Jyllands-Posten

Borgerligh­eden er ved at miste forbindels­en til mulden – og til ånden

Det borgerlige Danmark baerer selv en stor del af skylden for de modsaetnin­ger mellem land og by, der blusser op nu.

-

Den borgerlige ballade fortaber sig i disse dage i Venstres interne trakasseri­er om, hvem der har mest jysk mudder på gummistøvl­erne, og om de aegte venstrefol­k bor på hedens lyng eller stadens flise. I samme åndedrag, som Inger Støjberg sendes i Rigsretten, lancerer Venstre et helt utroligt ugennemtae­nkt udlaending­eudspil og placerer Mads Fuglede som ny kandidat på den vestjyske sandjord for derved at imødekomme enhver kritik om ikke at vaere jyske, ikke at vaere udlaending­estrammere, ikke at vaere det Venstre, vi kender.

Men laver de egentlig andet i Venstre end at holde pladsen varm? Og hvad bliver der af Støjberg, efter at hun ikke laengere er på julegave med Jakob EllemannJe­nsen;

Og hvad er årsagen, ud over udlaending­epolitik og splittelse­n mellem land og by, der berettiget får skyld for meget? Tja, jeg er for så vidt enig med Søren Gade i hans gode betragtnin­ger i JyllandsPo­sten forleden, nemlig at der findes et by-Danmark og et land-Danmark med store forskelle og lidet forståelse for hinanden. Men de borgerlige baerer selv en stor del af skylden for den historiske omkalfatri­ng af den danske offentlige sektor i nullerne – strukturre­formen, der gav mange landsbyer dødsstødet og fjernede sammenhaen­gskraft, driftighed og kulturborg­erlighed i provinsbye­rne. Centralise­ringens spøgelse gik over landet og tog seminarier, politistat­ioner, domhuse, sygehuse og rådhuse med sig for at samle kraefterne i effektive enheder og efterlod sig et land-Danmark og provins-Danmark i stadig forfald.

Kampen »mellem By og Land

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark