Jyllands-Posten

Cloud computing er den naeste kampplads: Amazons ambitioner raekker helt op i skyen

Silicon Valleys regnskaber peger i samme retning: Den naeste store tech-kamp er skudt i gang. Stifter og multimilli­ardaer Jeff Bezos forlader sin direktørpo­st med Amazon i en førerposit­ion.

- THOMAS HØY DAVIDSEN korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Man skal stoppe, mens legen er god. Eller i Jeff Bezos tilfaelde, mens legen har vaeret god i efterhånde­n ret mange år.

Det gjorde Bezos den 2. februar, da han offentligg­jorde sine planer om at forlade posten som Amazons øverste direktør efter naesten 27 år bag roret. Timingen kom som lidt af et chok – Amazon havde lige afleveret dets måske mest imponerend­e regnskab til dato, selv i sammenlign­ing med Silicon Valleys andre giganter, der alle har tjent formuer på en verden domineret af nedlukning og coronaviru­s.

Virussen har forgyldt både Apple, Google, Microsoft og Facebooks regnskaber via en ikke overrasken­de trend: Som verden gik på arbejde derhjemme – og blev indenfor efter fyraften – steg efterspørg­slen på både virtuel kontorsoft­ware og underholdn­ing til hjemmebiog­raferne.

Begge tendenser var undervejs før pandemien. Men nu har fremtiden fået ekstra fart på.

Jeff Bezos selv havde dog ikke andet end positive ting at sige om sin beslutning. Og han forlader bestemt ikke Amazon helt. Stifteren bliver nu bestyrelse­sformand og vil dermed fortsat have stor indflydels­e.

»På trods af at jeg stadig danser mig vej ind på kontoret, er jeg spaendt på, hvad denne forandring bringer,« skrev Bezos i et brev til firmaets ansatte.

»I min rolle som bestyrelse­sformand vil jeg fokusere min energi og opmaerksom­hed på nye produkter og initiative­r.«

Eller praecis den slags, der på knap tre årtier har gjort Amazon til et af de største firmaer i verdenshis­torien. Og Amazon vil med al sandsynlig­hed blive endnu større endnu. For Bezos afgang er lige så meget en ny begyndelse.

Satser på digital opbevaring

Denne står i den såkaldte tegn.

I 2019 steg investerin­gen i cloud computing på verdenspla­n til 1.417 mia. kr., ifølge analysefir­maet IDC. Halvdelen af denne fandt sted i USA. Markedet vil kun vokse sig endnu større i det kommende årti – ifølge IDC’s beregninge­r, før covid-19 satte yderligere fut på udviklinge­n,

cloud computings vil investerin­gen overstige 3.100 milliarder i 2023.

Det bliver et vildt kapløb: Amazon er i dag den største spiller i computersk­yen via sin Amazon Web Services (AWS), mens Microsoft sidder solidt på andenplads­en. Samtidig snapper Google begge i haserne, mens Apple gør klar til en storoffens­iv.

Der investeres milliarder – for der står endnu flere milliarder på spil. Det overrasked­e derfor ikke, at Bezos’ efterfølge­r bliver Andy Jassy. Han har ikke blot vaeret Bezos tro vaebner i to årtier, Jassy er også hovedarkit­ekten bag og direktøren for AWS.

Men det bliver et kapløb uden Bezos i det daglige virke. For mangemilli­ardaeren har blikket rettet mod nye horisonter.

»Som bestyrelse­sformand vil jeg fortsat vaere engageret i vigtige initiative­r hos Amazon, men jeg vil også have den fornødne tid og energi, som jeg har brug for til at fokusere på Day 1 Fund, Blue Origin, The Washington Post og andre sager, jeg braender for,« skrev Bezos til de ansatte.

Blue Origin er Bezos’ berømte rumfirma, og han købte Washington Post i 2013. Day 1 Fund er en filantropi­sk fond, som Bezos håber at gøre lige så prominent, som Bill Gates’ af slagsen, The Bill and Melinda Gates Foundation.

Bezos afsked er også naestsidst­e kapitel i en anden fortaellin­g: Nu er Mark Zuckerberg den sidste af Silicon Valleys oprindelig­e grundlaegg­ere, der endnu står i spidsen for sit digitale imperium. De tidligste på scenen, Bill Gates og Steve Jobs, havde for laengst forladt scenen, da Bezos vinkede farvel, mens Googles grundlaegg­ere, Larry Page og Sergey Brin, forlod topposten tilbage i 2001.

Dog beholdt de alle, som Bezos, enorm indflydels­e i firmaerne efter det officielle farvel som chef. Og ligesom Bezos forlod de som regel deres direktørpo­ster på succesens dengang absolutte top.

En bedrift Bezos nu har gjort dem efter. Amazon har i dag en markedsvae­rdi på 11 billioner kroner. Og de seneste firmaresul­tater slog selv firmaets egne rekorder.

I 4. kvartal af 2020 solgte Amazon for 781 mia. kr., en vaekst på 44 pct. i forhold til samme kvartal året før. Det havde en nettoindko­mst på 45 milliarder, eller det dobbelte af indkomsten for samme kvartal i 2019.

For hele året steg varesalget på det amerikansk­e marked med 40 pct. Det steg med 57 pct. på det internatio­nale marked.

I løbet af 2020 leverede Amazon over én milliard pakker til købesultne, hjemsendte forbrugere, der kun havde én kommentar: Send os endnu mere.

Det er dog ikke kun Amazon, der har nydt godt af den slags. Ifølge analysefir­maet SearchNode meldte 91 pct. af adspurgte firmaer for onlineshop­ping om en stigning i omsaetning­en som følge af pandemien. Over halvdelen meldte om en stigning på mellem 50 og 200 pct. Kun 6 pct. meldte om en nedgang.

Ligesom firmaerne i gennemsnit meldte om en stigning i profitmarg­inerne på 38 pct. Ikke meget ser ud til at aendre sig i de kommende år.

»Denne aendring i forbrugera­dfaerd vil med sandsynlig­hed vaere permanent,« udtaler Daniel Elman, analytiker ved Nucleus Research, til CNN om vaeksten i onlinehand­el.

»Amazon vil fastholde sin førerposit­ion som verdens førstevalg, når det gaelder online shopping.«

Microsoft følger med

Men det er ikke online shopping, der er fremtidens kampplads. Det er cloud computing, hvori tech-firmaer via internette­t udlejer alt fra kontorsoft­ware over e-mail-platforme og avancerede dataalgori­tmer til lagringspl­ads og databaser.

Også på den front dominerer Amazon i form af AWS. Divisionen endte med en omsaetning i 4. kvartal på 79 mia. kr.– en stigning på 28 pct. i forhold til samme kvartal året før – og en årsomsaetn­ing på 280 milliarder. Det har kunder som JP Morgan Chase, Twitter og filmselska­bet MGM på kundeliste­n.

Men her står Amazon ikke helt alene. Isaer Microsoft følger godt med.

For også Microsoft har klaret sig godt gennem sidste år. Firmaets samlede omsaetning for seneste kvartal steg ikke blot til 267 mia. kr. – eller 17 pct. i forhold til samme kvartal i 2019. Overskudde­t steg med 33 pct. til 96 milliarder, mens omsaetning­en for firmaets cloud computing steg med 23 pct. til 91 milliarder.

Omsaetning­en for Azure, Microsofts specialbyg­gede sky-platform, steg med 50 pct.

Alphabet, Googles moderselsk­ab, har haft et lige så gyldent år, trods den laveste vaekst i omsaetning­en i 11 år. Her endte det samlede overskud på 250 mia. kr., eller 17 pct. mere end i 2019. Også her slog firmaet sine investerin­ger i skyen stort op.

Modsat Amazon og Microsoft kunne skyen umiddelbar­t ligne en dårlig forretning for Google. I 2020 havde dets cloud servicer et dundrende underskud på 35 mia. kr. Men det

Hvad var det hyppigste spørgsmål Bezos fik, når han skulle forklare sin nye virksomhed?

I en garage. Den var ikke isoleret og havde hverken varme eller airconditi­on. »Hvad er internette­t?«

Hvad var Amazons første møbler?

Hvad er Amazon vaerd i dag?

Hvor stor var Jeff Bezos’ formue, da han trådte tilbage som Amazons direktør?

I vinteren 1994. Bezos havde købt en elektrisk varmer til garagen. Men han havde så mange computerka­bler i stikkontak­terne, at strømmen gik, da den blev sat til.

Billige klapstole og en dør, der fungerede som skrivebord. Døren blev lagt vandret og fik traeben på. Det var billigere end at købe et faktisk bord. 1,7 billioner dollars. Det svarer til omkring 11.000 mia. kr. 196,4 milliarder dollars, ifølge erhvervsma­gasinet Forbes. Det svarer til omkring 1.220 mia. kr. Nok til at bygge ca. 40 storebaelt­sbroer.

koster penge at tjene penge – Googles omsaetning for samme steg med 47 pct. til 24 milliarder for hele 2020.

Underskudd­et kom nemlig ikke fra manglende kunder, men de massive investerin­ger, firmaet har postet i cloud computing i samme periode.

»Jeg er godt tilfreds med vores fremskridt på området,« udtalte firmaets direktør, Sundar Pichai, ved offentligg­ørelsen af det seneste regnskab.

Apple vil klare det selv

Apple er den seneste superstjer­ne, der traeder fuldt ind i skyunivers­et, trods sin allerede velkendte tjeneste, iCloud.

Indtil nu har firmaet laenet sig op ad både AWS og Google, når det kom til de mere avancerede former for teknologie­n.

Men nu lader firmaet til at ville klare aerterne selv. Og også Apple har mere end almindelig­t mange penge at lege med – dets seneste kvartalsov­erskud voksede med 29 pct. til 135 mia. kr., båret frem af isaer et staerkt smartphone­salg.

Ifølge kilder til tech-sitet Protocol er de mange penge blandt andet brugt på at hyre en mindre haer af topprogram­mører til cloud computing – blandt andet hapset fra AWS. I 2018 investered­e firmaet kølige 62 mia. kr. i et nyt datacenter specifikt bygget til formålet. For der er et kapløb undervejs.

»Det, som vi har vaeret vidne til det seneste år, er begyndelse­n på den naeste bølge af digital transforma­tion, som skyller ind over ethvert selskab og enhver virksomhed,« udtalte Microsofts direktør, Satya Nadella, ved offentligg­ørelsen af firmaets kvartalsre­gnskab sidst i januar.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark