Jyllands-Posten

Vaccinekam­p har udløst et opgør om brexit-aftalen, og nu ulmer den nordirske krudttønde igen

Chikane og trusler om vold pibler frem mod dem, der vogter den nye brexit-graense mellem Nordirland og resten af Det Forenede Kongerige. Det skaber praecis den frygt for freden på den irske ø, som brexitforh­andlingern­e i fire år søgte at afvaerge. Boris J

- SAHM VENTER Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r CARSTEN ELLEGAARD MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­enter carsten.christense­n@jp.dk martin.kaae@jp.dk

Politiet holder vagt ved kontrolomr­ådet på havnen i Belfast. Det er her, varer fra det øvrige Storbritan­nien skal undersøges og kontroller­es, før de kan fortsaette ind i Nordirland og derfra måske videre ind i Irland og resten af EU. Men bortset fra politiets tilstedeva­erelse er her øde.

De fysiske kontroller, der siden brexits fulde indtraeden den 1. januar har beskyttet EU’s indre marked mod produkter, der ikke lever op til unionens standarder, er nemlig suspendere­t på ubestemt tid.

Blot en måned efter at brexit fuldt ud blev en realitet, er aftalen således begyndt at slå revner, og den britiske regering forlanger nu en genforhand­ling med EU af et af aftalens helt centrale elementer: Nordirland­sprotokoll­en, der indfører graensekon­trol mellem Storbritan­nien og Nordirland.

I Nordirland svirrer trusler samtidig i luften, og spaendinge­rne skaber bekymring for, at den historiske konflikt kan blusse op på ny. Trods fredsslutn­ingen i 1998 har forsoninge­n aldrig indfundet sig.

»Nu er det tid til at bevare roen,« sagde chefen for Nordirland­s Politi, Simon Byrne, fredag, hvor han advarede om en spaendt atmosfaere i Nordirland.

Atomknappe­n

Det komplekse forløb tog fart, da EUKommissi­onen i sidste uge spillede hårdt ud. Opgøret handlede om vacciner mod covid-19, som EU desperat savner fra selskabern­e. Da doserne derimod strømmer fra fabrikker i EU til Storbritan­nien, indførte kommission­en en mulighed for eksportfor­bud.

For at gøre bolvaerket helt sikkert, valgte Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, desuden at trykke på den såkaldte »atomknap«. Den findes i Nordirland­sprotokoll­ens artikel 16, og den giver begge parter mulighed for at bryde aftalen om, at graensen mellem Irland (EU) og Nordirland (Storbritan­nien) skal forblive åben, til gengaeld for en toldgraens­e i det Irske Hav mellem Nordirland og resten af Storbritan­nien. Det er den graense, der skal kontroller­es på havnen i Belfast.

Men aftalen kan ifølge artikel 16 suspendere­s, hvis ordningen uventet fører til »alvorlige økonomiske, samfundsma­essige eller miljømaess­ige vanskeligh­eder«.

Det mente man i kommission­en i Bruxelles, selv om den åbne graense på den irske ø i det årelange brexit-forløb møjsommeli­gt blev forhandlet på plads for at sikre fortsat fred på øen.

Artikel 16-meldingen udløste omgående voldsomme protester fra London, Belfast og Dublin, og få timer senere måtte von der Leyen droppe den del.

Men ånden var ude af flasken, og den britiske regering lagde ikke skjul på, at den så von der Leyens ageren som et »alvorligt tillidsbru­d«.

Så begyndte der at komme historier om trusler mod de ansatte på havnene i Belfast og naerliggen­de Larne.

»Skaber hysteri«

Ifølge lokale medier var de ansatte, der skal udføre kontroller­ne, blevet udsat for verbale trusler, og de fortalte om ukendte personer, der noterede deres nummerplad­er. Dertil kommer i hvert fald 26 konstatere­de tilfaelde af grafitti i området med budskaber som »Ingen graense i Det Irske Hav.«

Derfor blev alle fysiske varekontro­ller suspendere­t, og medarbejde­rne er trukket tilbage. Det samme gaelder udsendte observatør­er fra EU-Kommission­en. Nu kontroller­es kun papirer.

Gerningsma­endene er ukendte, men da ofrene håndhaever den nye graensekon­trol, retter den offentlige mistanke – der dog ikke er bekraeftet af politiet – sig saerligt mod de militaere grupper, der kaemper for at holde Nordirland som en del af Det Forenede Kongerige, kendt som unionister­ne.

Deres politiske gren er det Demokratis­ke Unionist Parti (DUP), hvor leder Arlene Foster gik til angreb på Nordirland­sprotokoll­en og dens graensekon­trol.

»Protokolle­n har ikke fungeret, kan ikke fungere og er nødt til at blive skiftet ud,« skrev hun i The Telegraph om det »fuldstaend­ig uforholdsm­aessigt store« papirarbej­de, der nu er indført, og som bringer Nordirland­s forbindels­e til Storbritan­nien i fare.

DUP kan – ligesom EU-Kommission­en gjorde – pege på artikel 16 som et nødvendigt vaerktøj, fordi samfundsor­denen er truet. Ud over den saerdeles staerke symbolik førte graensekon­trollen i januar også til helt konkrete konsekvens­er, da hylder i supermarke­derne begyndte at blive tomme. Varerne blev forsinkede.

»Det skyldtes de ekstra lag af bureaukrat­i,« siger Nick McCullough, Nordirland­direktør for DFDS, der har ansat seks ekstra medarbejde­re for at håndtere det nye papirarbej­de.

Men forsøget på at genoplive kampen mod graensekon­trollen er malplacere­t, for den er blot en naturlig følge af brexit, som DUP selv støttede, lyder kritikken fra andre nordirske partier.

SKOTLAND

ENGLAND WALES indledende undtagelse­speriode på et par måneder med to år.

»Vi vil gøre alt, der er i vores magt, og det kan betyde, at vi udløser artikel 16, så der ikke er en graense ned gennem Det Irske Hav,« sagde Boris Johnson onsdag i Underhuset.

Johnsons angreb på aftalen undrer hans egen tidligere juridiske toprådgive­r Jonathan Jones.

»Det har altid vaeret klart, i hvert fald for mig, at der med brexit ville komme en graense i Det Irske Hav. Der er et problem med personer, der ikke har vaeret aerlige, eller personer, der ikke har forstået konsekvens­erne af de nye aftaler. Det skaber tydeligvis offentlig og politisk bekymring over aftalen,« siger Jonathan Jones til The Times.

I den kommende uge skal den britiske regering og EU-Kommission­en drøfte hele balladen. Selv om kommission­en har erkendt, at det var en fejl at aktivere artikel 16 i vaccinefor­svaret, har den samtidig afvist, at fejltagels­en er en »stang dynamit« under fredsaftal­en, som en diplomatis­k kilde har betegnet von der Leyens ageren.

»Truslerne var allerede dukket op tidligere i januar, før det skete,« siger en talsmand fra kommission­en, der understreg­er, at alle løsninger må findes inden for den aftale, Boris Johnson selv har indgået med EU.

»Brexit betyder desvaerre brexit, så gnidningsf­ri handel hører fortiden til,« siger talsmanden, Arianna Podesta.

 ??  ?? Graensekon­trollen på havnen i Belfast blev indført den 1. januar og har den første måned ført til stigende spaendinge­r i Nordirland. I den kommende uge skal den britiske regering og EU forsøge at finde en løsning. Foto: Alan Lewis Media
Graensekon­trollen på havnen i Belfast blev indført den 1. januar og har den første måned ført til stigende spaendinge­r i Nordirland. I den kommende uge skal den britiske regering og EU forsøge at finde en løsning. Foto: Alan Lewis Media

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark