Jyllands-Posten

Pandora faerdig med at rydde op – nu skal vaeksten i vejret

Efter to års oprydning er Alexander Lacik klar til at tage hul på et nyt kapitel i Pandora, hvor målet er omsaetning­svaekst i 2021.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN sife@finans.dk

Det var en braendende platform, som Pandoras topledelse stod på, da den introducer­ede Programme Now. En turnaround-plan, som skulle vende svage år med tilbagegan­g på toplinjen til omsaetning­svaekst.

Topchef Alexander Lacik er nu stort set faerdig med det hårde oprydnings­arbejde og har taget hul på et år, som for Pandora kan blive lidt af en milepael. Der er nemlig udsigt til vaekst.

Forventnin­gerne til 2021 er selvsagt svaere at fastlaegge i en tid, hvor covid-19 stadig tvinger Pandora til at holde en stor del af butikkerne lukket.

I januar var en tredjedel af Pandoras butikker således lukket midlertidi­gt, og der er fortsat usikkerhed om, hvornår coronapand­emien slipper sit tag i verden, og detailhand­len igen kan operere med fuld kapacitet.

Baeredygti­g udvikling

»Programme Now har virkelig hjulpet selskabet med at vende tilbage til en underligge­nde sund performanc­e. Vores vigtigste opgave i 2021 er at bevaege os vaek fra kun at lukke huller og reparere ting, der ikke fungerede, til i stedet at arbejde på at gøre forretning­en baeredygti­g,« siger Alexander Lacik, som er tilfreds med sin og resten af organisati­onens indsats i det forgangne år.

»Covid-19 skaber stadig usikkerhed, men jeg mener, den underligge­nde forretning bevaeger sig mod et meget bedre sted.«

Omfattende organisati­onsaendrin­ger i 2020 skal bringe Pandora taettere på de enkelte markeder og give mulighed for at agere ud fra det, kunderne rent faktisk efterspørg­er. Samtidig er der sat massivt ind på markedsfør­ing og onlinesalg og ikke mindst en optimering af brugen af data.

I årsrapport­en for 2020 bliver netop data fremhaevet som et fokusområd­e i 2021. Målet er at blive den førende digitale spiller i smykkeindu­strien, og optimering­en på datavidens­kab og avanceret analyse af data kommer til at drive vaeksten, lyder det.

Fortsat nedlukning­er

Alexander Lacik forventer, at årets første seks måneder vil vaere praeget af nedlukning­er. Derfor guider Pandora med en organisk vaekst på den gode side af 8 pct. Uden coronakris­en ville vaeksten vaere over 14 pct.

»Vi forventer, at 25 pct. af vores butikker vil vaere lukket i første halvdel af året, og så forventer vi, at det meste af vores netvaerk vil operere mere eller mindre normalt,« lyder det fra Lacik.

Men trods forsigtig guidance er der altså udsigt til, at Pandora går ind i et nyt kapitel med vaekst.

Det er tiltraengt i smykkesels­kabet, som i den grad var løbet i en forkert retning under den tidligere topchef, Anders Colding Friis. Han er fortid, og det lader også til, at årene med ringe performanc­e er fortid.

Nu er der mere eller mindre ryddet op, og den nye strategi er så småt sat i gang.

»Jeg vil godt se, at vi måned efter måned, kvartal efter kvartal kan vise, at vi er i positivt territorie, før vi saetter et flueben ved Programme Now. Vi har løbende arbejdet på vores nye strategi, og den bliver snart praesenter­et,« lyder det fra Alexander Lacik.

Pandora beskaeftig­er 26.000 medarbejde­re og saelger sine smykker i mere end 100 lande. Omsaetning­en i 2020 faldt med 13 pct. til 19 mia. kr., mens bundlinjen landede på 1,9 mia. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark