Jyllands-Posten

USA langsomt tilbage på vaekstspor­et: 50.000 i arbejde

Efter et tilbagesla­g i december falder arbejdsløs­heden nu atter i USA. 49.000 flere kom i arbejde i løbet af januar.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

en opbremsnin­g i december er USA's økonomi nu atter på vej op i fart. Der er dog ikke på nogen måde tale om en voldsom accelerati­on.

Det viser den amerikansk­e jobrapport, der blev offentligg­jort fredag eftermidda­g dansk tid af Bureau of Labor Statistics. Det fremgår, at der i løbet af januar blev skabt 49.000 flere job, hvilket flugter ret praecist med de forventnin­ger, som økonomerne i Reuters’ rundspørge på forhånd havde til rapporten.

Til gengaeld gemmer rapporten på et par negative overraskel­ser, da de tidligere tal for jobskabels­en i november og december blev revideret ned med henholdsvi­s 72.000 (til +336.000) og 87.000 (til -227.000).

Ifølge rapporten er arbejdsmar­kedet i USA stadig hårdt maerket af coronakris­en, og farten i opsvinget daempes fortsat af jobtab i oplevelses­økonomien samt detailhand­el og transports­ektoren.

»Corona holder det amerikansk­e arbejdsmar­ked i et jerngreb. 49.000 nye arbejdspla­dser på en måned er skuffende lidt i amerikansk målestok. Faldet i ledigheden skal ses i forhold til, at 406.000 forlod arbejdssty­rken i januar,« siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Han understreg­er, at den relativt svage jobvaekst i januar kommer i forlaengel­se af faldende beskaeftig­else i december.

»Amerikaner­ne mangler at få genskabt naesten 10 mio. arbejdspla­dser, og i den sammenhaen­g batter 49.000 ikke ret meget. Der skal meget mere fart på jobvaekste­n for at indhente de mange job, der er gået tabt under coronakris­en,« siger Allan Sørensen.

Efter den dramatiske nedsmeltni­ng i marts og april 2020, hvor 22 mio. job gik tabt, oplevede det amerikansk­e arbejdsmar­ked syv måneder med uafbrudt fremgang. I den periode blev der genskabt mere end 12 mio. job. En ny bølge af coronanedl­ukninger resultered­e imidlertid i et tilbagesla­g i december, og fredagens jobrapport viser, at arbejdsmar­kedet i USA kun langsomt er på vej op i fart igen.

10 mio. job mangler

På bundlinjen er antallet af beskaeftig­ede i USA således fortsat omkring 10 mio. lavere end for et år siden.

Netop dette tilbagesla­g er et af de tungeste argumenter for den genopretni­ngsplan til 1.900 mia. dollars, som praesident Joe Biden ønsker, at Kongressen skal godkende. Pengene skal blandt andet uddeles i form af engangsche­cks til alle amerikansk­e skatteborg­ere.

Målet er at kickstarte forbruget og dermed genskabe en del af de mange arbejdspla­dser, der er forsvundet under coronakris­en. Det kan imidlertid blive en lang process.

I Dansk Erhverv betegner cheføkonom Tore Stramer jobrapport­en som »sur laesning, der viser, at jobvaekste­n er blevet presset helt i bund af høje smittetal og nye restriktio­ner.«

Han understreg­er dog, at smittetall­ene den seneste tid er faldet maerkbart, og samtidig har udrulninge­n af vaccinerne taget fart. Dertil kommer den planlagte økonomiske adrenalini­ndsprøjtni­ng fra Joe Biden. Alt i alt er der nu – vurderer Tore Stramer – et stadig mere skarpt lys for enden af tunnelen.

I Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d er cheføkonom Erik Bjørsted enig i, at det kommer til at tage lang tid at rette op på skaderne fra coronakris­en.

»Det vaelter stadig ind med nye arbejdsløs­e hver uge, og det vil tage flere år at genoprette beskaeftig­elsen i USA. Naesten fire af 10 ledige amerikaner­e er nu langtidsle­dige. Det er den højeste andel af langtidsle­dige siden 2012. Det tynger genopretni­ngen. Langtidsle­dighed bider sig nemt fast, fordi langtidsle­dige ikke er så eftertragt­ede af arbejdsgiv­erne. Det er dyrt for den enkelte og samfundet,« påpeger Erik Bjørsted.

 ??  ?? Coronakris­en saetter fortsat tydelige aftryk på arbejdsmar­kedet i USA. Foto: LM Otero/AP
Coronakris­en saetter fortsat tydelige aftryk på arbejdsmar­kedet i USA. Foto: LM Otero/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark