Jyllands-Posten

Befri Ørsted fra de partipolit­iske laenker og skab en verdensled­er

Danmarks nye industrilo­komotiv er blevet for vigtigt til at lade amatører passe hovedaktio­naerens ejerskab.

-

Han må knibe sig i armen, Mads Nipper, den nytiltrådt­e topchef for landets naestmest vaerdifuld­e virksomhed, Ørsted. Og gyse en lille smule ved tanken om de enorme forventnin­ger, han skal leve op til.

For han arver en forrygende succes efter forgaenger­en Henrik Poulsen, som i store traek er sikret legendesta­tus i dansk erhvervshi­storie for sin transforma­tion af Ørsted fra kulbåret, sort energiprod­uktion til grøn, internatio­nal aktør, der raekker ud efter den globale førertrøje udi vedvarende energi (VE).

Det officielle mål er en plads i top fem. Men den karakterbo­g for 2020, som Ørsted fremlagde i sit årsregnska­b i onsdags, stiller mere end som så i udsigt. Og Nipper personific­erer for omverdenen fra og med lige nu den ambition.

Men hvad er det egentlig, Ørsted har praesteret i ”pandemiens år”? Jo, eksempelvi­s en vaekst i børsvaerdi­en på rundt regnet 85 pct. Eller en vaekst i investerin­gsniveauet på 16 pct., et fald i den rentebaere­nde gaeld på 28 pct., et markant forbedret cashflow fra driften og et driftsresu­ltat, der betydeligt overgik koncernens egen prognose og endte på godt 18 mia. kr.

Med vanlig forsigtigh­ed stiller Ørsted et lidt lavere resultat i udsigt for 2021. Men det er og bliver den langsigted­e modellerin­g af koncernen, der er mest fascineren­de for Danmarks nyeste industrilo­komotiv.

Selv hvis der i endnu et år kommer medvind i alle koncernens vindmøllep­arker, kommer positionen som VE-verdensled­er langt fra af sig selv. Ørsted sidder i dag på knap en tredjedel af det unge, globale marked for offshore-vindmøller, men står over for en stadigt mere direkte konkurrenc­e med en raekke af verdens mest kapitalsta­erke virksomhed­er, der – bedre sent end aldrig – er vågnet op til de barske klimareali­teter.

Den konfrontat­ion vil kraeve en fortsat konstant fokusering af Ørsteds forretning. Det forgangne år var relativt stilfaerdi­gt på den front med frasalget af distributi­onsselskab­et Radius og privatkund­e- og udendørsbe­lysningsfo­rretninger­ne til SEAS-NVE som eneste større indslag. Forvent fra Ørsteds hånd flere opkøb, frasalg og på de store projekter flere uhellige partnerska­bsalliance­r med direkte konkurrent­er i de kommende år.

Laeg dertil, at energisekt­oren er en voldsomt kapitalkra­evende størrelse, hvor evnen til at håndtere politiske og finansiell­e risici er lige så afgørende som talentet for at opføre og drive grøn produktion. Nok taler Ørsted-ledelsen meget om klimahensy­n. Men i praksis skal den agere som lige dele industriel­le strateger, politiske lobbyister og investment bankere.

Det er store krav. Hvis Mads Nipper & co. skal lykkes med missionen, kraever det en velsmurt maskine i alle led. Men der er ét led, der knirker i kuglelejer­ne: Ejerstrukt­uren.

Staten er fortsat majoritets­aktionaer, og ethvert folketings­flertal dermed fuldt i stand til at lade kortsigted­e politiske hensyn infiltrere Ørsteds forretning, som vi har set det ske flere gange igennem det seneste årti.

Det er ikke sundt. Det er ikke velset på de internatio­nale kapitalmar­keder. Og da vi allerede ved det sagnomspun­dne aktiesalg til Goldman Sachs til umådeligt lave priser for år tilbage så, at Ørsted i praksis er vigtigere for Staten, end Staten er for Ørsted, er det på høje tid at gøre op med det politisk inficerede ejerskab.

Det kan ske ved en privatiser­ing. Men det er naeppe hensigtsma­essigt på kort sigt. Dels laegger det en daemper på Ørsteds aktiekurs, hvis markedet ved, at hovedaktio­naeren står overfor at dumpe halvdelen af koncernens aktier. Dels gør Ørsteds enorme potentiale medejerska­bet til en vaerdifuld kilde til indtaegter for samfundet i en udfordret fremtid efter coronakris­en.

Ørsted er vigtigere for Staten, end Staten er for Ørsted, men det er på høje tid at gøre op med det politisk inficerede ejerskab af energikonc­ernen.

Men der er en anden løsning: Parker de statslige Ørsted-aktier i en politisk uafhaengig fond. Det kan vaere i regi af institutio­ner som ATP eller Nationalba­nken med mere end en armslaengd­es afstand til Finansmini­steriet, Slotsholme­n og de til enhver tid gaeldende, partipolit­iske herskere på de kanter. Lad profession­elle, børskyndig­e mennesker administre­re Ørstedfond­en med selskabets ve og vel for øje. Skab med andre ord et ejerskab, som giver Ørsted de nødvendige frie rammer til at springe til naeste niveau af den måske mest fremtidsor­ienterede, industriel­le transforma­tion, vi har set i Europa i dette årtusind.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark