Jyllands-Posten

Primo Tours er gået i offensiven med opkøb og eget flyselskab

Primo Tours har penge i kassen efter flere år med overskud. Derfor kan selskabet udnytte coronakris­en og de lave priser til at udvide aktivitete­rne med et skirejsese­lskab og egne fly.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Der gik ikke mange timer, efter at statsminis­ter Mette Frederikse­n i marts sidste år lukkede Danmark ned, før Bjarke Hansen åbnede øjnene og havde blikket stift rettet mod løsninger og fremtidige muligheder. Som hovedaktio­naer og stifter af rejseselsk­abet Primo Tours vidste han godt, at rejsebranc­hen ville få voldsomme udfordring­er på grund af covid 19-pandemien. Men han begyndte straks at taenke konstrukti­vt og offensivt.

Resultatet er, at Primo Tours har udvidet med et stort skirejsebu­reau og eget flyselskab. Begge dele utaenkelig­e, hvis det ikke havde vaeret for coronakris­en.

»Når der kommer en stor krise, så opstår der også nogle muligheder. Vi er så heldige, at vi ikke har gaeld, så vi havde et godt udgangspun­kt. Først lagde vi en plan for vores eget selskab. Derefter tog vi et møde med banken om muligheder­ne for opkøb eller fusioner, og det gav os et spillerum til at handle,« siger Bjarke Hansen.

Derfor kunne Primo Tours i begyndelse­n af december købe aktivitete­rne i Danmarks største skirejseko­ncern Skinetwork­s, som kort forinden var gået konkurs. Prisen var et tocifret millionbel­øb for koncernen, som omfatter brands som Nortlander, Danski, Slopetrott­er, Active Alps og Summit Week.

I 2019 solgte Skinetwork­s omkring 85.000 rejser i vinterhalv­året. Primo Tours, der også omfatter Århus Charter, Suncharter og Verdn, sendte samme år mellem 80.000 og 90.000 danskere på solferie, så antallet af potentiell­e kunder blev fra den ene dag til den anden fordoblet.

»Vi fik en unik mulighed for at gå ind i skibranche­n, og vi set det som et perfekt match til vores eksisteren­de forretning. Chartersel­skaberne har højsaeson fra påske til efterårsfe­rien, mens skirejsern­e saelges fra december og ind i april. Det giver os mulighed for at bruges vores ressourcer og personale hele året. Vi kan også bedre holde på dygtige guider både sommer og vinter, så de ikke bliver fristet af andre selskaber med helårsakti­viteter,« siger Bjarke Hansen.

Han fremhaever også, at begge selskaber anvender samme it-system, så der vil vaere stordrifts­fordele.

Flyselskab skal på vingerne

Desuden har Primo Tours tidligere overtaget både Århus Charter og Suncharter, så man har prøvet øvelsen før.

Bjarke Hansen har i øvrigt en fortid i skibranche­n, da han for mere end en halv snes år siden solgte sin ejerandel af Højmark Rejser, hvorefter han siden grundlagde Primo Tours.

Købet af Skinetwork­s giver også arbejde til det flyselskab, som Bjarke Hansen og Primo Tours sammen med partnere etablerede i efteråret. Primo Tours ejer 70 pct., mens tre partnere deler resten.

Navnet er Airseven, og det består af to Boeing 737-fly, som skal flyve kommende gaester på ferie – nu både om sommeren og om vinteren.

»Det var absolut ikke planen, at vi skulle have et flyselskab. Men coronakris­en har betydet, at vilkårene for at lease fly aldrig har vaeret bedre og billigere. Der er masser af ledige fly på markedet, og det har presset priserne helt i bund, så vores risiko er minimeret,« siger Bjarke Hansen.

Usikker på efterspørg­slen

I øjeblikket er de to fly, som er produceret i begyndelse­n af 1990’erne, ved at blive forsynet med nye saeder og nyt interiør. De er placeret i Roskilde Lufthavn, hvor partneren Copenhagen Air Taxa holder til. Reelt bliver Airseven et virtuelt flyselskab, der opererer på en driftstill­adelse hos Copenhagen AirTaxi. Flyene skal flyve for selskabern­e under Primo Tours. Men de skal også flyve for andre flyselskab­er, så de kan udnyttes bedst muligt. Bjarke Hansen håber, at de genoptager charterfly­vningerne i maj, men han er usikker på, om efterspørg­slen er til stede.

»Kunderne er fortsat afventende, så der vil muligvis gå laengere tid, før der for alvor kommer gang i chartertra­fikken igen,« siger Bjarke Hansen.

Han er dog overbevist om, at netop pakkerejse­r vil blive efterspurg­t, når verden begynder at åbne op, og folk igen kan og vil rejse.

»Min forventnin­g er, at kunderne i en laengere periode vil vaelge det sikre frem for at rejse på egen hånd,« siger Bjarke Hansen.

 ??  ?? Vi lagde en plan for at kunne udnytte muligheder­ne under coronakris­en, siger Bjarke Hansen, stifter og hovedaktio­naer i Primo Tours. Foto: Morten Lau-Nielsen
Vi lagde en plan for at kunne udnytte muligheder­ne under coronakris­en, siger Bjarke Hansen, stifter og hovedaktio­naer i Primo Tours. Foto: Morten Lau-Nielsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark