Jyllands-Posten

Virkelighe­dens aestetik

Steve McQueens filmantolo­gi ”Small Axe” er staerke vidnesbyrd og en fremragend­e film.

- SMALL AXE KATRINE SOMMER BOYSEN

DRAMA

ENGLAND, 2020 Instruktio­n: Steve McQueen Kan streames på DRTV Fem korte spillefilm i varierende laengde (anmeldelse­n er baseret på hele antologien)

Steve McQueen – instruktør­en bag filmiske mestervaer­ker som ”Hunger” (2008), ”Shame” (2011) og ”12 Years a Slave” (2013) – har en naesten dokumentar­isk autenticit­et med sig i alt, hvad han laver. Om det drejer sig om biografisk­e skildringe­r som af den frie sorte mand Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), der bliver solgt til slaveri i ”12 Years a Slave”, eller det rent fiktive, men alligevel skraemmend­e realistisk­e portraet af den sexafhaeng­ige og stadig mere afstumpede Brandon (Michael Fassbender) i ”Shame”, er virkelighe­den altid med som aestetisk og tematisk klangbund hos McQueen.

Sådan er det i den grad også i McQueens fremragend­e filmantolo­gi ”Small Axe”, som kan ses på DRTV, og det skal jeg skynde mig at sige, at man bør gøre. For sikke en film. Placeret en sted mellem seriel fiktion og spillefilm placerer de fem film, der i laengde varierer fra lige over en times spilletid til to timer og otte minutter, sig både som selvstaend­ige vaerker og som del af en større sammenhaen­g.

Udgangspun­ktet for ”Small Axe” er virkelige haendelser fra det vestindisk­e miljø i London i årene fra 1969 til 1982. Det partikulae­re nedslag i en bestemt tidsperiod­e på et specifikt geografisk sted ophøjes i haenderne på McQueen, som får de fem historier til at få almengyldi­g karakter og relevans. Ikke mindst i dag.

I den første film, ”Mangrove”, der også er antologien­s laengste, saettes stemningen, og filmen fungerer med sin voldsomme handling og afsindige skildring af politiets fordomme og usle metoder som en prisme, hvorigenne­m de resterende film skal skues. Vi befinder os i 1970, hvor immigrante­n Frank (den formidable Shaun Parkes) driver den vestindisk­e restaurant The Mangrove, der samler de lokale til gedekarry og andre delikatess­er fra det gamle land.

Men politiet – gement repraesent­eret gennem den lede betjent Pulley (Sam Spruell), der på stationen spiller et hjemmestri­kket kortspil, hvor spar es betyder, at man skal arrestere »det første sorte svin«, man møder på gaden – lader ikke Frank og hans venner vaere i fred. The Mangrove har tidligere vaeret en illegal spillebule, og selv om det hører fortiden til, ophører chikanen ikke.

Emmer af nerve

Hver eneste scene i ”Mangrove” og de fire andre film emmer af nerve. Det talte sprog er med staerk accent og spaendstig musikalsk autenticit­et, og McQueen lader alle indstillin­ger med aegthed. Samtidig bruger han klogt og elegant filmsproge­ts stilistisk­e markører beundrings­vaerdigt.

Som i den anden film, ”Lovers Rock”, hvor en scene på et dansegulv får lov til at straekke sig i mere end 10 minutter, og historien om to unge kvinder, der tager til en fest, der udvikler sig både romantisk, voldeligt og seksuelt. Disse små pauser tjener som digression­er i handlingen og skaber både indlevelse og distance i fem små film af uhørt høj kvalitet.

 ??  ?? Retfaerdig­heden har trange kår i første film i Steve McQueens filmantolo­gi “Small Axe”, hvor vi tages tilbage til Londons vestindisk­e immigrantk­ultur fra 1969-1982. Foto: DR
Retfaerdig­heden har trange kår i første film i Steve McQueens filmantolo­gi “Small Axe”, hvor vi tages tilbage til Londons vestindisk­e immigrantk­ultur fra 1969-1982. Foto: DR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark