Jyllands-Posten

Civilsamfu­ndet blaeser til storm

Protestern­e breder sig i Myanmar, og udenlandsk­e selskaber er begyndt at traekke sig fra militaeret.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

En civil ulydigheds­kampagne breder sig med stormstyrk­e i Myanmar, samtidig med at militaeret har faengslet en 80-årig demokrati-profil i et forsøg på at kvaele al offentlig opposition til kuppet i mandags.

Flere og flere samfundsgr­upper i den offentlige og halvoffent­lige sektor er gået til åbenlys men passiv modstand mod militaeret. Ansatte i sundhedsse­ktoren og på de statsdrevn­e sygehuse var de første, der enten forlod deres arbejdspla­dser, blev hjemme eller gik på arbejde i protest med røde sløjfer på skulderen som symbol på støtten til Aung San Suu Kyi og hendes parti, NLD (National League for Democracy).

Siden fulgte ansatte i udenrigsmi­nisteriet og i luftfartsi­ndustrien. Og torsdag fulgte laerere og studerende ved skoler og universite­ter op med protester over hele landet.

Taktikken har vaeret at manifester­e utilfredsh­eden i form af protestski­lte i større grupper på fotos taget på afstand, så den enkelte – iført lovbetinge­de coronamask­er – ikke umiddelbar­t er genkendeli­g. Desuden udfordres regimets legitimite­t ikke direkte. De protestere­nde kraever først og fremmest de internered­e politiske ledere løsladt. Ikke mindst Aung San Suu Kyi, som ingen har hørt fra siden i mandags.

En raekke af hendes partifaell­er opholder sig stadig mere eller mindre frivilligt i hovedstade­n, Naypidaw.

Militaeret sendte en del hjem midt på ugen, men en større gruppe på cirka 70 naegtede at forlade nationens politiske centrum. De organisere­de i stedet en uformel edsaflaegg­else i naerheden af det parlament, hvor de skulle have deltaget i åbningen af den nye samling i mandags.

De protestere­nde er klar over risikoen. Et halvt århundrede­s balancegan­g mellem militaerdi­ktatur og demokratis­ke strømninge­r har gentagne gange dokumenter­et, at militaeret er klar til kompromisl­øst at bekaempe enhver form for civil modstand.

Det blev igen understreg­et torsdag, da den nu 80-årige og fysisk svaekkede U Win Htein blev arresteret og interneret på en politistat­ion. Han har i mere end tre årtier tilhørt inderkreds­en omkring Aung San Suu Kyi og har over to omgange tilbragt 20 år i Yangons berygtede og frygtede Insein-faengsel. Han blev senest løsladt under tøbruddet i 2010 og sad i parlamente­t fra 2012 til 2016. Den gamle mand blev samlet op i sit hjem og sigtet for højforraed­eri efter at have offentligg­jort en video, hvori han opfordrer befolkning­en til ikke voldelig modstand ved civil ulydighed og ved ikke at samarbejde med kupmagerne.

Stormen er lige begyndt

Modstanden er også begyndt at slå spraekker i haerens eksistensg­rundlag: Økonomien. Myanmars vaebnede styrker, kendt som Tatmadaw, driver et omfattende netvaerk af selskaber og virksomhed­er. Hvis man vil lave forretning i Myanmar, er de svaere at komme udenom. Talrige udenlandsk­e selskaber deltager i joint ventures eller er forretning­spartnere med virksomhed­er tilknyttet haeren.

Et af dem er det store japanske bryggeri Kirin, der sidder på 51 pct. af aktierne i haerens bryggerier, men som torsdag trak sig ud med øjeblikkel­ig virkning. Tilsvarend­e trak Thailands største udvikler af industriom­råder, Amata, sig tidligere på ugen ud af et milliardpr­ojekt af frygt for, at kuppet vil udløse internatio­nale sanktioner.

Om protestbøl­gen og den civile kampagne er staerk nok til at få kup-general Min Aung Hlaing til at traekke sine styrker hjem i barakkerne, kan kun tiden vise. Men en lokal talskvinde fra en humanitaer organisati­on mener, at i modsaetnin­g til tidligere er chancerne gode, fordi den nye unge generation har andre metoder til at kommuniker­e og organisere sig på.

»Tiden er en anden. Stormen er først lige begyndt«, som hun siger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark