Jyllands-Posten

Drabstilta­lt har gjort det før – dét sker der, når en dømt løslades

Den mand, der er faengslet og sigtet for at have draebt sin tidligere samlever i Malling, har slået ihjel før.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN MORTEN HØEBERG MORTENSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk morten.mortensen@jp.dk

Onsdag blev en 51-årig mand varetaegts­faengslet for drab. Han erkendte sig skyldig i at have slået sin tidligere samlever, en 43-årig kvinde fra Malling, ihjel. Men det er ikke første gang, manden slår en tidligere samlever ihjel. For 25 år siden, den 23. november 1995, knivdraebt­e manden sin davaerende samlever, en 20-årig kvinde med hvem han havde en søn – en forbrydels­e han fik ti års faengsel for og altså i dag har afsonet sin straf for.

Men hvordan kan det lade sig gøre, at en mand, der tidligere har draebt, kan gøre det igen? JP Aarhus har kontaktet hhv. kriminalfo­rsorgen, Aarhus Kommune, Østjylland­s Politi og en kriminolog for at belyse, hvad der sker, når en drabsdømt bliver løsladt.

Ingen opsyn så laenge efter

I Danmark har vi det retsprinci­p, at når en dømt har afsonet sin straf, så har vedkommend­e betalt sin ”gaeld” til samfundet og er dermed fri. Prøveløsla­des vedkommend­e, er kontakten med kriminalfo­rsorgen lidt laengere end den egentlige dom.

»Det er fordelen ved prøveløsla­delse, at den tidsmaessi­ge graense for, hvor laenge vi kan holde øje med den dømte, bliver lidt laengere end den idømte straf,« forklarer Linda Kjaer Minke, professor og kriminolog ved Syddansk

Universite­t.

Hvis den resterende tid f.eks. er to år kan prøvetiden fastsaette­s til tre år.

Men når prøveløsla­delsen eller den udmålte straf er overstået, så er en drabsdømt principiel­t fri af straffesys­temet. Den 51-årige drabstilta­lte mand fra Malling har således mindst vaeret ude af myndighede­rnes greb i 10 år og nok også laengere, anslår Linda Kjaer Minke uden at kende sagens detaljer, og uden at ville eller kunne gå naermere ind i den konkrete sag.

»Hvis vi siger, han har siddet straffen på ti år fuldt ud, blev han løsladt i 2006. Blev han prøveløsla­dt kom han måske ud efter knap syv år i 2003, hvorefter man har haft ham i tilsyn i Kriminalfo­rsorgen i måske fem år. Nu skriver vi 2021 og dermed laenge efter, at Kriminalfo­rsorgen har haft tilsynspli­gten,« regner hun sammen.

Frivilligt tilbud om hjaelp

Kriminalfo­rsorgen har et samarbejde med alle kommunerne om ”God Løsladelse” – et frivilligt tilbud som skal sikre, at der igangsaett­es de nødvendige foranstalt­ninger fra Social- og Beskaeftig­elsesforva­ltningen, så den dømte får hjaelp til at starte en ny tilvaerels­e med bolig, social støtte og forsørgels­e.

Det fungerer sådan, at faengslet senest tre måneder før løsladelse tager initiativ til et møde med kommunen om, hvilke forhold der skal ivaerksaet­tes og vaere på plads ved løsladelse­stidspunkt­et.

I Aarhus Kommune, går al kontakt fra Kriminalfo­rsorgens institutio­ner via Ungecenter Vaerkmeste­rgade. Men tilbuddet er frivilligt, så en løsladt tidligere drabsdømt kan principiel­t komme ud efter endt straf og vaere uden opsyn eller kontakt til myndighede­rne derefter, forklarer Trine Nedbo, afdelingsl­eder i Ungecenter Vaerkmeste­rgade.

»Men hvis vi taler langtidsaf­sonere er det sjaeldent, at de ikke får hjaelp, når de kommer ud,« siger hun.

Politiet holder ikke saerligt øje med tidligere drabsdømte, forklarer politiinsp­ektør ved Østjylland­s Politi, Michael Kjeldgaard.

»Når vedkommend­e bliver dømt, overgår man til kriminalfo­rsorgen, og så starter der en resocialis­eringsproc­es og en udslusning. Men når man ikke er i kriminalfo­rsorgen, har man afsonet sin straf. Så er der ikke nogen saerlige hensyn.«

Der er dog nogle saerlige forhold omkring paedofilid­ømte, hvor politiet fører tilsyn, hvis de er blevet forbudt at vaere i naerheden af børn eller have børn på sin egen bopael.

Meget usaedvanli­gt

I januar 2020 udkom justitsmin­isteriet med en rapport om drabsdømte. Rapporten er baseret på 210 drab begået i perioden 2012-2016 og beskriver blandt andet motiver for drab, relation mellem offer og drabsmand samt de drabsdømte­s tidligere kriminalit­etshistori­k.

Vi ved ikke, hvad motivet til det aktuelle drab i Malling var, men ifølge en artikel i Århus Stiftstide­nde fra 1996 mente anklageren i sagen fra dengang, at det var jalousi over ekskaerest­ens nye kaereste, der var årsag til drabet, mens den drabstilta­lte ifølge avisen forklarede, at det var uenighed om foraeldrem­yndighed, der fik baegeret til at flyde over.

I rapporten fra Justitsmin­isteriet beskrives det, at knap hver fjerde offer var partner eller ekspartner til gerningsma­nden, mens haevn og separation i hhv. 15 og 13 pct. af tilfaelden­e var motiv til drabet.

33 pct. af gerningsma­endene i de undersøgte drab er ifølge rapporten tidligere dømt for personfarl­ig kriminalit­et, såsom vold, røveri, seksualfor­brydelser eller drab. Tidligere forseelser er dog typisk vold, mens seksualfor­brydelser og drab optraeder sjaeldent.

Det fik da også alle »kriminolog-klokkerne« til at ringe hos kriminolog Linda Kjaer Minke, da hun laeste om drabet i Malling, fordi det er så usaedvanli­gt, at drabsdømte begår drab igen.

»På den måde er den en usaedvanli­g sag,« siger hun og forklarer, at mange internatio­nale undersøgel­ser viser, at risikoen for, at drabsdømte får tilbagefal­d og begår drab igen, er meget lille. Men hun mener, det skal undersøges, i hvor høj grad det egentlig sker i Danmark.

»Drab er en alvorlig forbrydels­e, og selvom det ikke er ofte, så sker det jo. En ting er, at internatio­nale undersøgel­ser viser, at risikoen er lav, men vi mangler viden i Danmark, og så kan man sige, at det er tankevaekk­ende, at de to sager vi lige kan komme på, handler om drab i naere relationer,« siger hun med henvisning til, at vi i Østjylland kender til et andet tilfaelde, hvor en mand skal have draebt i alt tre tidligere samlevere. Manden blev i 2009 anholdt og sigtet for at have draebt sin kaereste, men begik inden grundlovsf­orhøret selvmord, hvorfor han altså ikke er blevet dømt for det tredje drab.

»En fjerdedel af drab begås i naere relationer,« siger Linda Kjaer Minke og påpeger, at det kunne vaere fint at få undersøgt hvor ofte det sker, hvorfor og hvornår – altså i hvilke situatione­r.

»Hvad er det for triggers, der gør, at de handler, som de gør,« spørger hun. »Det kan give os nogle redskaber som samfund til at forebygge at det sker. For det er jo en meget ulykkelig situation for alle parter. De efterladte, offeret og gerningspe­rsonen. De slår et menneske ihjel, som de i mange tilfaelde holder af.«

Nu skriver vi 2021, så det, at nogen skulle have holdt øje med ham, er ret usandsynli­gt, fordi det ligger så mange år tilbage. LINDA KJAER MINKE, KRIMINOLOG SYDDANSK UNIVERSITE­T

Mellem 10-12 måneder

Østjylland­s Politi ønsker ikke at dele yderligere fra den aktuelle efterforsk­ning med offentligh­eden. Efterforsk­erne er i gang med at sammenstil­le oplysninge­r i form af afhøringer, tekniske beviser, it-beviser og så videre.

»Dommerne har givet os fire uger til at efterforsk­e sagen og yderligere bestyrke det mistankegr­undlag, som vi allerede har vist i retten. Det er målet i den kommende tid,« siger politiinsp­ektør Michael Kjaergaard og forklarer, at han forventer en fristforla­engelse, når varetaegts­faengsling­en udløber om fire uger.

»Al min erfaring siger mig, at efterforsk­ningen af drabssager tager mellem 10 og 12 måneder. Sådan som efterforsk­ningen er gået indtil nu, så er der intet der taler imod, at vi beder om fristforla­engelse om fire uger,« siger han.

 ??  ?? Onsdag morgen anholdt politiet kvindens 51-årige tidligere samlever, der blev sigtet for drabet på kvinden. Arkivfoto
Onsdag morgen anholdt politiet kvindens 51-årige tidligere samlever, der blev sigtet for drabet på kvinden. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark