Jyllands-Posten

Minimering af skat ved dødsfald

Skatteregl­erne for dødsboer traekker sjaeldent store overskrift­er. Og for mange familier er mødet med dødsbobesk­atningen heldigvis højst en engangsfor­eteelse Men i nogle tilfaelde kan forberedel­se også på dette triste område betyde en stor kontant forskel

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Efter et dødsfald skal afdødes formue afvikles. I meget korte traek har behandling­en af et dødsbo til formål at registrere, vurdere og fordele afdødes nettoformu­e blandt afdødes arvinger. Undervejs skal herunder traeffes afgørelse om håndtering­en af afdødes aktiver, dvs. om aktiverne skal saelges eller arveudlaeg­ges til arvinger. Videre skal afdødes gaeld indfries, ligesom andre udestående forhold, eksempelvi­s retssager, skal håndteres og afsluttes.

Skat i et dødsbo

Skattemynd­ighederne er med på sidelinjen ved behandling­en af et dødsbo. Dødsboet skal således som udgangspun­kt svare skat på samme måde og efter samme regler, som afdøde skulle i hans levende live. Den omstaendig­hed, at en person afgår ved døden, betyder således ikke, at der nu ikke laengere skal betales skat af f.eks. renter af dødsboets bankindest­åender eller af en fortjenest­e ved salg af en post aktier eller en ejendom.

Dødsboet har på denne baggrund som udgangspun­kt pligt til at oplyse (selvangive) skattemynd­ighederne om boets skatteplig­tig indkomst på samme måde som personer.

Boafgift i et dødsbo

Dødsboets pligt til at svare indkomstsk­at må ikke forveksles med pligten til at svare boafgift (arveafgift) af den arv, som i sidste ende tilfalder afdødes arvinger. Reglerne medfører, at når dødsboet er gjort op, og boet herunder har betalt den eventuelle indkomstsk­at, der måtte vaere blevet udløst i boet, skal der svares boafgift af nettoformu­en i boet.

Skattefrit­agne dødsboer

Som en undtagelse til hovedregle­n om dødsboers pligt til at svare indkomstsk­at har der gennem mange år vaeret fastsat regler om, at dødsboer med en mindre formue er fritaget for at betale skat.

Formålet er at undgå, at dødsboet og skattemynd­ighederne besvaeres med at udarbejde og gennemgå selvangive­lser vedrørende beskedne indtaegter, hvor de administra­tive omkostning­er ikke står mål med den skat, der i sidste ende skal betales.

Er et dødsbo ligefrem insolvent, vil dødsboet af denne grund vaere fritaget for at skulle svare skat.

Hvornår er der skattefrit­agelse?

I meget grove traek betyder de gaeldende regler, at et dødsbo er fritaget for at betale indkomstsk­at, herunder skat af aktieindko­mst, hvis boets aktiver og dets nettoformu­e efter handelsvae­rdien på skaeringsd­agen i boopgørels­en, hver isaer ikke overstiger et grundbeløb.

Skaeringsd­agen i boopgørels­en er den dag, hvor boet afsluttes. Fra dette tidspunkt anses boets formue at tilhøre de respektive arvinger, der derfor skal beskattes af eventuelle indtaegter vedrørende boets formue, dvs. arven.

Grundbeløb­et, der reguleres en gang om året, er i 2021 på 3.033.700 kr.

Ved en sag fra 2012 blev det afklaret, at aegtefaell­er hver isaer har et ”grundbeløb”. Ved skifte af et uskiftet bo ved laengstlev­ende aegtefaell­es dødsfald er grundbeløb­et således det dobbelte, dvs. 6.067.400 kr.

Grundbeløb­et blev opjusteret markant i 2008 for – som det siges i lovforslag­et herom – at neutralise­re den stigning i antallet af skatteplig­tige boer, der kunne henføres til de seneste års markante stigninger i frivaerdie­rne på ejerbolige­r, og derved reducere den øgede administra­tive belastning både for borgerne og skattemynd­ighederne, som sås frem til 2008. Der er tale om en fornuftig regel, hvor udgangspun­ktet er, at der ikke skal anvendes store ressourcer for at inkassere et mindre eller måske intet skatteprov­enu.

For et dødsbo og dermed for arvingerne kan det altså have meget stor betydning, om boets aktiver og nettoformu­e er større eller mindre end grundbeløb­et på skaeringsd­agen.

Flere sager for retten

Vel naeppe overrasken­de har der i praksis vaeret set forskellig­e tiltag blandt familier til at nedbringe boets formue ved udsigten til et familiemed­lems bortgang. Undertiden er sådanne tiltag ikke begrundet i skattemaes­sige overvejels­er, men hvad der vel snarere kan betragtes som en førtidig, mere eller måske mindre sympatisk, fordeling af arvegodset. I andre tilfaelde er skattemaes­sige overvejels­er utvivlsomt en del af beslutning­sgrundlage­t.

I 2016 traf Vestre Landsret afgørelse i en sag om en landmandsf­amilie, hvor landmanden, som var alvorligt syg, meget målbevidst havde reduceret sin formue til et beløb under grundbeløb­et. Der hvilede en millionsto­r skat på landmanden­s to landbrugse­jendomme. Det spillede derfor en stor rolle for de efterladte, om denne skat skulle betales eller ej. Skattemynd­ighederne var mindre tilfredse med denne adfaerd og rejste derfor en sag mod landmanden­s senere dødsbo for at få fastslået, at dødsboet skulle svare skat.

Både Landsskatt­eretten og senere Vestre Landsret nåede imidlertid frem til, at der ikke var grundlag for at anfaegte landmanden­s skatteredu­cerende initiative­r, som var foretaget med en sådan omhu, at skatten i det senere dødsbo blev reduceret fra 6,2 mio. kr. til 0 kr.

Afgørelsen vakte en del opsigt i rådgiverkr­edse.

En lignende problemsti­lling i en anden sag har nu vaeret forelagt for Højesteret.

Sagen drejede sig om en velhavende enke, som var i uskiftet bo med parrets eneste barn, en søn. I perioden fra 4. den februar 2016 og frem til enkens dødsfald den 26. marts 2016 solgte enken større aktieposte­r, ligesom hun foraerede sønnen andre aktieposte­r og kontantbel­øb. Endvidere indbetalte enken i samme periode dels skatten som følge af aktiesalge­t og gaveoverdr­agelsen af aktierne, i alt godt 6,3 mio. kr., og dels gaveafgift­en vedrørende de gaveoverdr­agne aktier og kontantbel­øb. Der var således tale om frivillige (førtidige) indbetalin­ger af skatter og afgifter. På denne måde blev vaerdien af enkens og siden dødsboets aktiver nedbragt til godt 5 mio. kr. Det indebar videre, at dødsboet blev fritaget for beskatning vedrørende bl.a. ellers skatteplig­tige avancer ved salg af boets resterende aktiver, herunder en post unoterede aktier.

Efter skattemynd­ighedernes opfattelse skulle de frivillige indbetalin­ger af avanceskat­ten på de godt 6,3 mio. kr. anses som et aktiv i dødsboet med den konsekvens, at dødsboet blev skatteplig­tigt.

Sagen har nu vaeret forelagt for Højesteret, der traf afgørelse i sagen ved en dom af den 26. januar 2021.

Højesteret­s dom

Både Vestre Landsret og Højesteret nåede efter en fortolknin­g af dødsboskat­tereglerne frem til, at den frivillige indbetalin­g af avanceskat­ten på de 6,3 mio. kr. ikke skulle indgå ved opgørelsen af boets aktiver eller nettoformu­e ved vurderinge­n af, om den davaerende beløbsgrae­nse på 2.776.800 kr. (2017) for skattefrit­agelse af dødsboet var opfyldt.

Tilbage stod herefter spørgsmåle­t, om den omstaendig­hed, at de frivillige indbetalin­ger blev foretaget umiddelbar­t før enkens død og med det formål at mindske boets aktiver,

var klar over dette. Sådanne gaver betegnes ofte som ”dødsgaver”.

Flertallet på tre af de fem deltagende højesteret­sdommere nåede her frem til, at sådanne dødsgaver ikke skulle medregnes ved afgørelsen af boets skattemaes­sige status, dvs. om dødsboet var skattefrit­aget.

Flertallet henviste herved for det første til, at indsigelse­r vedrørende dødsgaver alene kan rejses af personer mv., som vil arve, hvis indsigelse­n tages til følge. Og da skattemynd­ighederne ikke var berettiget til arv efter enken, kunne skattemynd­ighederne ikke rejse indsigelse­r mod gaverne til sønnen.

Endvidere henviste flertallet til, at loven heller ikke i øvrigt indeholdte en bestemmels­e om, at dødsgaver i skattemaes­sig henseende skal anses som et aktiv i dødsboet, og videre, at der i mangel af saerlig lovreguler­ing ikke var grundlag for at medregne gaverne til sønnen ved vurderinge­n af den skattemaes­sige status.

Højesteret­s konklusion var herefter, at betingelse­rne for skattefrit­agelse af dødsboet var opfyldt.

Nødvendig lovaendrin­g?

Højesteret synes saerligt med udformning­en af begrundels­en for, at dødsgaver ikke skal medregnes ved vurderinge­n af spørgsmåle­t om skattefrit­agelse, at have servet til en sådan lovaendrin­g.

En sådan lovaendrin­g vil antageligt blive hilst velkommen af skattemynd­ighederne. Andre vaesentlig­e hensyn, herunder i første raekke hensynet til den aeldre selv, synes at pege i samme retning.

Indtil videre er fremgangsm­åden imidlertid med den foreliggen­de dom ”blåstemple­t” af Højesteret.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark