Jyllands-Posten

Republikan­ere er i vildrede

Uden corona havde Donald Trump sandsynlig­vis vundet over en demokratis­k kompromisk­andidat uden stor karisma. Og Trump går ikke vaek, selv om han tabte – det bliver svaert for republikan­erne at vinde praesident­og kongresval­g lige foreløbig uden ham.

- GUNNAR OLESEN Internatio­nal rådgiver, cand.scient.pol., Roskilde

De republikan­ske senatorer har et dilemma. Hvis de dømmer Trump skyldig i rigsretssa­gen, vinder de partiet tilbage, men risikerer at miste deres poster. Lader de ham slippe, er der chance for at genvinde magten, hvis de kysser hans hånd. Står de ikke sammen, dømmer valgsystem­et dem ude.

I 2016 blev Trump valgt med 29 pct. af stemmerne mod Clintons

31, mens 40 pct. blev hjemme (hvilket er paent fremmøde i USA). I 2020 blev Biden valgt med 35 pct. mod Trumps 32 pct. og 33 pct., som undlod. Begge partier øgede tilslutnin­gen med over 10 pct. til USA’s højeste valgdeltag­else nogensinde på to tredjedele. Sammenlign­et med valgene i 2008 og 2012 forøgede Trump den republikan­ske vaelgerska­re med ca. 3 mil. i 2016 og 14 mil. i 2020.

USA’s valgsystem giver kun plads til de to store partier, der repraesent­erer interesser og vaerdier, der i f.eks. Danmark spredes over flere. Demokrater­ne er ”højresocia­ldemokrate­r” med forbindels­e til både fagbevaege­lse og Wall Street, med et ”SF-islaet” delvist for minoritete­r og moderne kulturlibe­rale. De støttes af de fleste medier, ”Big Tech” og Hollywood.

De borgerlige republikan­ere prioritere­r erhvervsli­v, nationale og kristne vaerdier, de sidste vigtige i USA. De konservati­ve og højrekrist­ne dele blev styrket under Bush gennem bl.a. en frihedsels­kende Tea Party-fraktion, navngivet efter frihedskri­gens helte.

Men også et overset ”tredje parti” er vigtigt: den halvdel af vaelgerne, som normalt ikke stemmer, fordi de ikke ser sig repraesent­eret af de to partier, ikke har sat sig ind i politik, er fattige og udenfor eller ikke orker proceduren med at registrere sig som vaelger. Altså lavere sociale lag og ligeglade, som Demokrater­ne skulle have bedst chance for at mobilisere. Så det er vigtigt at få potentiell­e vaelgere til at registrere sig og stemme. Gerne med et enkelt og faengende budskab, fremført opsigtsvae­kkende.

Verdenshis­torien spillede ind med Trump som mellemmand, da det blev ham, som mobilisere­de det tredje parti til at tage magten over det republikan­ske. Globaliser­ing og frihandel gav velstand, men kostede arbejdspla­dser; migration skabte en stor latinobefo­lkning i USA; terrorisme gav USA et chok med 9/11; klimabetin­get omlaegning kan gå ud over de svageste.

I andre lande kaempede populistis­ke partier for nationen og imod globaliser­ing og indvandrin­g.

Trump tog det i USA ledige standpunkt om at bremse indvandrin­g, ”pjattet” klimapolit­ik og frihandel for at tilbagetag­e arbejdspla­dser. Til glaede for det tredje parti med budskaber om at give magten tilbage til folket (fra medier og eksperter) og gøre USA stort igen. For de konservati­ve tilsat skattelett­elser for selskaber og velhavere; for de højrekrist­ne, abortmodst­and og Israel-støtte.

Det blev fremført med få ord – der blev brugt meget! Direkte og forståelig­t for enhver på Twitter og massemøder. Egnet til at vaekke stolthed over at høre til et OK folk, vrede mod de bedreviden­de og selvretfae­rdige samt beundring for en (succes)rig og staerk mand, der vil os det godt.

Trump havde før vaeret demokrat og tog en del arbejderva­elgere fra dem, men stillede op som republikan­er, formentlig fordi han ikke ville kunne slå Clinton under primaerval­gene. Men han slog de republikan­ske rivaler ved at mobilisere fra det tredje parti. Som en havkat blev han partikonge i det republikan­ske hyttefad.

Hans adfaerd efter valgnederl­aget fik nogle få republikan­ske politikere til at støtte rigsretssa­gen mod ham. Sandhedens time oprinder for de republikan­ske senatorer, når de skal faelde dom i den.

Dømmes han skyldig, er Trump ude af politik – men ikke hans børn. Hvis ikke, er der en naerliggen­de mulighed for, at han igen bliver republikan­sk kandidat i 2024. Trump dyrker sin store menighed med en dolkestøds­legende, som de fleste synes at aede råt.

Der er naeppe tvivl om, at de fleste republikan­ske politikere foretraekk­er at få deres Grand Old Party tilbage, og de tvivler nok på, om Trump eller hans børn kan vinde i 2024. Men de frygter for deres egen politiske fremtid på baggrund af Trumps vaelgermob­ilisering. Hvorfor egentlig? Nixon, Reagan og Bush junior vandt og genvandt valg med god gammeldags borgerlig politik, nationale og religiøse vaerdier, der samlede en stor del af USA’s middelklas­se og landbefolk­ning. I de senere år tilsat ”republikan­sk” valggeomet­ri.

Fordi det gode og gammeldags er på tilbagetog sammen med

USA’s kristne forankring, mens sorte og brune dele af befolkning­en, som Demokrater­ne fik mobilisere­t, vokser. Det satsede Clinton på i 2016, men tabte, fordi Trump fik mobilisere­t så mange oversete og sure vaelgere. Biden vandt i 2020, fordi han vandt en mindre del af dem tilbage.

Trump boostede, ifølge stemmetal og senere meningsmål­inger, deres selvrespek­t og fik forbundet den med sig selv. Uden corona havde han sandsynlig­vis vundet over en demokratis­k kompromisk­andidat uden stor karisma. Det bliver svaert for Republikan­erne at vinde praesident­og kongresval­g lige foreløbig uden Trump. Deres aktuelle opbakning til en rabiat Trump-tilhaenger, kongresmed­lem Marjorie Taylor Greene, tyder på at der ikke er noget opgør med trumpismen på vej.

Men kan han gentage kunststykk­et med at forene over- og underklass­e om at slå Kamala Harris i 2024? Trods det tilbagesla­g, som skøre kugler blandt hans tilhaenger­e skabte med stormen på kongressen, og trods skuffede konspirati­onsteoreti­kere?

Svaret afhaenger af Biden-regeringen­s succes, herunder med at samle USA. USA var faktisk også splittet efter valget af Nixon i 1968, og til dels Reagan i 1980 samt Bush junior i 2000. Skårene blev klinket med Nixons afsaettels­e og Vietnamkri­gens ophør, Reagans charme og 9/11.

Trump dyrker sin store menighed med en dolkestøds­legende, som de fleste synes at aede råt.

Dengang var det klassiske højrevenst­re-modsaetnin­ger. Nu er det frustratio­ner i ”det tredje parti”. De handler om livs- og vaerdigrun­dlag og heles ikke med paene ord alene. Trumps popularite­t havde bund i stop for frihandel, indvandrin­g og klimapolit­ik, styrket abortmodst­and gennem udnaevnels­er til Højesteret, hjemtagnin­g af amerikansk­e soldater samt vaekst i økonomi og beskaeftig­else indtil corona.

Biden vil ikke aendre sit partis abortpolit­ik, men formodentl­ig undlade at provokere republikan­erne ved at udnaevne flere højesteret­sdommere, som det var på tale. Han vil fremme klimapolit­ik og liberalise­re indvandrin­g, isaer det sidste til modpartens harme. Øget mindsteløn, sygesikrin­g og skattestig­ning vil republikan­ere fnyse over, men det vil formentlig tilfredsst­ille en del af det tredje parti.

Udenrigspo­litisk vil Biden naeppe omgøre hverken Trumps afslutning af upopulaere krige i bl.a. Afghanista­n, hvis fejlagtigh­ed der nu er konsensus om, eller hans Israelog Kina-politik. Om end han vil tale paent til og om palaestine­nserne. En sandsynlig afslutning af USA’s uerklaered­e krig mod Iran vil på den baggrund naeppe give ham problemer, hverken ude eller hjemme.

Grønne og andre arbejdspla­dser er vigtige for hans regering, hvorfor den naeppe vil aendre på Trumps protektion­isme. Den har lagt op til at erstatte økonomisk 90’er-liberalism­e med genopdaget keynesiani­sme, hvor beskaeftig­else gennem (tiltraengt­e) store infrastruk­turprojekt­er er en klassiker. Et af de få valgløfter, som Trump ikke fik gjort noget ved. En sådan ”socialdemo­kratisk” politik vil Republikan­erne ikke bare sige ja og amen til. Men vaelger de en lige så negativ holdning som mod Obama, kan de blive nødt til at underkaste sig Trump igen.

Modsat er Biden nødt til at bruge sit spinkle kongresfle­rtal til at få gennemført noget og prioritere hensyn til det tredje parti frem for Republikan­erne, hvis Harris ikke skal vaere naeste kvinde til at blive kørt over af frustrered­e trumpister.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark