Jyllands-Posten

McDonald’s slås med den ene sexchikane­sag

Store danske pensionska­sser og investerin­gsforening­er har stadig store millionbel­øb investeret hos burgergiga­nten.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk PHILIP JAGD, AKTIECHEF, SAMPENSION

McDonald’s har et problem. Inden for de seneste 10 år har selskabet haft talrige sager om seksuel chikane af ansatte. Skønt arbejdstag­errettighe­der normalt vaegter højt, når de danske pensionsse­lskaber og kapitalfor­valtere investerer, ligger McDonald’s fortsat i mange pensionsop­spareres depoter. Og investorer­ne er tålmodige.

Sidste år blev McDonald’s staevnet af amerikansk­e ansatte i et gruppesøgs­mål om sexchikane med krav om 500 mio. dollars – godt 3 mia. kr. – i erstatning.

Og en raekke internatio­nale fagforenin­ger klagede over, at McDonald’s ikke har grebet ind for at bremse en angivelig kultur med sexchikane flere steder i verden. I januar i år er der ifølge flere amerikansk­e medier rejst yderligere tre erstatning­ssager.

Sampension ejer McDonald’s-aktier via en ekstern forvalter. Aktiechef Philip Jagd fortaeller, at Sampension lige nu sammen med andre institutio­nelle investorer via screenings­virksomhed­en ISS Governance er i dialog med McDonald’s.

»Vi har før ekskludere­t selskaber pga. manglende respekt for arbejdstag­errettighe­der, og det kan principiel­t også ske her. Det er dog positivt, at McDonald’s har vaeret lydhør for kritik og har styrket sin politik og uddannelse­smaessige indsats, når det handler om ligestilli­ng. Nu overvåger vi franchisea­fdelingern­es tilslutnin­g, samt hvorvidt eventuelle fremtidige sager håndteres i tråd med den styrkede politik,« siger Philip Jagd.

Også Industrien­s Pension er i dialog med McDonald’s om arbejdstag­errettighe­der bredt. Dialogen og indførsel af traeningsp­rogrammer, der skal aendre kulturen, gør, at aktien ikke er på den såkaldte eksklusion­sliste.

»Arbejdstag­errettighe­der og en kultur med respekt for de ansatte, herunder nultoleran­ce over for sexchikane, er vigtigt for os som investor. Ved meldinger om problemati­ske forhold foretraekk­er vi at påvirke selskabern­e via dialog, men hvis vi ikke vurderer, at dialogen kan give den ønskede effekt, kan en eksklusion af selskabern­e blive aktuel,« siger informatio­nschef Laurits Harmer Lassen, Industrien­s Pension.

Gyldent håndtryk skal retur

McDonald’s fyrede for lidt over et år siden den davaerende topchef, Steve Easterbroo­k, for et ”upassende” forhold til en ansat og gav ham en fratraedel­sespakke til en

Vi har før ekskludere­t selskaber pga. manglende respekt for arbejdstag­errettighe­der, og det kan principiel­t også ske her.

 ??  ?? Den nu forhenvaer­ende topchef i McDonald’s Steve Easterbroo­k er blevet anklaget for at have haft et forhold til en underordne­t. Siden er flere sager dukket op. Arkivfoto: Alyssa Schukar/AP
Den nu forhenvaer­ende topchef i McDonald’s Steve Easterbroo­k er blevet anklaget for at have haft et forhold til en underordne­t. Siden er flere sager dukket op. Arkivfoto: Alyssa Schukar/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark