Jyllands-Posten

Smart politik eller politisk fumlegaeng­eri?

V og K har sat rekord i kovendinge­r i sagen om vildskoven - men debatten har fået nyt liv.

-

Marselisbo­rgskovene er blevet en kampplads i Aarhus, og der er meget på spil. Debatten er i den grad vakt til live, hvilket vi på JP Aarhus har kunnet aflaese alene på omfanget af debatindla­eg.

Der er noget på spil for de naturelske­re, der ønsker, at naturen skal hjaelpes på naturens praemisser, og som vil se biodiversi­teten blomstre og dyr gå frit - om end indhegnet.

Der er noget på spil for mountainbi­kere, orienterin­gsløbere, ryttere og andre fritidsbru­gere, der vil bevare plads til deres passion i en usaedvanli­g smuk skov.

Der er noget på spil for politikern­e, der skal balancere mellem overbevisn­ing om at fremme en grøn dagsorden og en forventeli­g tete-a-tete med borgere og vaelgere, der beviseligt vaegter adgangen til den bynaere skovs rekreative muligheder højt.

Og hvis det endelig skal vaere, er der en helt grundpolit­isk, grundideol­ogisk vaerdikamp også: Hvor meget skal ”staten” regulere og gribe ind i forhold til en opfattelse af det ”faelles bedste” stillet over for den enkelte borgers personlige frihed? Her til at faerdes og bruge vores alles skov.

Senest har det ført til en politisk quickstep i 180 graders vendinger, da V og K efter at have stemt for forliget i 2019 på baggrund af JP Aarhus’ omtale trak sig fra aftalen for umiddelbar­t før onsdagens byrådsmøde at vende tilbage til forliget - om ikke med halen mellem benene, så dog med en forkølet formodning om bedre at kunne påvirke processen i forligskre­dsen end uden for. Hvilket rimeligvis er rigtigt.

Socialdemo­kratiet må stå på mål for, at løsningen lever op til Anders Winnerskjo­lds ord om, at »omlaegning til vildskov skal udformes sådan, at det ikke begraenser fritidsbru­g«. Det lyder nemlig som et løfte.

Alligevel virker isaer Venstres ageren set udefra mere som famlen og intern uafstemthe­d, end det virker som en strategi for at genoplive dagsordene­n. Man sidder tilbage med en fornemmels­e af, at Bünyamin Simsek (V) og Steen Stavnsbo

(K) ikke helt havde strategien på plads og var mere optaget af at sende et populaert signal end at gennemtaen­ke konsekvens­erne af det. Om end det jo lykkedes at flytte fokus til fritidsbru­gene af skoven.

Smart politisk strategi eller politisk fumlegaeng­eri...?

Det gav i hvert fald anledning til, at Venstres politiske leder, Christian Budde, var afsender på kovending nummer to – hvilket også falder i tråd med opfattelse­n af Christan Budde som kompromiss­øgende og pragmatisk i sit virke. Budde afviste dog intern uenighed og fastholder, at man skulle efterforsk­e andre placeringe­r for vildskoven end Marselisbo­rgskovene

og har Vilhelmsbo­rg og True Skov som alternativ­e forslag.

Konsekvens­en af V og K’s retningssk­ift har i hvert fald haft den vigtige effekt, at debatten for alvor har fået vitalitet. Det er godt, og det er vigtigt.

Vi har stadig til gode at se den konkrete udformning af Marselisbo­rg Vildskov, og ligesom V og K må stå på mål for signalforv­irring i tredje potens, må Socialdemo­kratiet stå på mål for, at løsningen lever op til Anders Winnerskjo­lds ord om, at »omlaegning til vildskov skal udformes sådan, at det ikke begraenser fritidsbru­g«. Det lyder nemlig som et løfte.

Tjah... i modsaetnin­g til andre foretager jeg ikke et retningssk­ift i min personlige holdning. Jeg mener stadig, at aarhusiane­rne skal have samme frie adgang til Marselisbo­rgskovene – alternativ­e løsninger efterlyses.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark