Jyllands-Posten

Sårbare aeldre kommer i klemme i en ny vaccinatio­nsplan

Vaccinatio­nen af de sårbare aeldre borgere i vaccinatio­nsgruppe 2 bliver igen udskudt. I Odense røg en 96-årig borger ud af gruppen ved en fejl.

- KLAUS DOHM klaus.dohm@jp.dk

»Det er ikke saerligt betryggend­e, når man har gamle mennesker, der er sårbare og udsatte, at de ikke kan få deres vaccine. Det kan de så ikke nu, fordi der ikke er vacciner nok. Guderne må vide, hvornår de kan.«

Sådan lyder kommentare­n fra Elin Hansen i Aarhus, til at Sundhedsst­yrelsen torsdag udsendte en vaccinatio­nsplan med yderligere forsinkels­er af vaccinatio­ner af de aeldre i vaccinatio­nsgruppe 2, som bor i eget hjem, men er så dårlige, at de modtager både personlig pleje og praktisk hjaelp.

Elin Hansen er datter af den 96-årige Marit Sandfeld fra Odense, som ved en administra­tiv fejl ikke i første omgang kom på gruppe 2’s liste. Hun har brugt mange dage på at få sin mor ind i køen.

»Jeg synes bare, at det er for galt,« siger Elin Hansen.

I alt er 50.000 danskere placeret i vaccinatio­nsgruppe 2. Ifølge en vaccinatio­nsplan fra den 8. januar skulle alle i denne gruppe vaere blevet stukket første gang senest den 17. januar. Og vaere faerdigvac­cineret den 14. februar. Så blev gruppen udskudt til at få det første stik senest den 31. januar med faerdigvac­cination den 21. februar. Torsdag udskød Sundhedsst­yrelsen igen første stik til senest den 21. februar og faerdigvac­cination til den 14. marts.

Marit Sandfeld bor i eget hjem. Hun er gangbesvae­ret og har forskellig­e plejekraev­ende følgelidel­ser efter en flerårig kraeftbeha­ndling. Derfor modtager hun både personlig pleje flere gange dagligt samt praktisk hjaelp i form af rengøring.

Men fordi rengøringe­n bliver udført af et privat rengørings­firma, fik kommunen ikke registrere­t hende korrekt, og hun blev ikke i første omgang indkaldt til vaccinatio­n som en del af gruppe 2.

Hos AEldre Sagen forstår seniorkons­ulent Rikke Hamfeldt frustratio­nerne.

Men hvad gør det, at denne gruppe bliver forsinket i nogle uger ekstra?

»Det skaber først og fremmest frustratio­n og utryghed. Vi skal huske på, at den her gruppe er meget svaekket og har besøg af mange forskellig­e i hjemmet, fordi de får så omfattende hjaelp. De har derfor svaert ved at isolere sig, hvilket er utrygt for dem,« siger hun.

Elin Hansen mener, at prioriteri­ngen er forkert. Hun har en svigermor i gruppe 3, de +85-årige, som nu også er kommet på listen over dem, der skal vaccineres.

»Nu kappes de om at få en tid. Jeg er meget forbavset over, at den naeste gruppe får tilbud om vaccinatio­n, før de mest sårbare er vaccineret faerdig,« siger Elin Hansen.

I Varde har den 84-årige Alex Boisen svaert ved at følge med i kommunikat­ionen om vaccinatio­n i gruppe 2. Hans hustru, den 76-årige Edith Boisen, er handicappe­t og får hjaelp morgen og aften til at komme op og blive lagt i seng – samt får hjaelp til tømning af urinposer. Hun har meddelt kommunen, at hun ønsker at blive vaccineret, men er endnu ikke indkaldt.

Alex Boisen aergrer sig isaer over de skiftende udmeldinge­r om vaccinatio­nstider.

»Deres kalender er for gammel, inden den bliver sendt ud. Så hvorfor sende den ud? Det kan sagtens vaere, at de ikke har fået vaccinerne endnu, og det kan vaere en god forklaring, men hvorfor så sende en urigtig kalender ud? Det fremmer ikke tilliden,« mener han.

Flere bør med i gruppen

AEldre Sagen vurderer, at omkring 15.000 af de svageste aeldre uhensigtsm­aessigt bliver holdt ude af gruppe 2, selv om de er så dårlige, at de får personlig pleje. De kan af forskellig­e årsager have fravalgt hjaelp til det praktiske, f.eks. fordi de ønsker at køre videre med deres oprindelig­e rengørings­hjaelp uden om det offentlige. Det kan også vaere på grund af, at man har en aegtefaell­e, der kan klare det praktiske, eller man simpelthen har fravalgt praktisk hjaelp for ikke at få alt for mange mennesker ind i sit hjem. Men disse aeldre er ifølge Rikke Hamfeldt også så dårlige, at de hurtigst muligt bør vaccineres.

»De forsøger at isolere sig så meget som muligt. Det gør, at de er ekstremt pressede for tiden, mens de prøver at få hverdagen til at haenge sammen,« siger hun.

Hun oplyser, at AEldre Sagen har modtaget en raekke henvendels­er fra borgere, som heller ikke kan forstå denne prioriteri­ng.

En indtastnin­gsfejl

Odense Kommune forklarer i et skriftligt svar, at der er sket en indtastnin­gsfejl fra den private leverandør af rengøring. Kommunen oplyser også, at den har gennemgået 1.800 borgere og fundet 20, som fejlagtigt ikke kom med i første omgang. Den oplyser, at borgerne vil blive ringet op og hjulpet med tidsbestil­ling og transport, »så snart der igen er vaccinetid­er på Fyn«. Det forventer kommunen, at der er i naeste uge.

Jyllands-Posten har spurgt i Aalborg, Aarhus og København, om de har haft lignende sager, hvor borgere i gruppe 2 ved en fejl ikke er blevet registrere­t, fordi de har modtaget privat praktisk hjaelp. Disse byer kender ikke lignende eksempler.

I et skriftligt svar forklarer Sundhedsst­yrelsen, at den har vaeret i dialog med kommunefor­eningen KL, som vurderer, at en gruppe borgere i gruppe 2 ikke har mulighed for at blive vaccineret uden for eget hjem, mens yderligere en gruppe kun vanskeligt kan transporte­res til et vaccinatio­nssted uden for eget hjem. Borgere, som kan transporte­res til et vaccinatio­nscenter, kan forvente at blive vaccineret hurtigst muligt.

»I og med at de to vacciner Moderna- og Pfizer-vaccinerne ikke er mulige at anvende til vaccinatio­n i eget hjem, er det derfor besluttet at saette gang i gruppe 3,« svarer Sundhedsst­yrelsen.

Fredag lykkedes det Elin Hansen selv at booke en tid til sin mor. Men hun er kritisk over for, at 20 personer ved en fejl røg ud af gruppe 2:

»Det er 20 for mange. Hvis man ikke opdager sådan en fejl, kan de jo risikere at komme til langt senere. Os har det taget mindst et par uger at få udredt sagen.«

Jeg er meget forbavset over, at den naeste gruppe får tilbud om vaccinatio­n, før de mest sårbare er vaccineret faerdig. ELIN HANSEN, DATTER AF EN BORGER I VACCINATIO­NSGRUPPE 2

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark