Jyllands-Posten

KONTROLLER

-

»Det er en falsk kamp og et forsøg på at skabe hysteri for at flytte fokus fra de nye realiteter, der er skabt af brexit, og fra det ansvar, der hviler på dem, der støttede brexit,« siger Declan Kearney, formand for det irske nationalis­tparti Sinn Fein.

Margaret Ritchie, medlem af House of Lords i London og tidligere leder af det nordirske socialdemo­kratiske parti, mindede om, at DUP »var imod enhver løsning og nu ønsker de at rive protokolle­n i stumper og stykker. Det fører til politiske spaendinge­r,« sagde hun og tilføjede:

»Vi er alle nødt til at tage et skridt tilbage nu.«

I et land, hvor ophidset retorik aldrig er langt vaek, er lederen af Loyalist Communitie­s Council – der forener en raekke paramilita­ere grupper – David Campbell blevet kritiseret efter udtalelser om, at opgøret kan føre til den nordirske regerings kollaps.

»Det vil ikke vaere ideelt, men det er bedre, end at titusindvi­s af mennesker går på gaderne,« sagde han i et radiointer­view.

Boris Johnson truer

Sådanne advarsler vaekker nervøsitet i Nordirland, og gemytterne daempes ikke ligefrem fra London.

For mens myndighede­rne i Nordirland opfordrer til besindelse, så har premiermin­ister Boris Johnson raslet med den verbale sabel. Han har gjort det klart, at London er parat til at bruge artikel 16, hvis ikke EU går med til at suspendere graensekon­trollen eller i det mindste forlaenge den 200 km

Som følge af brexit skal den såkaldte Nordirland­s-protokol sikre, at graensen forbliver åben mellem Irland (EU) og Nordirland (Storbritan­nien). Til gengaeld skal kontrol af varer, der ankommer til Nordirland fra de øvrige dele af Storbritan­nien, sikre, at EU’s standarder overholdes.

Det betyder bl.a. kontrol og nødvendige erklaering­er for alle fødevarer, levende dyr og afgrøder, der ankommer til EU fra ikke-EU-lande.

 ??  ?? NORDIRLAND
NORDIRLAND

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark