Jyllands-Posten

595 sider kaster kritisk lys på manden, der blev kaldt coronagene­ralen

Sundhedsst­yrelsen kaldte det meget usandsynli­gt, at smitten kom til Danmark. Direktøren frarådede en omfattende, national nedlukning. Han gik imod massetest. Han overvejede at gå uden om Statsminis­teriet, som kraevede, at alt skulle godkendes på højeste n

- NIKOLAJ RYTGAARD MICHAEL HJØLLUND nikolaj.rytgaard@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsst­yrelsen, modtog en e-mail med en klar besked. Det var den 28. februar 2020, dagen efter den første dansker var konstatere­t smittet med corona, og regeringst­oppen havde skruet helt op for alarmbered­skabet. Statsminis­teriet kraevede nu »at vaere i loop ved nye infoaktivi­teter«.

Ordren til Brostrøm indebar, at alle forslag og al kommunikat­ion skulle beskrives i en mail, der skulle sendes til Sundhedsmi­nisteriet, der ville sende videre til Statsminis­teriet, som skulle sige o.k. til alt.

Brostrøm svarede, at han desvaerre ikke kunne arbejde med den slags »forsinkend­e led«.

»Så alt bliver godkendt af mig eller på mit ansvar. Du er selvfølgel­ig velkommen til at orientere STM om, hvordan jeg er nødt til at gøre det,« skrev han til en chef i Sundhedsmi­nisteriet.

STM er en forkortels­e for Statsminis­teriet. Fire minutter senere svarede chefen:

»Jeg tror, det er vigtigere, at STM er orienteret i tide.«

Senere samme aften var sagen rykket op på allerhøjes­te niveau. Per Okkels, departemen­tschef i Sundhedsmi­nisteriet, havde netop overstået en timelang samtale med Statsminis­teriet, der oplevede, at Sundhedsst­yrelsen ikke ville samarbejde.

»Det her skal vi. Det her kan vi blive skudt på. Alt er alt. Vi bliver nødt til at give dem alt,« skrev Okkels.

»OK, vi prøver,« svarede Brostrøm.

To millioner dokumenter gennemgået

Korrespond­ancen er sigende for en historie, der går igen i den 595 sider lange udredning af, hvad der skete i månederne, fra en ukendt virus blev fundet på et kinesisk madmarked, til selvsamme sygdom spredte sig hastigt i Danmark.

Udredninge­n, også kaldet Grønnegård­rapporten, er bestilt af Folketinge­t, udført af en ekspertgru­ppe med professor Jørgen Grønnegård Christense­n i spidsen og skabte overskrift­er, da den udkom i sidste uge.

For det var ikke »myndighede­rnes anbefaling« at lukke så meget ned, som statsminis­ter Mette Frederikse­n ellers påstod på det historiske pressemøde i marts. En historie, som Jyllands-Posten afslørede allerede i maj, og som ekspertgru­ppen cementerer efter at have gennemgået godt to millioner dokumenter. Deres undersøgel­se »giver ikke støtte til den formulerin­g, som statsminis­teren bruger på pressemøde­t«, konkludere­s det. Eller som Jørgen Grønnegård Christense­n har formuleret det:

»Den måde, statsminis­teren kommuniker­er det på, genspejler ikke de faktiske forhold.«

Undersøgel­sen retter imidlertid også et kritisk fokus på en anden hovedperso­n i coronakris­en: Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm. Manden, der er blevet kaldt ”coronagene­ralen”, og som nyder så høj tillid i befolkning­en, at hans haevede øjenbryn bliver brugt i en reklamekam­pagne, hvor en hostende, ung mand ser Brostrøm i spejlet som vores faelles samvittigh­ed og derfor beslutter at blive hjemme.

På pressemøde efter pressemøde i Statsminis­teriet har han stået som sundhedsfa­gligheden selv ved siden af Mette Frederikse­n. Grønnegård-rapporten afdaekker nu i en detaljeret sammenhaen­g, hvad der skete, når kameraerne var slukkede.

Et trekantsdr­ama tager form

Fra begyndelse­n vurderede Sundhedsst­yrelsen, at det var »meget usandsynli­gt«, at coronaviru­s kom til Danmark. Samme vurdering havde Statens Serum Institut, også kaldet SSI. Hovedprior­iteten var derfor at »forebygge panik og skabe ro«, viser referater.

Men i Statsminis­teriet følte departemen­tschef Barbara Bertelsen sig ikke betrygget. Hun udfordrede tidligt optimismen og bestilte en byge af notater, der skulle svare på spørgsmål om mutation, farlighed, spredning og sågar placeringe­n af spritstand­ere i lufthavne.

Kort efter tegnes konturerne af et trekantsdr­ama, da SSI begyndte at se med større alvor på udviklinge­n. Sundhedsst­yrelsen var omvendt bekymret for, at SSI talte sygdomsudb­ruddet i Kina unødigt op, mens Statsminis­teriet var nervøst for, at der blev taget for let på sagen.

Det eskalerede snart. Som dagene gik, lød mere og mere dystre vurderinge­r fra SSI, der anslog, at op mod 2.000 aeldre og svaekkede danskere ville kunne dø, hvis den nye sygdom spredte sig i det danske samfund.

»Vi skal begynde at forberede det politiske system på dette scenarie,« lød det i en email til Søren Brostrøm fra faglig direktør i SSI Kåre Mølbak.

I regeringen var et stort ønske om at kunne ivaerksaet­te skrappere tiltag for at kunne håndtere sygdommen, og her nåede spaendinge­rne deres foreløbige højdepunkt.

For epidemilov­en betød på det tidspunkt, at Sundhedsst­yrelsen havde magten til at afgøre, hvornår en sygdom var så alvorlig og dødelig, at det retfaerdig­gjorde vidtraekke­nde indgreb i borgernes frihed. Og fordi Søren Brostrøm mente, at covid-19 bedst kunne sammenlign­es med såkaldt »praepandem­isk influenza«, afviste han at give carte blanche til at bruge tvang. Det medførte »skarpe meningsudv­ekslinger« og en »latent spaending« mellem Statsminis­teriet og Sundhedsst­yrelsen, noterer Grønnegård-rapporten.

Naeste konflikt opstod, da Statsminis­teriet bestilte et »worst case-scenarie«, der skulle anskueligg­øre konsekvens­erne, hvis 25 pct. af befolkning­en blev smittet. Netop det tal var udvalgt, fordi det havde en norsk professor »vist« meldt ud. En embedsmand fra Sundhedsmi­nisteriet fastslog, at der skulle taenkes »helt ud i ekstremen«.

Søren Brostrøm stejlede.

»Sagen er bare, at både vi og SSI synes, at de norske estimater er helt i skoven,« skrev han i en intern e-mail den 8. marts.

Da Sundhedsmi­nisteriet kraevede, at der blev leveret, returnered­e Sundhedsst­yrelsen et notat, hvor det efterspurg­te worst casescenar­ie blev afskrevet som »teoretiske betragtnin­ger«.

Kåre Mølbak var mere samarbejds­villig. I et notat regnede han på de 25 pct. med den tilføjelse, at scenariet blev beskrevet som ikke relevant. Det forbehold blev bagefter slettet i en ny version. Tilbage stod en tabel, der gennemregn­ede 25 pct.-scenariet, som ville give ca. 1,4 millioner mulige smittede i første bølge – og op mod 14.000 potentielt døde i allervaers­te tilfaelde.

Det var ifølge Grønnegård-rapporten det scenarie, som regeringen endte med at laegge til grund, da den senere besluttede, hvor meget der skulle lukkes ned for operatione­r, udredninge­r og aktivitete­r på landets hospitaler. En beslutning, som Brostrøm advarede imod, fordi det ville betyde »forlaenget lidelse for en større gruppe af patienter«.

Imens arbejdede Sundhedsst­yrelsen på et strategino­tat, som Søren Brostrøm pressede på for at få lov til at offentligg­øre, så sund

hedsvaesen­et og samfundet i øvrigt havde noget at planlaegge efter. Men Statsminis­teriet blokerede, mens der blev kaempet for at få worst case-scenariet ind i papirerne.

Det frustrered­e Søren Brostrøm så meget, at han overvejede en mulig »plan b«, der reelt gik ud på at omgå Statsminis­teriet. I stedet for at offentligg­øre hele stateginot­atet på én gang overvejede han at dele det op i mindre bidder og udgive dem på styrelsens hjemmeside, viser en mail.

»Vi har et kaempe behov for at kommuniker­e transparen­t ift. vores faglige overvejels­er, begrundels­er, ”mellemregn­inger” m.v.,« skrev Brostrøm.

Først den 10. marts fik Sundhedsst­yrelsen lov til at fremlaegge strategino­tatet – inklusive worst case-scenariet med en angrebsrat­e på 25 pct., men også med en anmaerknin­g om, at både Sundhedsst­yrelsen og Statens Serum Institut anså det som »nogle teoretiske betragtnin­ger«.

Samme dag holdt Statsminis­teriet sit andet coronapres­semøde, som Søren Brostrøm forgaeves forsøgte at undslå sig fra at deltage i. Så da kameraerne blev taendt, stod han der. Som sundhedsfa­glighedens repraesent­ant fortalte han, at 10 pct. smittede var et rimeligt scenarie at planlaegge efter, og at de »høje tal« fra Norge var »lidt teoretiske«.

De faerreste vidste det, men det var reelt en kamp fra kulisserne, som Brostrøm nu flyttede ind foran rullende kameraer. Det skulle blive endnu vildere dagen efter.

Modstand mod nedlukning­en

Den 11. marts tonede statsminis­ter Mette Frederikse­n frem på skaerme i hele landet og indledte med de skelsaette­nde ord:

»Det, jeg vil sige i aften, det kommer til at få store konsekvens­er for alle danskere.«

Søren Brostrøm havde om formiddage­n modtaget et billede af en skitse til den store nedlukning, der var undervejs. Han svarede igen om eftermidda­gen og frarådede en »fuldstaend­ig lukning af vuggestuer, børnehaver, dagtilbud, skoler mv.«. Dels fordi børn ikke var en vaesentlig risikogrup­pe i forhold til alvorlig sygdom, dels fordi børn ikke var de store smittespre­dere.

Aflysninge­r af operatione­r og udredninge­r på sygehusene gik han også imod på det tidspunkt, fordi det kunne skabe en pukkel af patienter, som fik »forvaerred­e gener«, der kunne ende med at kraeve akut behandling.

Den sundhedsfa­glige indstillin­g var derfor at afvente, skrev Brostrøm og understreg­ede, at han havde drøf

tet sagen med Kåre Mølbak.

Men opråbet blev overhørt. Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke bebudede, at patientret­tigheder skulle suspendere­s, og statsminis­ter Mette Frederikse­n annoncered­e en national nedlukning – også vuggestuer, børnehaver og skoler. Det var »myndighede­rnes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned på de områder i en periode«, som hun sagde.

Stik imod det udsagn udpensler Grønnegård-rapporten, at den nationale nedlukning ikke blev udtaenkt af Sundhedsst­yrelsen, ikke af en central chefgruppe, ikke af krisestabe­n, der går under navnet NOST. Meget tyder på, at den heller ikke kom fra SSI, hedder det. På den baggrund konkludere­r undersøgel­sen, at nedlukning­ens omfang og timing i al vaesentlig­hed blev »konciperet«, altså formuleret og udtaenkt, et saerligt sted:

Statsminis­teriet.

Et bilag til et svar på et spørgsmål

For at gennemføre planen kraevede det, at regeringen fik Folketinge­t til at omskrive den såkaldte epidemilov, så Sundhedsst­yrelsens magt blev fjernet og flyttet over til regeringen selv. Det skete dagen efter pressemøde­t. Også her modsatte Søren Brostrøm sig. I et høringssva­r skrev han, at »vi finder umiddelbar­t, at det aktuelle covid-19-udbrud ikke kan begrunde sådanne vaesentlig­e aendringer i epidemilov­en«. Det svar blev imidlertid oversendt så sent til Folketinge­t den 12. marts, at det ikke blev opdaget, før hasteloven var enstemmigt vedtaget 13 minutter i midnat.

F.eks. var støttepart­iet Enhedslist­en i den vildfarels­e, at det var den sundhedsfa­glige vurdering, at regeringen­s indgreb var nødvendige. Det var en af begrundels­erne for, at partiet støttede den vidtgående hastelov, forklarede sundhedsor­dfører Peder Hvelplund (EL) fra Folketinge­ts talerstol.

Efter loven var vedtaget, mødte sundhedsmi­nister Magnus Heunicke pressen, glad og rørt.

»Nu kan vi komme i gang med de ting her, som vores eksperter siger, at vi skal i gang med,« sagde han.

Først et par dage senere gik det op for flere partier, hvad der var sket, og hvilke opsigtsvae­kkende oplysninge­r der havde gemt sig i et bilag til et svar på spørgsmål til hasteloven, der indførte de mest vidtgående beføjelser siden Besaettels­en, og som blev skyndet igennem på mindre end 24 timer.

Det udløste bekymring i regeringen. I en orienterin­g i Sundhedsmi­nisteriet noteres det, hvordan Justitsmin­isteriet gik »halvt i panik« over Sundhedsst­yrelsens manglende opbakning, og at ordførerne ikke blev orienteret specifikt om det under lovbehandl­ingen. En hasteorien­tering af Folketinge­t blev overvejet.

Samme eftermidda­g bragte Berlingske imidlertid historien: »Sundhedsst­yrelsen såede tvivl om historisk hastelov – regeringen beskyldes for tillidsbru­d.« Støttepart­ierne var vrede. Men sundhedsmi­nister Magnus Heunicke manede til ro og afviste kritikken.

»De fik informatio­nen,« som han sagde.

Massetest blev kaldt vanvittigt

Sundhedsst­yrelsens modstand mod regeringen­s planer fortsatte. Listen er lang.

Da landet lukkede ned, stoppede styrelsen med sine daglige opdatering­er over områder i udlandet med saerlig smitterisi­ko og fjernede en landeliste fra sin hjemmeside. Det betød, at Udenrigsmi­nisteriet ikke havde noget grundlag for at sende lande i ”rød”. Sundhedsst­yrelsen forklarede til Udenrigsmi­nisteriet, at det var for »ressourcek­raevende«. Sundhedsmi­nisteriet måtte derfor bede Statens Serum Institut overtage arbejdet, som straks blev genoptaget.

Da regeringen besluttede at lukke graenserne, sagde Søren Brostrøm åbent på et pressemøde, at der ikke er »saerlig god dokumentat­ion« for det.

Da regeringen senere lavede endnu en hastelov, der muliggjord­e et forsamling­sforbud helt ned til tre personer, skrev styrelsen i et svar, at »der ikke ud fra sundhedsfa­glig dokumentat­ion kan fastsaette­s en øvre graense for et bestemt antal deltagere i en forsamling«, og at det ville vaere bedre at vejlede om, hvordan arrangemen­ter kunne gennemføre­s forsvarlig­t.

Da en bekendtgør­else skulle laves for at begraense patientret­tighederne, kom også den sag i høring. Styrelsen for Patientsik­kerhed frygtede »tusindvis af klager«. Regeringen valgte at lytte til det og fjerne muligheden for at klage. Sundhedsst­yrelsen mente, at indskraenk­ningerne var for vidtgående. Det imødekom regeringen ikke.

Da Statsminis­teriet pressede på for at masseteste befolkning­en, blev det også modarbejde­t af Sundhedsst­yrelsen. Søren Brostrøm havde en morgen mødtes med bl.a. sygehusche­fer og Praktisere­nde Laegers Organisati­on, og under mødet blev det betegnet som »vanvittigt« at teste alle med lette symptomer. En pointe, som Brostrøm videreform­idlede til Sundhedsmi­nisteriet. Han understreg­ede, at hvis man alligevel gik videre med idéen, så var indstillin­gen, at sundhedsva­esenets ressourcer ikke skulle bruges på det.

Da der blev forberedt en vejledning, som skulle hjaelpe med at klargøre 16 teststatio­ner, naegtede styrelsen at validere den på et så uafklaret grundlag. Konsekvens­en blev, at Kåre Mølbak tog opgaven med at opbygge det, der i dag er kendt som ”de hvide telte” og Testcenter Danmark. En idé, han fik, da han var ude at gå tur med sin hund, Carla.

Faglige råd på stengrund

Det sidste eksempel er symptomati­sk for coronahånd­teringen i foråret. Søren Brostrøm blev skubbet til side, mens Kåre Mølbak blev trukket helt ind i magtens centrum. Eller som Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedspo­litik, formulerer det:

»Regeringen søger derhen, hvor den får det råd, den gerne vil høre. Den vaelger imellem de råd, den modtager, og så bruger den det råd, der passer bedst.«

Ifølge professor Jørgen Grønnegård Christense­n kan Sundhedsst­yrelsens ageren anskues på to måder.

Den positive vinkel er, at Sundhedsst­yrelsen med Søren Brostrøm i spidsen stod fast på sine faglige vurderinge­r »ganske uanset den politiske modstrøm«.

»Det ligger i den faglige styrelses opgave at råbe op. Det er den positive side. Men man må sige, at Brostrøm bliver vaeltet omkuld af det politisk formulered­e forsigtigh­edsprincip,« siger Grønnegård.

Den kritiske vinkel er ifølge Grønnegård, at den fagligt staerke styrelse og dens direktør i coronakris­ens første fase havde svaert ved at indstille sig på, at man arbejdede i en organisati­on, hvor ministeren, og i sidste ende statsminis­teren, har det sidste ord.

Som eksempler peger Grønnegård på Brostrøms modvilje mod massetest og mod Statsminis­teriets kontrol med kommunikat­ionen.

»Der har vi så departemen­tschef Per Okkels, der som paedagogen eller vejlederen må ind at forklare Brostrøm, hvordan det forholder sig i en politisk styret organisati­on.«

At Sundhedsst­yrelsen ikke i højere grad hjaelper regeringen, betegner Grønnegård som et svigt:

»Det er et svigt, for som embedsmand – og ikke mindst ledende embedsmand – er man sat til at hjaelpe og rådgive politikern­e i vanskelige beslutning­ssituation­er, og hvis man ikke helt fornemmer, hvordan klaveret spiller, risikerer man, at ens fagligt funderede rådgivning bliver til ord, der falder på stengrund.«

Minister afviser mandagstra­ening

Jyllands-Posten har bedt om et interview eller en kommentar fra Søren Brostrøm eller Sundhedsst­yrelsen, men herfra lyder »ingen kommentare­r«. Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke fastslår, at han har stor tillid til sine styrelser.

»Sundhedsst­yrelsen spiller en afgørende rolle, hvor der er høj tillid i befolkning­en. Det er der også fra regeringen. Den har ligesom alle andre styrelser stået i en helt uvant situation med en sygdom, vi ikke kendte, og de har åbent sagt, at de blev klogere undervejs. Det er en praemis, når vi har nye sundhedstr­usler,« siger han.

Jeg skal ikke gå ind på bagkant og vaere mandagstra­ener.

Synes du, at de håndterede det rigtigt?

»Jeg skal ikke gå ind på bagkant og vaere mandagstra­ener. Det beskaeftig­er jeg mig ikke med.«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Udredninge­n konkludere­r, at statsminis­ter Mette Frederikse­n ikke havde belaeg for at sige, at myndighede­rne anbefalede den nationale nedlukning. Hun afviser kritikken og henviser til, at Statens Serum Institut rådede til at »minimere unødig aktivitet«. »Det var udtryk for en politisk beslutning at lukke landet ned,« forklarede hun igen i folketings­salen i denne uge. Arkivfoto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix
Udredninge­n konkludere­r, at statsminis­ter Mette Frederikse­n ikke havde belaeg for at sige, at myndighede­rne anbefalede den nationale nedlukning. Hun afviser kritikken og henviser til, at Statens Serum Institut rådede til at »minimere unødig aktivitet«. »Det var udtryk for en politisk beslutning at lukke landet ned,« forklarede hun igen i folketings­salen i denne uge. Arkivfoto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark