Jyllands-Posten

Glem patenterne – flere skal kunne producere vacciner

En erklaering, hvor man ser bort fra det normale krav om patent, kan sikre, at flere får adgang til vaccine mod covid-19. Den erklaering skal vi støtte.

- ALEXANDRA KRUSE børnelaege og ansat ved Laeger uden Graenser HEIDI CHRISTENSE­N laege og formand for Laeger uden Graenser

Som laeger i front herhjemme har vi har fået vores første vaccinatio­n mod covid-19. Hvornår vi skal have det andet stik, har der vaeret lidt usikkerhed om. Men ikke om, om vi får den. Sådan er det ikke for vores kollegaer i felten i Laeger uden Graenser. For dem er spørgsmåle­t netop, om de overhovede­t får adgang til vaccinen. De må arbejde videre med vaernemidl­er som eneste beskyttels­e, hvis de ikke er sluppet op.

Vores kolleger er desvaerre et godt billede på, hvordan det står til med den globale vaccinefor­deling. Kun sølle 25 mennesker er vaccineret på det afrikanske kontinent med 1,3 milliarder indbyggere, lød det for en uges tid siden fra WHO. Og udsigterne er lange til en ordentlig vaccinedae­kning i udviklings­landene for både sundhedspe­rsonale, sårbare patienter og resten af befolkning­en. De står allerbager­st i vaccinekøe­n og må vente på, at de velstilled­e lande kaemper indbyrdes om at få flest og først. Derefter kan det – måske – blive deres tur.

I Danmark regner vi fortsat med at holde planen om, at hele landet er vaccineret til sommer. Også selv om de seneste meldinger fra flere vaccinepro­ducenter er, at de ikke kan levere som aftalt. Sundhedsmi­nisteren beklager, Folketinge­t raser, og styrelsern­e arbejder på højtryk for at sikre udsigten til en coronafri dansk sommer.

Men for store dele af verden er der ikke en køreplan. Men sådan bør det ikke vaere. Og sådan behøver det ikke at vaere. For hvis flere producente­r får mulighed for at fremstille vacciner, kan vi få flere i omløb og vaccinere flere med immunitet til følge. Der er vores bedste håb for at bremse pandemien. At sikre global adgang til vacciner er det rigtige at gøre fra både et pligtetisk princip om solidarite­t og nytteetisk perspektiv, fordi vi er sammen i og om covid-19-pandemien, uanset om vi vil det eller ej, og national isolation er en stakket frist.

Redskabet til at sikre, at flere kan producere coronavacc­iner, er der allerede. Vi skal bare beslutte at tage det i brug. Det er en erklaering, en såkaldt waiver, som midlertidi­gt suspendere­r patenter på vacciner og andet coronaudst­yr og dermed giver andre medicinalf­irmaer mulighed for at producere vaccinerne fra Pfizer-Biontech, Moderna eller AstraZenec­a.

Forslaget har Sydafrika og Indien fremsat til verdenshan­delsorgani­sationen (WTO). Det kan bruges i exceptione­lle krisesitua­tioner og kan give lav- og mellemindk­omstlande bedre og billigere adgang til medicin og bedre mulighed for at finde egne løsninger til at håndtere pandemien. WHO og omkring 100 lande er for, men bl.a. EU, USA og Australien er imod. De frygter, at det stikker en kaep i hjulet på innovation­en og investerin­gslyst fremover, hvis vi slaekker på patentbesk­yttelse.

Regeringen herhjemme tøver også med at støtte waiveren. Mens SF og Enhedslist­en ser waiveren som en vigtig del af løsningen, er udenrigsmi­nisteren og sundhedsmi­nisteren forbeholdn­e. De har netop svaret Folketinge­t, at de er villige til at se på alle løsninger for at sikre global og hurtig adgang til vacciner, men peger på andre og større forhindrin­ger end dem, som waiveren løser, f.eks. produktion­skapacitet.

For os at se er waiveren en nødvendig, men ikke tilstraekk­elig løsning. Først skal muligheden åbnes for overhovede­t at kunne producere bredt. Derefter skal kapacitete­n øges.

Der er mange udfordring­er i coronapand­emien. Men der er kun en vej, sammen og frem, og det første skridt er waiveren. Vi har gjort nye opdagelser på rekordtid med vaccinerne. Når vi magter det, har vi tiltro til, at vi også formår at dele og distribuer­e. Og at omlaegge og opbygge produktion­skapacitet. Så spørgsmåle­t er, hvorfor Danmark ikke støtter waiveren og muligheden for, at flere kan producere. Vi tror nemlig på, at det danske samfundssi­nd raekker ud over vores graenser. Det er vores eksistensg­rundlag i Laeger uden Graenser.

At sikre global adgang til vacciner er det rigtige at gøre fra både et pligtetisk princip om solidarite­t og nytteetisk perspektiv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark