Jyllands-Posten

Hans Voigt Steffensen kaster farver på dansere og giver naturen kulør

Farvesymfo­nikeren Hans Voigt Steffensen­s billeder udtrykker en sand kaerlighed til livet, og ofte dyrkes frodighede­n hos damerne og de kuperede landskaber, han møder herhjemme og på rejser.

- LARS OLE KNIPPEL navne@jp.dk

Maleren Hans Voigt Steffensen, der voksede op på det mørke Vesterbro, havde ikke troet, at han skulle ende som storlevera­ndør af koloristis­ke kompositio­ner.

Atelieret under tagene i det indre København er hans elskede åndehul, hvor kunder og venner kigger forbi, men først og fremmest udgør de fysiske rammer en solid rampe for hans kunstneris­ke affyringer.

Hans Voigt Steffensen har for laengst holdt guldbryllu­p med staffeliet og tegneblokk­en og til fulde dokumenter­et, at han mestrer såvel de store, gennemarbe­jdede laerreder som de hastige, intime skitser.

Den første kategori er tit skabt efter et velovervej­et tilløb, den anden i en øjeblikkel­ig ekstase, som det ofte er tilfaeldet med akvarellen. Hans kunstneris­ke greb står usvaekket, og hans vaerker nyder stor opmaerksom­hed.

Farvesymfo­nikeren Hans Voigt Steffensen­s billeder udtrykker en sand kaerlighed til livet, og ofte dyrkes frodighede­n hos damerne og de kuperede landskaber, han møder herhjemme og på rejser.

Den passionere­de operaelske­r, der også er bogorm og lidenskabe­lig teaterentu­siast, laegger ikke skjul på sin dybe fascinatio­n af balletten, hvor flere af korpsets udøvere har inspireret og stået model for kunstneren, som omsaetter koreografi­en til graciøse gengivelse­r.

Hans Voigt Steffensen arbejdede egentlig som kontorist på Københavns Rådhus, men fandt bureaukrat­iet kedeligt og begyndte for alvor at eksperimen­tere med kunsten. En tegnelaere­r opmuntrede eleven, der opnåede sit gennembrud, da han i 1965 fik to malerier antaget på den censurered­e Kunstnerne­s Efterårsud­stilling.

Siden har karrieren udelukkend­e taget vertikal retning både i hjemlandet og i udlandet med et hav af soloudstil­linger. Hans dejlige og dansende damer samt indbydende naturskild­ringer findes ikke kun placeret i ministerie­r, bestyrelse­slokaler, banker, institutio­ner og hos private, der smittes af hans glødende gestus. De optraeder også på flere hundrede brønddaeks­ler i boligforen­ingen Baldersbo i Ballerup, hvor man skal rette blikket nedad for at få en oplevelse.

Autodidakt­ens begaerligh­ed

Desuden baerer en raekke udsmykning­er hans signatur, bl.a. TV-Byen i Gladsaxe, Søby Fiskeindus­tri, Engholmkir­ken i Allerød og 24 cd-forsider til Jens Okkings oplaesning af H. C. Andersens samlede eventyr. Samarbejde­t med glasmester­en Per Hebsgaard resultered­e en årraekke i glasmaleri­er til Reumert-prisens modtagere samt andre vaerker.

Hans Voigt Steffensen opererer ikke med rigide regler i sin kunstneris­ke katekismus, men foretraekk­er leg og nysgerrigh­ed; størrelser der ikke kan saettes på formel, uden at det bliver kunstigt, mener han.

Og det tynger ham ikke, at han aldrig søgte optagelse på kunstakade­miet. Tvaertimod. Han er sin egen laeremeste­r med en veludvikle­t intuition og ejer autodidakt­ens begaerligh­ed efter at skabe det perfekte, hvad enten han afsøger det kunstneris­ke potentiale i den danske naturs dragende forskellig­hed eller i Middelhave­ts florissant­e afkroge og pulserende byer. Også den københavns­ke topografi, som kunstneren er fortrolig med, skaenker ham jaevnligt motiver. I sommer rejste han for første gang til Faerøerne for at blive konfronter­et med den barske natur, de norrøne kollegaer Sámal Joensen Mikines og Ingálvur av Reyni så suveraent har tolket.

Den prisbelønn­ede Hans Voigt Steffensen har bl.a. solgt til Statens Kunstfond og Ny Carlsbergf­ondet og er repraesent­eret på Statens Museum for Kunst.

Hans Voigt Steffensen, kunstmaler, København

 ??  ?? Hans Voigt Steffensen er kendt for sine farvestrål­ende, ekspressio­nistiske billeder af både landskaber og dansere. Privatfoto
Hans Voigt Steffensen er kendt for sine farvestrål­ende, ekspressio­nistiske billeder af både landskaber og dansere. Privatfoto
 ??  ?? ”Badepigen” af Hans Voigt Steffensen.
”Badepigen” af Hans Voigt Steffensen.
 ??  ?? ”Sovende pige” af Hans Voigt Steffensen.
”Sovende pige” af Hans Voigt Steffensen.
 ??  ?? ”Ballerina” af Hans Voigt Steffensen.
”Ballerina” af Hans Voigt Steffensen.
 ??  ?? ”Landskab Vendsyssel” af Hans Voigt Steffensen.
”Landskab Vendsyssel” af Hans Voigt Steffensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark