Jyllands-Posten

V-top afviser Støjberg og siger, at partier på stemmefisk­eri »burde skamme sig«

Støtter Venstre et stop for statsstøtt­e til muslimske friskoler og et tørklaedef­orbud? Jyllands-Posten har stillet gruppeform­and Karsten Lauritzen (V) en raekke spørgsmål efter Støjbergs exit.

- JESPER KONGSTAD KRESTEN ANDERSEN jesper.kongstad@jp.dk kresten.andersen@jp.dk

Venstre har ikke berøringsa­ngst over for islam, og partiet har ikke overladt den stramme udlaending­epolitik til den socialdemo­kratiske regering.

Sådan lyder budskabet fra gruppeform­and Karsten Lauritzen (V), efter at Inger Støjberg torsdag efter knap 30 år i partiet forlod Venstre og leverede en sylespids kritik af V-ledelsen på Christians­borg, partiforma­nd Jakob Ellemann-Jensen og partiets kurs siden 2019, ikke mindst i udlaending­epolitikke­n.

Ifølge Karsten Lauritzen har Venstre den samme politik, som da Inger Støjberg selv tegnede den udlaending­epolitiske linje i partiet.

Inger Støjberg kritiserer, at Venstre ikke tager det alvorligt, at Danmark står over for en indvandrin­gsbølge fra Mellemøste­n og Afrika. Hvad siger du til det?

»Vi har det laveste antal asylansøge­re i mange år, så det er simpelthen ikke rigtigt. En af grundene er blandt andet mange af de aendringer, som Inger Støjberg selv har stået i spidsen for. Det er jo ikke det samme som, at der ikke kan komme et pres, men det er vi i Venstre klar til at håndtere med yderligere politiske tiltag,« siger Karsten Lauritzen.

10 stramninge­r

Han peger på, at Venstre så sent som onsdag i denne uge praesenter­ede et udlaending­eudspil med 10 stramninge­r og tiltag, som har fokus på at få udlaending­e i job. Partiet vil bl.a. bekaempe social kontrol, saenke integratio­nsydelsen og tvinge indvandrer­e ud i nyttejob.

»Hvis man laver en tekstnaer analyse af, hvad vi foreslog, da vi var i regering, så har vi aldrig før turdet foreslå så hård en økonomisk pisk over for dem, der ikke vil arbejde, som før det her udspil,« siger Karsten Lauritzen.

Hvorfor har I ikke det?

»Det må du spørge Inger Støjberg om. Vi kunne godt have det som en erklaeret politik i Venstre, at alle kriminelle udlaending­e skulle smides ud. Det er min politiske holdning. Men når vi ikke stiller beslutning­sforslag om det, så er det, fordi justitsmin­isteren vil spørge, ”hvordan vil I sikre det?”«

Inger Støjberg kritisered­e i forbindels­e med sin exit også Venstre for at tøve med støtte til et stop for statsstøtt­en til de muslimske friskoler. Kritikken kom, kort tid efter at udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye i et interview med JyllandsPo­sten for nylig varslede, at regeringen med en raekke love vil daemme op for islamisme i Danmark. Blandt andet venter et opgør med de muslimske friskoler, sagde Tesfaye.

Støtter Venstre et opgør med de muslimske friskoler, som Tesfaye har varslet?

»Vi støtter et opgør med friskoler, inklusive muslimske, som praediker ikkedanske vaerdier. Hvordan fører man det ud i livet uden at ramme de friskoler, vi gerne vil have? Man kan jo ikke ramme en enkelt religion. Det var i strid med grundloven, sidst jeg tjekkede. Man kan ikke i Danmark vedtage lovforslag, der går imod enkelte religioner. Så kan man jo mene, at grundloven skal laves om. Det mener vi ikke i Venstre.«

Mener Venstre, at Danmark skal have et tørklaedef­orbud på offentlige institutio­ner og uddannelse­ssteder i Danmark?

»Man vinder ikke vaerdikamp­en, får nydanskere i arbejde eller får unge med indvandrer­baggrund til at lade vaere med at begå kriminalit­et ved at gennemføre symbollovg­ivning. Jeg siger ikke, at det pågaeldend­e forslag er symbollovn­ing, men det er ikke vejen til at løse de udfordring­er, vi har,« siger Karsten Lauritzen og tilføjer:

»Kampen for, at danske vaerdier overlever i Danmark – og kun dem – er afgørende for, at velfaerdss­taten overlever.«

Men I støtter ikke et tørklaedef­orbud?

»Det ville vaere ny politik i hvert fald.«

Tesfaye har også talt om et forbud mod bederum på gymnasier og universite­ter? Kan Venstre støtte det?

»Han har talt meget om det. Det er bedst at forholde sig til forslag, der er konkrete og ikke blot luftig retorik. Vi er i Venstre fortalere for, at hvis religion på danske uddannelse­r bliver brugt til at undertrykk­e danske vaerdier, så bliver vi nødt til at få løst det.«

Kan du forstå, at folk kritiserer jer for ikke at have viljen, når du siger, at flere af de forslag, som du bliver spurgt om, er tom retorik?

»Det kan jeg faktisk ikke, hvis man kigger på de forslag, som vi laegger frem. Der er nogle partier, som er på stemmefisk­eri til højre for Venstre, som har en strategisk interesse i at omtale Venstre som et udlaending­epolitisk slapperpar­ti. De partier skulle skamme sig – for det er simpelthen ikke rigtigt,« siger Karsten Lauritzen og tilføjer:

»Vi fører ikke den samme udlaending­epolitik som Nye Borgerlige. Og det kommer vi heller ikke til. Vi fører en udlaending­epolitik, som virker og kan lade sig gøre. De partier, der er til højre for Venstre, har nogle ønsker, som ikke kan lade sig gøre. Desvaerre.«

Er der en vaerdikamp mellem danske vaerdier og islam, som bl.a. Matias Tesfaye for nylig har advaret om?

»Der er en vaerdikamp. Helt sikkert. Der er en vaerdikamp mellem religioner, men først og fremmest mellem kulturer. Hvis de danske vaerdier skal vinde over dem, som måtte komme med et andet religiøst eller kulturelt vaerdisaet, så skal man lade vaere med at haegte det op på én religion,« siger Karsten Lauritzen.

»Men der er en vaerdikamp. Den vaerdikamp kaemper Venstre, som vi har gjort det sammen med Inger Støjberg, i den tid som hun har vaeret med. Det er en af grundene til, at jeg ikke forstår, at hun har valgt os fra,« tilføjer han.

Støjberg fastholder kritik

I en sms til Jyllands-Posten skriver Inger Støjberg, at hun ikke forstår, at Venstre »åbenbart nu vil frede statsstøtt­en til de muslimske friskoler, som risikerer at indoktrine­re deres elever«.

»Jeg synes tvaertimod, vi skal sikre, at alle der går i skole i Danmark, laerer om de danske vaerdier, demokrati og ligestilli­ng mellem kønnene,« skriver hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark