Jyllands-Posten

Gamestop gav ung dansker et rygstød – men i sidste ende er shortede aktier en del af det frie marked

Gamestop er faldet til jorden igen. Så hvad vil stormløbet mod aktien føre med sig? De små investorer ved ikke, hvad de er oppe imod, forlyder det.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Jannick Malling fik ikke mange sekunders taletid i MSNBC’s morgenshow, men noget tyder på, at verden kommer til at høre meget mere til den unge dansker.

Siden 2018 har han stået i spidsen for investerin­gsplatform­en Public, der forsøger at give de små investorer en større adgang til markedet ved at tilbyde dem muligheden for at købe dele af aktier frem for møjsommeli­gt at spare hele beløbet op. Det handler om at demokratis­ere handlen, lyder budskabet, for 90 pct. af vaerdipapi­rerne på New York Stock Exchange og Nasdaq New York ejes af USA’s rigeste 10 pct.

Da Jannick Malling tonede frem i amerikaner­nes fjernsynss­tuer sidste fredag med højt hår, mørk sweater og hvid øresnegl, optrådte han derfor som en slags missionaer for den bevaegelse, der i døgnene forinden havde drevet elektronik­forhandler­en Gamestop op i en rekordhøj aktiekurs ud af ingenting og fået alarmerne til at hyle overalt.

Det skete, da brugere af Reddit-forummet Wallstreet­bets indledte et tilsynelad­ende koordinere­t opkøb af aktierne som en reaktion på, at hedgefonde­ne Melvin Capital og Citron Research havde satset milliarder på et kursfald ved at shorte Gamestop.

Stigningen tvang hedgefonde­ne til at købe aktierne dyrt tilbage til lånegivern­e, hvilket blot forstaerke­de kursstigni­ngen side om side med den tiltagende opbakning fra alskens andre private investorer. Det lignede en politisk manifestat­ion, et oprør, en advarsel fra den lille mand til de store kapitalist­er.

Midt i stormløbet på Gamestop-aktierne måtte populaere investerin­gsplatform­e som Robinhood og Public opgive at følge med og afbryde handlen. Derefter blev aktierne sat til salg i et staerkt begraenset udvalg, hvilket fik såvel politikere som investorer til at tale om kursmanipu­lation og altså vende historien på hovedet.

Den beskyldnin­g var omdrejning­spunktet for MSNBC’s interview med danskeren.

»Klokken 11 meddelte vores clearingfi­rma Apex, at det satte aktiekøben­e på hold. Vi var uenige i beslutning­en, men samarbejde­de med det om at løse det, så det blev muligt for folk at fortsaette opkøbet, inden markedet lukkede,« forklarede Jannick Malling til tvvaerten, inden hun vendte sig mod stifteren af Wallstreet­bets.

Interviewe­t illustrere­r fint, hvordan den indledende fascinatio­n er blevet afløst af en større forundring. For hvad handlede Gamestop-bevaegelse­n egentlig om, eftersom den allerede er faldet sammen igen målt på aktiekurse­n? Og hvad kan fremtidige stormløb betyde for aktiemarke­det på godt og ondt?

Ikke mange timers søvn

Jannick Malling har i den grad forholdt sig til de to spørgsmål den seneste uge. Den 33-årige direktør – der har en fortid i Saxo Bank og var med til at etablere CFH Group, før han i 2016 flyttede til New York for at bygge investerin­gsplatform­en – har fået snesevis af mediefores­pørgsler hver eneste dag og set Publics brugerbase blive 20 gange større, alt imens appen er hoppet op i top 75 på App Store.

Derfor har han med egne ord ikke fået mange timers søvn i lejlighede­n i Tribeca på Manhattan, hvor Jannick Malling bor sammen med sin hustru og lille søn.

»Først og fremmest er det superfasci­nerende, at vi lever i en tid, hvor den dynamik overhovede­t kan eksistere. At private investorer kan stå op imod hedgefonde. Jeg tror i virkelighe­den, at det er en gruppe af mennesker, som er vokset op med Occupy Wall Streetbeva­egelsen efter finanskris­en. Dengang stod de med skilte i hånden. Nu kan de koordinere deres aktioner via sociale platforme,« siger Jannick Malling.

Derfor passer Gamestop-bevaegelse­n perfekt ind i Publics formålspar­agraf. For navnet på platformen refererer netop til, at aktiemarke­det bør komme hele offentligh­eden til gavn i højere grad i en situation, hvor de amerikansk­e aktier i snit er steget med 10 pct. de seneste 100 år.

Seier har sympati for bevaegelse­n

At det ikke er tilfaeldet, skyldes for ham at se ikke kun, at én Tesla-aktie eksempelvi­s koster 850 dollars svarende til mere end 5.000 kr. og dermed ikke er alle forundt.

Nej, det skyldes også, at de store spillere på markedet har indbyggede fordele i form af sådan noget som Payment for Order Flow, hvor tredjepart­er betaler børsmaegle­rne en kommission for at håndtere aktieordre­r. Hvilket både skaber tvivl om uvildighed­en på handelsgul­vet og risikerer at samle en masse markedsind­sigt nogle få steder til gavn for de dybt profession­elle investorer.

Set i det lys har Saxo Bank-stifteren Lars Seier Christense­n med bopael i Schweiz masser af sympati for Gamestop-bevaegelse­n.

»Jeg er enig i, at det delvist er en politisk bevaegelse, der afspejler samfundskl­øften i isaer USA. Altså folk, der er traette af, at boligmarke­det og en lang raekke andre aktiver er blevet for dyre til den almindelig­e befolkning. Så der er ingen tvivl om, at der ligger en form for oprør i det, og det er fair nok, men omkost

spørgsmål, og jeg vil da ikke udelukke, at der kan opstå en diskussion om, hvorvidt man skal lukke ned for shortposit­ioner.«

Oprør kan blive hverdag

Faenomenet optager naturligvi­s også Dansk Aktionaerf­orening, der netop har foretaget en spørgeunde­rsøgelse med 1.500 respondent­er blandt de 20.000 modtagere af foreningen­s nyhedsbrev. Her svarer hele 78 pct. af de private investorer, at de bakker op om Gamestop-bevaegelse­n, mens 46 pct. selv kunne finde på at deltage i en aktion.

Samtidig tilkendegi­ver 68 pct., at de er kritiske over for shorting af aktier.

»På nuvaerende tidspunkt mener vi ikke, at shorting skal forbydes, men undersøgel­sen bekraefter os i, at der er grund til at se naermere på området. For de private investorer er tydeligvis ikke tilfredse med den måde, tingene fungerer på, så hvis der ikke reageres på det, kan den slags oprør blive en del af hverdagen,« siger Mikael Bak, direktør i Dansk Aktionaerf­orening.

Jannick Malling forsøger også at finde balancen. På den ene side fremhaever han, at 75 pct. af brugerne er langsigted­e investorer og ikke kortsigted­e spekulante­r. På den anden side beror størstedel­en af omsaetning­en på, at den kurtagefri investerin­gsplatform mod et rentegebyr låner brugernes aktier ud undervejs til hedgefonde, der så shorter aktierne ved at saelge dem videre og købe dem tilbage i håb om, at kursen i mellemtide­n falder.

»At the end of the day er det et frit marked. Shorting er jo ikke ulovligt.«

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark