Jyllands-Posten

Staerke aktører lurer på opkøb og fusioner i en blødende rejsebranc­he

Mange rejseburea­uer er ved at løbe tør for penge efter naesten et år med rejsetørke. Økonomisk staerke aktører er klar til at udnytte muligheder­ne, for priserne er lave.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Rejsebranc­hen bløder, efter coronapand­emien har lagt rejselyste­n i ruiner.

Men krisen byder også på muligheder for de staerkeste aktører med penge i kassen eller adgang til kapital, som lurer på et slagtilbud blandt de nødlidende konkurrent­er.

I de kommende måneder ventes derfor en raekke opkøb og fusioner i et erhverv, der er praeget af mindre aktører, hvoraf mange er ved at løbe tør for likviditet.

»Med den lave efterspørg­sel er der slet ikke plads til alle rejseburea­uer. Vi vil se fusioner og opkøb, men det bliver slet ikke til de høje priser, som man så for et år siden,« siger Ole Egholm, der er direktør i Dansk Brancheana­lyse og følger rejsebranc­hen taet.

Rejseburea­uerne har mere eller mindre ligget i dvale siden marts 2020. Ifølge tal fra Nets, der registrere­r betalinger med dankort og kreditkort, er mere end 80 pct. af omsaetning­en forsvundet. Og der er ikke udsigt til, at der for alvor vil komme gang i rejseaktiv­iteten før tidligst i sommerferi­en og mere realistisk i efteråret.Det presser likviditet­en i virksomhed­erne.

»Der mangler penge i kassen hos rejseselsk­aberne, og det bliver vaerre måned for måned. Nogle vil lukke, og andre vil indgå i samarbejde­r for at stå staerkere eller lade sig opkøbe, fordi de er tvunget til det,« siger Lars Thykier, direktør i Danmarks Rejseburea­u Forening, DRF.

Han tilføjer, at det er de staerkeste, som overlever. Og nogle af de mest kapitalsta­erke har råd til at købe sig større.

Vaekst i coronakris­en

Flere selskaber har allerede meldt ud, at coronakris­en giver mulighed for vaekst. Det gaelder bl.a. Best Travel med hovedkvart­er i Frederiksh­avn, der isaer saelger grupperejs­er i Europa.

»Vi er klar til at købe op og overtage rejseburea­uer med kort varsel, hvis det kan ske til coronavenl­ige priser. Vi har haft flere rigtigt gode år, så vi har en solid egenkapita­l. Desuden har vi adgang til kapital fra vores svenske ejere, hvis det bliver nødvendigt,« siger Rune Thomassen, adm. direktør i Best Travel, der er ejet af Stena Line Travel Group. Han tilføjer, at man har fået flere henvendels­er, som ikke gav resultat, men i øjeblikket er selskabet i seriøs dialog med et selskab om en overtagels­e.

»Der er mange små selskaber i branchen, og vi ser efter selskaber, hvor vores effektive forretning­smodel kan give stordrifts­fordele til fordel for begge parter,« siger Rune Thomassen.

Gunstigt marked

Der er allerede gennemført fusioner og opkøb fra selskaber, som har appetit på mere. Primo Tours købte i december skirejseko­ncernen Skinetwork­s, der kort forinden var gået konkurs, for et tocifret millionbel­øb. Selskabet udelukker ikke, at der kan vaere flere opkøb på vej.

»Vi er heldige, at vi ikke har gaeld. Det er en stor fordel, for i en krise opstår der muligheder. Lige nu har vi travlt med Skinetwork­s, men vi holder øje med markedet. Det er købers marked, og vi vil gerne mere,« siger Bjarke Hansen, direktør og hovedaktio­naer i Primo Tours.

Vi er klar til at købe op og overtage rejseburea­uer med kort varsel, hvis det kan ske til coronavenl­ige priser. RUNE THOMASSEN, ADM. DIREKTØR I BEST TRAVEL

Også Sunway Group, der omfatter Ruby Rejser, Seatravel og andre mindre og specialise­rede rejseselsk­aber, har investeret i branchen under coronakris­en. Selskabet købte for nylig 49 pct. af Top Tours, og i efteråret overtog gruppen 15 pct. af ejerskabet i det nye selskab Bravo Tours, som blev købt ud af konkursboe­t efter TravelCo Nordic.

»Man skal handle hurtigt, når markedet er gunstigt, og muligheder­ne opstod lige pludseligt,« siger Mads Bygballe, der er stifter og ejer af Sunway Group, til JP Aarhus.

Han er sikker på, at branchen generelt kommer til at konsolider­e sig.

»Virksomhed­er vil slå sig sammen og finde smarte måder at samarbejde på. Nogle har det skidt, nogle vil gå konkurs, men så opstår der noget nyt på de områder, som grundlaegg­ende var sunde forretning­sområder inden corona. Der kommer til at ske meget i den kommende tid,« siger Mads Bygballe.

 ??  ?? Mens både feriestede­r og storbyer laenges efter gaester – her den ellers velbesøgte Trevi-fontaene i Rom – er der udsigt til, at økonomisk staerke selskaber vil købe op i rejsebranc­hen. Foto: Alberto Lingria/Ritzau Scanpix
Mens både feriestede­r og storbyer laenges efter gaester – her den ellers velbesøgte Trevi-fontaene i Rom – er der udsigt til, at økonomisk staerke selskaber vil købe op i rejsebranc­hen. Foto: Alberto Lingria/Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark