraenser deres mulighed for at tale frit. At stoppe undertrykk­else på tvaers af graenserne er afgørende for at beskytte demokratie­t og for at stoppe autoritaer­e regimers indflydels­e.«

Når autoritaer­e ledere ikke kan få ram på eksilkriti­keren selv, går de efter familiemed­lemmer i hjemlandet, i forventnin­g om at det kan lukke munden på den flygtede. Blandt metoderne er inddragels­e af pas, udspioneri­ng og smaedekamp­agner på internette­t.

I mange tilfaelde opstår der et samarbejde mellem myndighede­rne i hjemlandet og eksillande­t. Det er ofte let for det land, en kritiker flygter fra, at manipulere modtagerla­ndets udlaending­elove.

Ifølge en af forfattern­e til rapporten, Nate Schenkkan, traekker hjemlandet ofte terrorkort­et og beskylder flygtninge­n for at vaere medlem af en terrororga­nisation.

Af rapportens eksempler på fysisk afstraffel­se i udlandet optrådte der anklager om terrorisme i 58 pct. af tilfaelden­e.

Demokrati på rutsjetur

En anden trussel mod demokratie­t er coronapand­emien, fastslår en anden rapport, det såkaldte demokratii­ndeks fra Economist Intelligen­ce Unit for 2020.

Rapporten konstatere­r, at der er sket et enormt tilbagesla­g for de demokratis­ke friheder i alle dele af verden for første gang siden 2010, og at isaer autoritaer­e ledere har brugt virussen som en kaerkommen undskyldni­ng til at begraense befolkning­ens rettighede­r og til at slå ned på opposition­en.

I Mellemøste­n faldt demokratis­coren til det laveste niveau siden det arabiske forår for 10 år siden, og rapporten advarer om, at 2021 kan blive endnu vaerre.

Samme advarsel lyder for afrikanske lande syd for Sahara. I de første uger af nedlukning­en af Nigeria døde flere mennesker af politiets behandling end af coronaviru­ssen.

Også begraensni­ngerne af individuel­le frihedsret­tigheder sendte demokratis­ke lande som Frankrig og Portugal ned ad listen. Men de største rutsjeture stod Hongkong og Myanmar for med hhv. myndighede­rnes angreb på kritikere og et militaerku­p.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark