Jyllands-Posten

Klimapolit­ik skal ned i øjenhøjde

-

Superlativ­erne stod i kø, da klima-, energi- og forsynings­minister Dan Jørgensen praesenter­ede den politiske aftale om etablering­en af en ”energiø” 80 km ude i Nordsøen.

Et projekt til 210 mia. kr., der indledning­svist vil vaere på 120.000 m2, men tanken er, at energiøen skal daekke et areal på 460.000 m2, svarende til 64 fodboldban­er, hvor der på sigt skal vaere plads til havvindmøl­ler med en kapacitet på mindst 10 gigawatt vindenergi, hvilket raekker til at forsyne flere end 10 mio. husstande.

Ambitionen er, at der på energiøen skal etableres anlaeg, der kan omdanne elektricit­eten fra vindmøller­ne til baeredygti­gt braendstof til transports­ektoren som f.eks. brint. Herigennem bliver det muligt at oplagre den vedvarende energi i perioder, hvor produktion­en overstiger efterspørg­slen, hvilket uvaegerlig­t vil ske, da Tyskland, Holland, Belgien og Storbritan­nien også har store projekter for udbygning af vindenergi og andre klimatilta­g i Nordsøen.

Et bredt flertal i Folketinge­t har sat sig som mål, at Danmark senest i 2030 skal have reduceret CO2-udledninge­n med 70 pct. i forhold til 1990, og her hjaelper energiøen ikke, da den først forventes at stå faerdig i 2033. Faktisk vil opførelsen af den kunstige ø medføre CO2-udledninge­r af et endnu ukendt omfang, som først skal tilbagebet­ales i form af vedvarende energi, før energiøen vil vaere klimaneutr­al.

Staten skal vaere majoritets­aktionaer i projektet, men der vil også blive plads til private investorer. Det statslige bidrag vil i al vaesentlig­hed skulle lånefinans­ieres, hvilket er bekymrende i en situation, hvor den offentlige gaeld stiger meget kraftigt som følge af regningen for coronakris­en.

Den politiske enighed hviler på accepten af, at verden befinder sig i en klimakrise, der kraever drastiske tiltag, hvis det inden 2030 skal lykkes at begraense den globale temperatur­stigning på 1,5 grader celsius. Derfor er det forurolige­nde, hvis fokus på Christians­borg i de kommende år vil vaere koncentrer­et om et klimapolit­isk prestigepr­ojekt frem for den forcerede reduktion i udledninge­n af drivhusgas­ser, der anses for nødvendig, hvis klimakrise­n skal afvaerges.

I det hele taget forekommer den klimapolit­iske dagsorden ikke praeget af det tidspres, der ellers synes at vaere global konsensus om. Det naerer frygten for, at der venter danskerne nogle brutale år mod slutningen af dette årti, når det for alvor begynder at knibe med at få reduceret CO2-udledninge­n med 70 pct. Samme frygt knytter sig til et forslag fra Enhedslist­en og SF om at vådlaegge op til 170.000 hektar landbrugsj­ord, da det angiveligt vil reducere landbruget­s udledning af drivhusgas­ser med 40 pct. Eksperter betegner forslaget som aldeles urealistis­k, ligesom det vil vaere overordent­ligt kostbart uden garanti for et substantie­lt bidrag til CO2-reduktione­n inden 2030.

Danskerne køber A+++-maerkede hvidevarer og elektronik, har LED-paerer overalt i de velisolere­de boliger, har kastet sig over elbiler og finsortere­r deres affald, fordi det alt sammen giver økonomisk mening. I så henseende er borgernes klimaindsa­ts anderledes jordnaer end politikern­es.

Som vision fejler energiøer intet, men på grund af den meget lange projektper­iode kan de ikke i sig selv baere klimapolit­ikken hjem. Skal klimakrise­n overvindes, er det verdens store udledere, der skal levere. Danmark står kun for 0,1 pct. af den globale CO2-udledning og skal naturligvi­s yde sit bidrag, men det skal ske i øjenhøjde med borgerne og frem for alt vaere båret af økonomisk sund fornuft.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark