Jyllands-Posten

Fornaermel­serne leveres med kaerlighed i ”X Factor”

Blachman var en mild, men ikke mindre skarp udgave af sig selv i denne uges ”X Factor”episode.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

»Ja, ja, ja!«

For nu at indlede med det koncise udtryk, som Thomas Blachman gennem denne ”X Factor”-saeson har gjort til sit evindelige omkvaed. For nu sker der lidt. Efter sidste uges ørkensom vandrende flødebolle­sang med deltagerne over 23 år er der nu yngre boller på suppen, når Blachmans grupper indtager scenen i sidste omgang five chair challenge.

Og selv om dramaturgi­en er som skrevet på forhånd, genfinder aftenens program med Blachman i førersaede­t noget af den pondus, der engang gjorde det rigtig underholde­nde.

Evne for spydighede­r

Jeg har tidligere i disse ugentlige ”X Factor”anmeldelse­r vaeret inde på, at Blachman har vaeret i antikraenk­elsestraen­ing, for der er vaesentlig faerre umotivered­e fornaermel­ser fra hans side. Det kommer helt sikkert programmet til gode, fordi nogle af hans rablende opsange har virket noget, han har hevet op af en tilfaeldig hat. Fornaermel­ser for fornaermel­sens skyld.

Når vi i de senere år har set en mere nedtonet og mindre balstyrisk Blachman, er det også desto mere saliggøren­de, når han med overskud og praecision bruger sin evne for spydighede­r, så det ikke fornedrer, men kun underholde­r. Som da han spørger den charmerend­e, men musikalsk noget underfrank­erede drengegrup­pe Trengene, om de har vaeret i Helsingør før, og efter deres ja køligt konstatere­r, at det er godt, for så kender de vejen hjem. Det er også kaerligt ment, da han lader den musicalels­kende duo Jeamilla og Lucas vide, at de ligner nogle fra momsvaesen­et, og da han paent frabeder sig dans fra gruppen Unity. At de så alligevel benytter en pludseligt opstået pause til at fyre den af, kan vi seere så ”prise” os ulykkelige for.

Årets grupper spaender vidt. Fra spaede, smukke pigestemme­r til heavyrock fra Esbjerg, der kridter banen op til en temmelig kønsstereo­typ startopsti­lling. Men Blachmans hammer falder hårdt og skaber røre i andedammen. Som andre gruppement­orer før ham indleder han med at fjerne en af de fem stole, for håbet lever jo stadig for afviste solister, der kan få mulighed for alligevel at komme med i showet på en gruppebade­billet. Det laegger selvfølgel­ig yderligere pres på de grupper, der kaemper for at få lov til at komme med på den efterfølge­nde bootcamp, men det er også et temmelig banalt tv-dramaturgi­sk kneb.

Mentortåge­snak

Afsnittets mest bemaerkels­esvaerdige øjeblik finder dog ikke sted på scenen, men i den indledende snak, som Blachman har med kaerestepa­rret Fox og Lilly, hvis borgerlige navne er Casper og Elisabeth. De fortaeller ham, at de har taenkt sig at synge en sang, der betyder meget for dem, fordi det var den første sang, de dansede sammen til.

Her får Blachman ikke bare afvist det unge pars sangvalg, men også problemati­seret den antagelse, at kunstneris­k motivation nødvendigv­is handler om, hvad der betyder noget for artisten, for nu at blive i ”X Factor”-jargonen. Motivation handler i lige så høj grad om, hvad der skal få andre til at lytte eller se med. Dette lille moment af brugbar erkendelse bliver taget ud fra Blachmans endeløse maengder af floskelfyl­dt mentortåge­snak, hvis indhold er så tilpas åbent, at anvisninge­rne principiel­t kan betyde alt.

REALITY X FACTOR, AFSNIT 6 DANMARK, 2020 Vises på TV 2 fredag kl. 20

Men Blachmans hammer falder hårdt og skaber røre i andedammen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark