Jyllands-Posten

Efter den anden

-

vaerdi af ca. 240 mio. kr. trods protest fra nogle investorer, der så det som en accept af en sexistisk kultur. De penge er nu kraevet retur. Steve Easterbroo­k havde nemlig bl.a. fortiet seksuelle forhold til yderligere tre ansatte. Nogle iagttagere ser det som et tegn på, at McDonald’s ønsker en anden virksomhed­skultur.

McDonald’s Corp. skriver i en kommentar til denne artikel, at selskabet ikke tolererer sexchikane af nogen art og står for sikre og respektful­de arbejdspla­dser.

»Som en vaerdilede­t organisati­on tager vores teams flere skridt for at bygge en positiv arbejdspla­ds for alle, bl.a. implemente­ring af arbejdspla­dstraening, politikker og klagemekan­ismer. Når der rejses bekymringe­r i McDonald’s-restaurant­erne, gennemgår virksomhed­en facts og handler, og vi forventer, at vores franchiser­e gør det samme,« skriver McDonald’s.

Kaldt til møde

Nordea ejer bl.a. McDonald’s-aktier i fonden Nordea Invest Baeredygti­ge Aktier, hvor der kun investeres i selskaber med fokus på miljømaess­ige, sociale og forretning­setiske forhold. Chef for ansvarlige investerin­ger i Nordea Asset Management Eric Pedersen siger, at Nordea i investorgr­upper har fokus på sexchikane.

»Det er aftalt at mødes med McDonald’s, og sexchikane er øverst på listen over emner, som skal diskuteres. Vores interne ESG-analyse har også for nylig genbekraef­tet, at McDonald’s er ikke-investerba­rt for vores Stars-fonde,« siger Eric Pedersen.

Pensam satte McDonald’s på sin eksklusion­sliste i 2005 pga. overtraede­lse af arbejdstag­errettighe­der. Investerin­gsdirektør Claus Jørgensen siger, at Sustainaly­tics, der screener investerin­ger for Pensam, er i dialog med McDonald’s. Konkret planlaegge­s et møde, hvor sexchikane bliver et af emnerne.

»Pensam vurderer løbende, om McDonald’s kan fjernes fra eksklusion­slisten. Sagerne om sexchikane gør det sammen med de øvrige problemer med arbejdstag­errettighe­der dog nok tvivlsomt,« siger Claus Jørgensen.

 ??  ??
 ??  ?? Danske pensionsse­lskaber er tålmodige investorer i McDonald’s trods flere år med talrige sager om sexchikane og sexisme over for ansatte. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Danske pensionsse­lskaber er tålmodige investorer i McDonald’s trods flere år med talrige sager om sexchikane og sexisme over for ansatte. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark