Jyllands-Posten

Rusland udviser europaeisk­e diplomater

Diplomater fra Sverige, Tyskland og Polen udvises af Rusland efter »uacceptabe­l« deltagelse i støtteprot­est.

-

Rusland udviser tre diplomater fra Sverige, Tyskland og Polen. De skal angiveligt have deltaget i en demonstrat­ion til fordel for den faengslede Putin-kritiker Aleksej Navalnyj. Det meddelte det russiske udenrigsmi­nisterium fredag. Ifølge meddelelse­n har et ikke naermere angivet antal diplomater »deltaget i ulovlige protester« i januar. De er som følge deraf »erklaeret persona non grata«.

Sveriges udenrigsmi­nisterium bekraefter over for nyhedsbure­auet TT, at en svensk diplomat ikke laengere er velkommen i Rusland.

»Diplomaten har observeret en demonstrat­ion,« siger ministerie­ts pressemeda­rbejder Linn Duvhammar.

Diplomaten har ikke deltaget aktivt i en demonstrat­ion, understreg­er ministerie­t.

»Diplomater­s ret til at observere en demonstrat­ion er en naturlig del af at følge den politiske udvikling i et land og en af diplomaten­s kerneopgav­er,« siger Duvhammar til TT.

Meddelelse­n fra det russiske udenrigsmi­nisterium kom, få timer efter at EU’s udenrigsch­ef, Josep Borrell, havde mødtes med Ruslands udenrigsmi­nister, Sergej Lavrov, i Moskva. Her beskrev

Borrell forholdet mellem EU og Rusland som vaerende »på et lavpunkt« på grund af faengsling­en af Navalnyj. Fredag sagde Borrell via en talsmand, at han »på det kraftigste fordømmer« udvisninge­n af de tre diplomater fra EUlande.

I Tyskland sagde forbundska­nsler Angela Merkel, at hun betragter udvisninge­n som yderligere et skridt vaek fra retssikker­hed i Rusland. Den tyske udenrigsmi­nister, Heiko Maas, lovede, at det »ikke vil forblive ubesvaret«. Det sagde han ifølge AFP.

I de seneste uger har russisk politi anholdt over 10.000 mennesker, der har protestere­t over hele Rusland. Demonstran­terne kraever, at Navalnyj løslades. Den 44årige opposition­sleder blev anholdt, da han i januar rejste hjem til Rusland fra Tyskland. Han havde vaeret indlagt på et hospital i Berlin med en alvorlig forgiftnin­g, som han anklager praesident Vladimir Putins styre for at stå bag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark