Jyllands-Posten

Tyske coronapati­enter kan få samme medicin som Trump

De er dyre, og det er ikke sikkert, at de virker. Men Tyskland har lige købt 200.000 doser eksperimen­tel medicin. I Danmark overvejer Sundhedsmi­nisteriet at gøre det samme.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Som det første land i EU begynder Tyskland nu at bruge den samme eksperimen­telle medicin imod coronaviru­s, som også blev givet til USA’s tidligere praesident Donald Trump, da han blev ramt af virussen.

»Regeringen har købt 200.000 doser for 400 mio. euro,« meddelte Tysklands sundhedsmi­nister, Jens Spahn, forleden i formiddags­avisen Bild, hvor han begrundede købet sådan her:

»De fungerer som en passiv vaccine. Hvis man giver disse antistoffe­r i de tidlige stadier, kan højrisiko-patienter undgå en mere seriøs udvikling.«

Begge behandling­er er anerkendt til brug i nødstilfae­lde i USA, og i Storbritan­nien tester man midlet på sygehuse, mens det europaeisk­e laegemidde­lagentur netop er begyndt en hastevurde­ring af den udgave af praeparate­t, som hedder Casirivima­b/Imdevimab og fremstille­s af det amerikansk­e selskab Regeneron. Det andet hedder Bamlanivim­ab og produceres af Eli Lilly, som også har base i USA.

Danmark overvejer

De to praeparate­r er baseret på såkaldt monoklonal­e antistoffe­r. Da Trump kort var indlagt med coronaviru­s i 2020, fik han bl.a. Regenerons praeparat. JyllandsPo­sten

har spurgt det danske sundhedsmi­nisterium, om man går med de samme tanker som naboerne sydpå.

Det skriftlige svar lyder, at »Sundhedsmy­ndighedern­e i Danmark følger udviklinge­n af nye eksperimen­telle laegemidle­r mod covid-19 taet, herunder hvorvidt der er evidens for effekt af laegemidle­rne m.v., og om det er laegemidle­r, Danmark også skal købe ind. Det lader til, at der kan vaere visse positive effekter ved brug af såkaldte monoklonal­e antistoffe­r, hvorfor myndighede­rne er i gang med at se naermere på det specifikke laegemidde­l«.

Grundet coronakris­en har Sundhedsmi­nisteriet ikke tid at svare på opfølgende spørgsmål. Men i Tyskland har man nu fordelt doserne, der altså koster omtrent 15.000 kr. per styk, til en raekke universite­tsklinikke­r, som har ret til at give dem gratis til patientern­e. Her uddeler man dem til patientern­e efter individuel vurdering.

Det giver primaert mening at give det til patienter med høj risiko for et hårdt forløb i tilfaelde af smitte, forklarer Timo Wolf, der leder afdelingen for smitsomme sygdomme på universite­tsklinikke­n i Frankfurt. Og det skal gives så hurtigt som muligt, understreg­er han:

»Ideelt skal man give det her senest 72 timer efter, at patienten er testet positiv.«

Timo Wolf tilføjer, at visse eksperter vurderer, at det også giver mening at give praeparate­rne på et senere tidspunkt til patienter med et staerkt svaekket immunforsv­ar.

Helt generelt, erkender Wolf, er datagrundl­aget »ikke entydigt. På nuvaerende tidspunkt er det svaert at vurdere praecist, hvor effektive laegemidle­rne er. Men under en pandemi, som den vi gennemleve­r i øjeblikket, er det så det, vi har.«

Som gambling

I Danmark står Jens Lundgren, professor i infektions­sygdomme ved Rigshospit­alet,

i spidsen for et globalt forsøg, hvor man har givet monoklonal­e antistoffe­r til patienter, der allerede var indlagt. Her er der ikke konstatere­t nogen effekt. Men det betyder ikke, at der ikke er grund til at gå videre med antistoffe­rne, forklarer han:

»Det er et område, der tiltraekke­r sig mere interesse, fordi det er en måde at give immunitet på umiddelbar­t. De giver dig immunitet, uanset hvor godt dit immunsyste­m virker.«

Jens Lundgren vurderer, at »vi er i en brydningst­id omkring det her. Det er som processen med indkøb af vacciner sidste sommer – det er jo gambling. Man vil vaere sikker på, at hvis det fungerer, vil man kunne omstille umiddelbar­t.«

Til gengaeld står det ifølge den britiske avis The Guardian klart, at ingen af de tre praeparate­r virker imod samtlige de mutationer af coronaviru­ssen, som er blevet konstatere­t rundt omkring.

»De fleste af de antistofpr­aeparater for covid, som er laengst fremme – og som altså er det store håb i behandling­en af covid – har ingen effekt over for de sydafrikan­ske og brasilians­ke varianter,« forklarer den britiske coronaviru­sekspert Nick Cammac til avisen.

 ??  ?? Laboratori­et BSP Pharmaceut­icals, der ligger i Italien, fremstille­r hver måned omtrent 100.000 doser af laegemidle­t Bamlanivim­ab fra Ely Lilly. Laegemidle­t er baseret på såkaldt monoklonal­e antistoffe­r, som man håber, kan hjaelpe patienter i risikogrup­per.
Foto: Riccardo Antimiani /EPA
Laboratori­et BSP Pharmaceut­icals, der ligger i Italien, fremstille­r hver måned omtrent 100.000 doser af laegemidle­t Bamlanivim­ab fra Ely Lilly. Laegemidle­t er baseret på såkaldt monoklonal­e antistoffe­r, som man håber, kan hjaelpe patienter i risikogrup­per. Foto: Riccardo Antimiani /EPA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark