Jyllands-Posten

»Som forfatter er jeg jo i kontrol. Det er mig, der styrer, om folk bliver reddet eller ej«

Lone Theils er aktuel med krimien ”De usynlige”, som tager laeseren med ind i en sag om brutale mord og overgreb på børn inspireret af virkelige haendelser begået i det britiske samfund. Selv om det kan vaere hårdt at skrive om misbrugte børn, bliver Lone

-

med at tage drengene med til London, hvor han giver dem som gave til en magtfuld mand til en fødselsdag­sfest i Dolphin House.

Det er grusomme sager, der fylder siderne, men Lone Theils stiller aldrig helt skarpt på haendelser­nes detaljer. Det er der en saerlig grund til:

»Når man laeser en krimi er ens fantasi en aktiv medspiller, fordi man som laeser sidder og gaetter med, og man prøver at lede efter spor, der bliver lagt ud i teksten. Ved ikke at tage laeseren med ind på obduktions­bordet eller ind i de allermest grufulde øjeblikke involverer det laeseren og aktiverer vedkommend­es fantasi på en helt anden måde.«

Kan man gøre lidelser til underholdn­ing?

Når haendelser­ne bliver for grumme, finder hun en vis ro i at kunne fiktionali­sere dem. For i Lone Theils bøger er det hende, der bestemmer.

»Jeg har sommetider oplevet, at folks beretninge­r har vaeret så voldsomme, at det har vaeret svaert at skrive. Men som forfatter er jeg jo i kontrol. Det er mig, der styrer, om folk bliver reddet eller ej. Jeg kan jo sørge for, at der er retfaerdig­hed til – i hvert fald i mine bøger,« siger hun og fortsaette­r:

»Så kan man spørge ... skal man overhovede­t skrive om det? Ja, det skal vi en gang imellem, fordi jeg synes, at vi ikke kan lukke øjnene for, at det sker. Og jeg har jo en stemme, som jeg blandt andet kan bruge til at gøre folk opmaerksom­me på disse overgreb.«

Lone Theils er meget bevidst om, at hun bruger virkelige menneskers historier i sine bøger og ved, at hun dermed sidder med et stort ansvar over for de involvered­e parter.

»Jeg taenker utroligt meget over ikke at gøre folks lidelser til underholdn­ing. Virkelig meget endda, for det vil jeg ikke. Derfor sørger jeg altid for ikke at haefte mig ved detaljer og navne,« siger hun og henviser til brødrene fra bogen, der bliver bortadopte­ret til en filmproduc­er: »I virkelighe­den var det en dreng fra Nordirland, som kom til London og blev traekkerdr­eng og var sammen med nogle af de meget højtståend­e folk. Jeg sørger altså for at sløre detaljerne, men bruger de enkelte historier til at forstå miljøerne og mekanismer­ne,« siger hun og fortsaette­r:

»Jeg kunne ikke drømme om at daekke en sag en til en. Jeg har ikke noget problem med rent journalist­isk at skrive en serie om britiske seriemorde­re, hvor jeg holder mig til virkelighe­den – det synes jeg er fair – men hvis det skal laves til fiktion, skal man ikke gøre det på den måde. Jeg var jo med til at daekke ubådssagen, og det er f.eks. en sag, som jeg aldrig nogensinde ville lave om til fiktion. Der er nogle foraeldre og venner, der stadigvaek sørger over tabet af Kim Wall, og dem ville jeg jo risikere at såre. Derfor synes jeg ikke, man skal kunne genkende sig selv, når man sidder og laeser en bog, der tager udgangspun­kt i en virkelig forbrydels­e.«

og kanter i Jónassons krimi, der er både gedigen spaendings­roman og overbevise­nde psykologis­k studie af skaebnepåt­vungen ensomhed.

Meget velfortalt og strengt discipline­ret fortaellin­g, der lader krimiens konfliktst­of antage eksistenti­elle dimensione­r meget lig dem, vi kender fra de islandske sagaer.

Norsk action med et tvist

Med norske Tom Egeland er vi ovre i den slags spaendings­historie, hvor laeseren spørger om ”hvordan” snarere end om ”hvem”.

En gruppe svaertbeva­ebnede maend kaprer ved højlys dag en sporvogn i det centrale Oslo. De smider en del passagerer af. Resten taper de fast til saederne, mens sporvognen fortsaette­r sin rute.

Hos politiet er der stor forvirring. Det kunne ligne en terrorakti­on – og så alligevel ikke.

Mens sporvognen kører frem og tilbage i Oslo, bringes

 ??  ??
 ??  ?? Den norske forfatter Tom Egeland har skrevet ”Falken”. Foto: Raymond Mosken
Den norske forfatter Tom Egeland har skrevet ”Falken”. Foto: Raymond Mosken

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark