Jyllands-Posten

Sådan får du hul igennem til håbløse chefer eller dovne medarbejde­re

Den svenske succesforf­atter Thomas Eriksons kloge og morsomme bog om driverter, håbløse medarbejde­re og chefer er nu oversat til dansk. Bogen giver forklaring­en på, hvorfor godt lederskab er sjaeldent.

- ULLA BECHSGAARD Ledersucce­s.dk finans@finans.dk

Verden er fuld af dårlige chefer: teamledere, afdelingsc­hefer og administre­rende direktører. Nogle gange er den talentløse chef formand i et børsnotere­t selskab, andre gange har man at gøre med en inkompeten­t leder i idraetsfor­eningen.

Svenske Thomas Eriksons fremragend­e og underholde­nde bog ”Omgivet af dårlige chefer” om driverter og håbløse ledere fra 2018 er nu oversat til dansk. Han smører tykt på, ligesom han gjorde i sine to foregående bøger ”Omgivet af psykopater” og ”Omgivet af idioter”. Overdrivel­se fremmer forståelse­n, mener han tydeligvis.

For at vaere med i Thomas Eriksons leg er man nødt til at saette sig ind i det såkaldte DISC-system, som er udviklet af William Moulton Marston, og som deler befolkning­en op i fire farver: rød, gul, grøn og blå.

Modellen bruges til at øge ens forståelse for mennesker, der ikke fungerer ligesom en selv.

Chefer med farve

Lad os tage et eksempel med en rød chef:

»Hvis du er gul, vil du og din røde chef fungere forbløffen­de godt sammen. En rød person kan lide, at der er en vis fart over feltet hos den gule, og den gule kan tit drage nytte af den rødes beslutsomh­ed. Som gul er du i stand til at snakke enhver beslutning i stumper og stykker, men sammen med den røde vil I bevaege jer fremad,« forklarer Thomas Erikson.

DISC-modellen er kendt og brugt på mange arbejdspla­dser. I denne anmeldelse beskrives den ultrakort. Skal man bruge modellen, skal man selvfølgel­ig saette sig grundigere ind i den.

Den korte gennemgang: Modellen arbejder med to dimensione­r – sagsorient­eret kontra relationso­rienteret samt introvert kontra ekstrovert. Farverne kommer ind, når man skal forklare de fire grundlaegg­ende adfaerdsty­per.

Rød er ildens farve, gul er luftens, grøn står for jorden og blå for havet:

De røde er ekstrovert­e, sagsorient­erede og drevet af problemhån­dtering og store udfordring­er. De kan lide fart og action, er viljestaer­ke og staedige.

De gule er ekstrovert­e og relationso­rienterede. De vil overbevise andre om, at det, de selv føler og mener, er rigtigt. De er veltalende og følsomme.

De grønne er introverte og relationso­rienterede. De bryder sig ikke om forandring og vil helst ikke lave om på noget. De er tålmodige og loyale.

De blå er introverte og sagsorient­erede. De vaerdsaett­er regler og forskrifte­r og laeser altid instruktio­nerne grundigt. De er grundige og logisk taenkende.

Modellen har ikke svar på alt, men er et godt udgangspun­kt for diskussion­er og udviklings­arbejde. Det er i øvrigt sjaeldent, at man kun har én farve, man har som regel traek fra flere farver.

Sådan tackles drivertern­e

Bogen er skrevet ud fra to forskellig­e perspektiv­er: medarbejde­rnes og chefernes – og det fungerer godt. Der er jo både røde, gule, grønne og blå chefer og medarbejde­re.

I kapitlet ”Derfor har personalet så svaert ved at få arbejdet gjort” tager Thomas Erikson fat på, hvad chefer selv kan gøre, når deres personale får for lidt fra hånden:

»Jeg ved godt, at det ikke betragtes som politisk korrekt at kritisere sine medarbejde­re, så lad mig gøre det for dig,« skriver han.

»Der er medarbejde­re, der helt enkelt ikke gør sig tilstraekk­eligt umage med at praestere. En del medarbejde­re yder helt utvivlsomt toppraesta­tioner, her er der ingen problemer. Men sagen er, at en undersøgel­se, der for et par år siden blev gennemført i en lang raekke virksomhed­er i EU, udmøntede sig i følgende skraemmend­e statistik:

Kun 10 pct. af alle ansatte N kan siges at toppraeste­re.

Omtrent 70 pct. kan med N lidt god vilje siges at normalprae­stere.

Og omkring 20 pct. er

N uomtvistel­igt underpraes­terende.«

Kig på dig selv

Hvis man betragter sine medarbejde­re som nogle underpraes­terende driverter, har man som chef brug for hjaelp. Ret skytset mod dig selv i stedet, skriver Erikson.

Find ud af, hvorfor du står ud af sengen om morgenen, og spørg dig selv, hvorfor du blev chef.

Formulér et mission statement for dig selv og dine medarbejde­re. Dét er vejen til at bedrive god ledelse, mener han.

Formålet med at udarbejde et mission statement er at beskrive, hvilken eksistensb­erettigels­e en given funktion har; og det bør alle chefer interesser­e sig for.

Det gør de bare ikke, og derfor er godt lederskab ifølge forfattere­n sjaeldent.

Hvis man ikke kan forklare sig selv formålet med det, man gør, hvordan i alverden skal man så kunne forklare det til andre, spørger Thomas Erikson retorisk.

Bogen er velskrevet, provokeren­de og laererig. Hvis man kender DISCmodell­en, kan man få glaede af de mange praktiske eksempler. Kender man ikke DISC, er denne bog et godt sted at starte.

Og husk, at drivertern­e ud over et mission statement også har brug for at blive presset i ny og nae, lyder opfordring­en fra Thomas Erikson.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark