Jyllands-Posten

Mange flere sager er dukket op efter MeToo-bølgen

Langt flere ansatte vaelger at stå frem, hvis de har vaeret udsat for seksuel chikane og sexisme.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

MeToo-bevaegelse­n har internatio­nalt ført til en mangedobli­ng i antallet af offentligt kendte sager om sexchikane i børsnotere­de virksomhed­er. Det viser et researchpr­ojekt blandt internatio­nale virksomhed­er af tre forskere fra CBS.

»Antallet af sager i børsnotere­de virksomhed­er er i vores undersøgel­se firedoblet efter MeToo. Langt flere ansatte vaelger at stå frem. Dermed er det vigtigt for aktionaere­rne, at virksomhed­erne har politikker på plads for, hvordan den slags sager skal håndteres,« siger Laurids Møhl Schack, der har lavet forskninge­n sammen med Mads BorelliKja­er og lektor Ulf Nielsson, CBS.

Påvirker kursen

Deres undersøgel­se blandt internatio­nale virksomhed­er viser, at effekten på kursen af en sag om sexchikane er et kursfald på 1,5 pct. i løbet af dag et og to efter, at sagen er kommet frem – dog 6,5 pct. hvis topchefen er involveret.

Effekten er større, desto mere medier og sociale medier beskaeftig­er sig med sagen.

Foreløbig er aktiekurse­rnes reaktion den samme som før MeToo-bevaegelse­n.

Danmark ingen helgen

Herhjemme er der langt mellem de offentlige sager om sexchikane i børsnotere­de selskaber. Det betyder dog ikke, at de ikke er der, viste en rundspørge foretaget af Jyllands-Posten i 2020.

Her svarede 13 af Danmarks 24 største børsnotere­de virksomhed­er ja til, at de har haft sager om sexisme eller sexchikane de seneste fem år.

Professor Anette Borchorst, der forsker i sexchikane ved Aalborg Universite­t, siger, at mange danske sager bliver forligt med en fortroligh­edsklausul. Hun fortaeller, at mange virksomhed­er ser på deres politikker på området efter efterårets anden bølge af MeToo-bevaegelse­n, som skylelde ind over landet efter tv-vaert Sofie Lindes fortaellin­g om sine oplevelser.

»Vi er i gang med en undersøgel­se af, om virksomhed­erne har en politik på det her område, og om der er en procedure for den slags sager. Og vi kan se, at mange virksomhed­er nu enten udarbejder eller reviderer deres regler og procedurer, når det gaelder sager om sexchikane,« siger Anette Borchorst.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark