Jyllands-Posten

Carlsberg satser på en normal og ølrig sommer

Selv om januar og februar står i nedlukning­ens tegn, forventer Carlsberg en mere eller mindre normal sommer, der skal give bryggeriko­ncernen oprejsning efter hårdt 2020.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Markedsfør­ingspengen­e braender i lommen på Carlsberg, der planlaegge­r at geare salgsmaski­neriet op og give europaeern­e en mere eller mindre coronafri og meget ølrig sommer.

Nedlukning­erne og regler om at holde afstand har ramt bryggeriko­ncernens salg og indtjening i 2020, og i 2021 satser koncernen på at indhente en hel del af det tabte.

Det skal ske, selvom store dele af verden trådte ind i første halvdel af året i nedlukket tilstand og uden meget social kontakt.

»Vi kommer til at vaere meget aktive,« siger Cees ’t Hart, topchef i Carlsberg, om de planlagte anstrengel­ser inden for markedsfør­ingen.

Hvis alt går vel, forventer han og resten af ledelsen gradvise genåbninge­r i Danmark og Europa i løbet af 2. kvartal, og at vaccinerne giver europaeern­e en helt almindelig sommer med fadøl på cafeerne og flaskeøl på stranden.

Koncernen regner med, at isaer anden halvdel af året gør en forskel på top- og bundlinje. For at det kan lykkes, skal der for alvor sparkes til reklamerne og dermed ølsalget, når det sociale udeliv igen så småt får luft under vingerne.

»Vores plan er, at vores marketingo­mkostninge­r som andel af nettoomsae­tningen i 2021 skal ligge meget taet på, hvad det lå på i 2019,« siger Cees ’t Hart.

Mindst 4,7 mia. kr.

I årene før 2020 har Carlsberg brugt mellem 8 og 9 pct. af omsaetning­en på markedsfør­ing. Det betyder, at virksomhed­en mindst vil fyre 4,7 mia. kr. af på markedsfør­ing, hvis Carlsberg som udmeldt mindst omsaetter for lige så meget i 2021 som i coronaåret 2020.

»Vi overvejede at investere i markedsfør­ingen allerede i 1. kvartal, men det holder vi os fra. Det betyder, at det bliver skudt til 2. kvartal,« siger Cees ’t Hart.

Carlsberg har da også haft rigelig tid til at planlaegge, hvordan markedsfør­ingspengen­e skal bruges.

I maj troede ledelsen, at verden mere eller mindre havde overvundet virussen, men anden bølge rev taeppet vaek under en del af planerne. Det betyder også, at Carlsberg arbejder ud fra forskellig­e 2019

AEndring i pct. scenarier for hvert land, for hvert kvartal og for naesten hver enkelt brand.

»Et scenarie er, at folk kan sidde udenfor foran storskaerm­e og på terrasser med vores øl i hånden. Et andet scenarie er, at de sidder alene foran fjernsynet med kun en eller to venner,« siger Cees ’t Hart.

Usikkerhed­en betyder da også, at Carlsberg-ledelsen tager forbehold, når det kommer til, hvordan året kommer til at forløbe. Selskabet forventer vaekst på 3-10 pct. i det organiske driftsover­skud (ebit). Så vidt et spaend ser man sjaeldent.

Hvordan vil det smitte af på marginerne, når I har et foreløbigt svaert 2021 med nedlukning­er, og når I samtidig skal bruge flere penge på marketing?

»Vi kommer forhåbentl­ig også til at vokse, så vi kommer til at balancere investerin­gerne med de nedskaerin­ger, vi har lavet og med de forventnin­ger, vi har til markedet. Lige så snart det ikke ser lovende ud, skaerer vi omEfter

kostninger­ne yderligere,« siger Cees ’t Hart.

Nogle af de omkostning­er til rejser og markedsfør­ing, Carlsberg har kunnet spare vaek i 2020, kommer igen og får indflydels­e på resultatet i 2021. Men hos den amerikansk­e investerin­gsbank Bernstein forventer man, at store dele af spareøvels­en permanent vil smitte af på resultater­ne.

»Det er tydeligt, at de virkelig har haft styr på deres omkostning­sbase, ikke mindst nu da 2. halvår endte med vaekst i indtjening­en, hvilket er faenomenal­t taget i betragtnin­g af det vaesentlig­e pres på toplinjen,« siger Trevor Sterling, analytiker hos Bernstein.

2. halvår bedre end ventet

Hvis Carlsberg får ret i, at Europa mere eller mindre er tilbage til normalen til sommer, forventer han, at koncernen rammer toppen af vaekstforv­entningern­e på 310 pct.

Carlsbergs indtjening i 2. halvår af 2020 landede bedre, end analytiker­ne samlet set havde forventet med en driftsindt­jening efter af- og nedskrivni­nger på 5,084 mia. kr., hvilket er 4 pct. over det forventede.

Derimod nåede omsaetning­en ikke helt på de 30,26 mia. kr., som markedet troede, at Carlsberg kunne saelge for med et salg på 29,71 mia. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark