Jyllands-Posten

Lad os få en seriøs samtale om integratio­n

-

»Det er nødvendigt, at Folketinge­t tager en seriøs samtale om integratio­n.«

Sådan sagde Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, for nylig. Nu foreslår Venstre så, at forskellen mellem ikkevestli­ge indvandrer­e i arbejde og danskere i arbejde skal halveres i løbet af de naeste fem år ...

Så langt så godt. Det er et godt mål. Men kan vi så halvere forskellen på fem år? Måske. Men så skal integratio­nstempoet fordobles. Og det vil kraeve, at vi gør meget mere af det, der hjaelper flygtninge i arbejde.

Det, der har vist sig at hjaelpe flygtninge i arbejde, er at investere i bedre sproglige og faglige kompetence­r.

Det er social- og sundhedsom­rådet et godt eksempel på. Her har stadigt flere ikkevestli­ge indvandrer­e fået arbejde ved undervejs at få de fornødne sproglige og faglige kvalifikat­ioner.

Men kvalifikat­ionerne kommer ikke automatisk. De kommer heller ikke ved at sende dem, »der har gået fra Helmand til Hundige«, ned i parken og samle affald, som Venstre nu foreslår.

Integratio­nstempoet bliver altså ikke fordoblet ved at lade flygtninge og indvandrer­e stemple ind i 37 timer om ugen til at samle skrald i en park.

FOA har intet imod, at ledige aktiveres i 37 timer. Men vi har noget imod nytteløse nyttejob, fordi de ikke hjaelper flygtninge og andre taettere på arbejdsmar­kedet. Nyttejob kan måske hjaelpe over for en Dovne-Robert eller en Dovne-Rashid, der godt kan skaffe sig et arbejde, hvis de vil. Men hvem tror på, at der findes 30.00040.000 ikkevestli­ge kloner af Dovne-Robert, der kan jages i rigtig beskaeftig­else af 37 timers affaldsind­samling?

Det kan sagtens vaere Venstres bud på en stram integratio­nspolitik, at titusindvi­s af ikkevestli­ge indvandrer­e skal arbejde for en lav ydelse. Men et seriøst indlaeg i en samtale om, hvordan vi får mange flere indvandrer­e i arbejde, er det ikke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark