Jyllands-Posten

Manglende lyntest af personalet på plejecentr­e får hård kritik DAGENS TAL

De private firmaer har nået langt faerre lyntest end lovet, og det kritiserer medarbejde­re, kommuner og de aeldres organisati­oner.

- SIMON KJAER JENSEN TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN simon.k.jensen@jp.dk tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

»Tarveligt og en fed løgn.«

Kritikken fra FOA’s sektorform­and, Torben Klitmøller Hollmann, er hård, når det gaelder løfter fra KL, Danske Regioner og i saerdelesh­ed justitsmin­ister Nick Haekkerup om hurtig, intensiv og daglig lyntestnin­g for coronaviru­s af medarbejde­rne på landets plejecentr­e.

Løftet indebaerer 60.000 daglige lyntest – heraf hovedparte­n på plejehjemm­ene med start fra mandag den 1. februar. Efter den første uge står det nu klart, at det går mere end traegt.

Mens Carelink har fået opgaven med at teste i Region Syddanmark, vandt SOS Internatio­nal opgaven med at teste i de fire øvrige regioner – Hovedstade­n, Sjaelland, Midtjyllan­d og Nordjyllan­d. Efter den første uge har SOS Internatio­nal haft mobile enheder på 217 plejehjem, hvor der kan vaere gengangere, og der er testet i alt 2.349 personer, oplyser firmaet. Og i øvrigt fundet fire positive.

»At tro, at to private firmaer, så hurtigt efter kontrakten er underskrev­et, kan nå at daekke testning af medarbejde­re på 1.000 plejecentr­e i 98 kommuner hver dag, er helt urealistis­k. Det kan alle jo regne ud. Så når justitsmin­isteren står fredag og melder ud, at nu er plejecentr­ene prioritere­t, og nu skal alle plejecentr­e kunne testes hver dag, har alle vidst, at det var en stor fed løgn. For det kan ikke lade sig gøre. Det er tarveligt,« siger Torben Klitmøller Hollmann.

Ifølge ham er den intensive testning vigtig for at sikre de aeldre beboere, indtil den fulde effekt af vaccinerne er indtrådt, men i høj grad også for at undgå, at smitten kører blandt medarbejde­re.

Herning Kommune har oplevet startvansk­elighedern­e. Først på fjerdedage­n – altså torsdag – kom den rullende lyntest forbi, men nåede blot halvdelen af kommunens 13 plejecentr­e.

»Når vi har fået stillet noget i udsigt, er jeg selvfølgel­ig af den opfattelse, at der skal leveres på det. Når det ikke sker, er det ikke tilfredsst­illende,« siger Søren Liner Christense­n, direktør for social-, sundheds- og beskaeftig­elsesforva­ltningen i Herning Kommune, der haefter sig ved, at dele af Herning Kommunes plejehjems­beboere fortsat er i farezonen, idet de først fik anden vaccine i søndags.

Hos Alzheimerf­oreningen har direktør Nis Peter Nissen laenge kritiseret den manglende systematis­ke lyntestnin­g af beboere, medarbejde­re og pårørende, og han er kritisk og undrende over for den aktuelle situation.

»Der er langtfra testbiler ved plejecentr­ene hver dag, og det ser heller ikke ud til, at der er weekenddae­kning. Det undrer os, for medarbejde­rne arbejder også i weekendern­e, og pårørende kommer der jo typisk i weekendern­e,« siger han.

Også AEldre Sagen er frustreret, siger vicedirekt­ør Michael Teit Nielsen.

»Det skriger til himlen. Man taler hele tiden om at passe på de aeldre og sårbare, men hver gang ser vi, at de og personalet omkring dem bliver prioritere­t sidst,« siger han.

Går meget traegt

I kommunefor­eningen KL laegger formand Jacob Bundsgaard (S) ikke skjul på, at der er problemer med at leve op til aftalen.

»Det går desvaerre meget traegt, og der er mange problemer for de private leverandør­er – isaer SOS Internatio­nal, som daekker fire af de fem regioner – med at få logistikke­n til at gå op,« siger han og understreg­er samtidig, at det er en sammensat og vanskelig opgave at nå ud til plejecentr­ene.

»Vi er bekymrede for, om det her overhovede­t kommer til at lykkes, men vi vil følge det taet over de kommende dage,« siger Jacob Bundsgaard og understreg­er, at de negative erfaringer betyder, at kommunerne bruger en anden testmodel for at leve op til løftet om at kunne teste personalet på landets skoler fra mandag, hvor de yngste elever i 0.-4. klasse møder ind. 116.562

Kilde: Statens Serum Institut

Note: Tallene inkluderer ikke personer, der har fået foretaget lyntest. Torsdag testede SOS Internatio­nal og Carelink 17.945 personer - heraf var 49 smittet med coronaviru­s.

Her det tanken at uddanne personale fra kommunen til at foretage naeseprøve­n, og oplaeringe­n af kommunalt personale er gået i gang og fortsaette­r over weekenden og ind i de kommende uger. Det kan ifølge Jacob Bundsgaard også komme på tale at ansaette privat personale til testopgave­n på skolerne.

Hos SOS Internatio­nal erkender direktør Niels Printz, at opgaven med at teste personalet har vist sig at vaere mere komplicere­t end antaget.

»Det har vist sig at vaere meget vanskelige­re at planlaegge, fordi efterspørg­slen blandt personalet på plejehjemm­ene ikke er så stor som forventet. Hvis vi regner med at teste skulle teste 20, og kun fire møder op, skal vi jo bruge langt flere testteam, og derfor er vi i gang med at ansaette flere. Produktivi­teten er meget lavere, end vi havde regnet med,« siger han, der endnu ikke tør byde på niveauet for aktivitete­n i den kommende uge.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra hverken Sundhedsmi­nisteriet eller Justitsmin­isteriet.

Det går desvaerre meget traegt, og der er mange problemer for de private leverandør­er. JACOB BUNDSGAARD (S), FORMAND FOR KL

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark