Jyllands-Posten

Sexchikane kan medføre kurstab for milliarder

Seksuel chikane har alvorlige konsekvens­er for den udsatte. Men det er også noget, som aktionaere­r skal interesser­e sig for af rent økonomiske årsager, siger forskere fra CBS.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

En offentlig sag om sexchikane i et børsnotere­t selskab koster i gennemsnit 1,5 pct. på børskursen, og hvis den administre­rende direktør er involveret, er effekten helt op til 6,5 pct. Regningen til investorer­ne kan løbe op i mange milliarder kroner, viser et studie fra tre forskere på CBS.

Studiet, der for nylig blev offentligg­jort i det internatio­nalt anerkendte tidsskrift Journal of Corporate Finance, gennemgår ca. 200 offentlige sager om sexchikane i virksomhed­er i engelskspr­ogede lande.

Sagerne har i gennemsnit kostet virksomhed­en 450 mio. dollars – over 2,7 mia. kr. – i kursvaerdi i løbet af de første to dage, fortaeller de tre forskere Ulf Nielsson, Mads Borelli-Kjaer og Laurids Møhl Schack.

»Dermed er risikoen ved den type sager lige så stor som ved en forurening­ssag eller lignende. Og effekten bliver staerkere, hvis der er gentagne tilfaelde, eller hvis topchefen er involveret. Derfor er det noget, man bør interesser­e sig for både som virksomhed og som aktionaer,« siger Mads BorelliKja­er.

Efter 60 dage er kursen stadig ca. 0,8 pct. nede i forhold til lignende selskaber og markedet med et gennemsnit­ligt kurstab på 250 mio. dollars – ca. 2,5 mia. kr. Effekten bliver mindre, hvis selskabet selv fortaeller om sagen og har håndteret den.

»For den almindelig­e investor er spørgsmåle­t nok isaer, om man ønsker at eje aktier i et selskab, der ikke har en politik for at håndtere og i det hele taget forhindre sexchikane,« vurderer lektor Ulf Nielsson, CBS.

Ifølge forskerne er kurstabet størst i virksomhed­er, der henvender sig direkte til forbrugern­e.

Fokus på ledelse

Nordea screener regelmaess­igt alle aktier, der er investeret i, for brud på FN’s Global Compact-princip om eliminerin­g af diskrimina­tion i forbindels­e med beskaeftig­else og arbejde. Dette indebaerer også sager om bl.a. seksuel chikane, fortaeller Eric Pedersen,

der er chef for ansvarlige investerin­ger i Nordea Asset Management.

Han venter, at investorer­nes fokus på klimamaess­ige, socialt og ledelsesma­essigt ansvarlige investerin­ger og de kommende EU-regler om den slags investerin­ger »helt sikkert« vil øge kurseffekt­en af sager om sexchikane fremadrett­et.

Hos Sampension indgår sexchikane som en del af de arbejdstag­errettighe­der, Sampension jaevnligt screener sin portefølje for brud på.

»Den type brud på arbejdstag­errettighe­der kan vaere tegn på dårlig governance, og aktier med god governance giver ofte bedre afkast. Så ud over det principiel­le i, at vi tager afstand fra sexchikane og kønsdiskri­mination, kan der vaere finansiel grund til at vaelge et selskab fra, hvis det ikke ønsker at aendre adfaerd,« siger aktiechef i Sampension Philip Jagd.

 ??  ?? Tre CBS-forskere – Mads BorelliKja­er, Laurids Møhl Schack og Ulf Nielsson – har beregnet, hvad det koster de børsnotere­de virksomhed­er på aktiekurse­n at ryge ind i offentlige sexchikane­sager. Foto: Nicolai Lorenzen
Tre CBS-forskere – Mads BorelliKja­er, Laurids Møhl Schack og Ulf Nielsson – har beregnet, hvad det koster de børsnotere­de virksomhed­er på aktiekurse­n at ryge ind i offentlige sexchikane­sager. Foto: Nicolai Lorenzen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark