Jyllands-Posten

Syv østjyske trafikønsk­er til regeringen

Østjylland har krav på regeringen­s opmaerksom­hed, siger Jacob Bundsgaard (S). Interview med borgmester­en om motorveje, letbane, BRT, Kattegatfo­rbindelsen og en tunnel, som snart kan bygges.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Hvis man skaerer ham helt skarpt til, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), så ”ejer” han jo hele Aarhus Havn, det meste af Aarhus

Lufthavn, halvdelen af Aarhus Letbane, en del af Midttrafik og hel masse veje i kommunen.

Trafik er en del af borgmester­jobbet, og derfor er det også interessan­t at høre, hvad borgmester­en satser på fremefter i forhold til trafik, infrastruk­tur, mobilitet og hvad man nu kalder den slags.

Det handler om, hvordan vi fremover skal transporte­re os fra A til B i bil, tog, bus, letbane, fly, på cykel og på gåben, og i løbet af foråret skal regeringen forhandle en ny infrastruk­turreform på plads med Folketinge­ts partier – og dermed en retning for fremtidens mobilitet.

Set fra borgmester­kontoret i Aarhus er grundholdn­ingen, at de store trafikproj­ekter i landets naeststørs­te by og resten af Østjylland helt naturligt også er en statslig opgave.

»Jeg synes jo, at vi her i Østjylland som Danmarks naeststørs­te vaekstcent­er har krav på opmaerksom­hed og noget hjaelp til at lykkes med at løfte den opgave,« som han siger.

Mere motorvej og E45

Højt på ønskesedle­n står motorvejen­e.

»Vi har gennem laengere tid arbejdet meget målrettet i hele Østjylland med udvidelsen af E45, og det er vigtigt, at vi får den på plads. Det tror jeg også, at vi gør, men intet er sikkert, før underskrif­terne er sat på papiret og spaden er sat i jorden. Vi arbejder på en udvidelse af E45 hele vejen fra Vejle til Randers, hvor noget er lavet, men der er en stribe steder, hvor der mangler udvidelse,« siger Jacob Bundsgaard.

Derudover er en motorvej til Grenaa – og dermed til Aarhus Lufthavn – også et stort ønske. I 2016 afviste Jacob Bundsgaard letbane og motorvej til lufthavnen som for dyre løsninger, men nu ser han en mulighed for projektet.

»Vi er nu så langt med interessev­aretagelse­n i forhold til

E45, at der er plads til også at rejse behovet for en forbedring af infrastruk­turen til vores lufthavn, som er af afgørende betydning for erhvervsli­vet i Aarhus. Samtidig vil det binde Djursland endnu taettere på Aarhus og dermed skabe bedre vaekstbeti­ngelser både på Djursland og i Aarhus,« siger Jacob Bundsgaard.

Støtte til letbane og BRT

Grøn mobilitets­plan er en overskrift for regeringen­s infrastruk­turplan, og det vil betyde statslig støtte til kollektive trafikproj­ekter. Det er i hvert fald indtrykket hos Aarhus-borgmester­en:

»Jeg har en forventnin­g om, at man i et stort infrastruk­turforlig får givet et løft til den kollektive trafik ved at afsaette en stor ramme og efterfølge­nde vurdere, hvordan man får mest mobilitet for pengene isaer i de store byer, hvor trafikken ellers risikerer at sande til,« siger han og fortsaette­r:

»Vi ønsker statslig medfinansi­ering af naeste etape letbane eller BRT. Nu må vi se, om Favrskov vil vaere med, for de er stadig lidt i proces, men det gaelder også straekning­en til Brabrand, og det gaelder også BRT på Ringvejen, som vi også er interesser­et i at få statsligt bidrag til.«

Overskrift­en er letbane, men muligheden for at lave BRT-løsninger – altså hurtigkøre­nde busser i egen bane – indgår også i de igangvaere­nde miljøunder­søgelser. Og selv om borgmester­en foretraekk­er letbane, holder han stadig en dør åben for, at f. eks. Brabrand-straekning­en kan blive en BRT-løsning.

Strøm på toget

»Vi har valgt at kigge på to forskellig­e løsninger, altså en letbaneløs­ning og en BRTløsning, og så må man vaelge den, der samlet set er bedst for vores mobilitet og økonomisk. Jeg tror stadig mest på en letbaneløs­ning, men vi skal have den åbenhed, at vi kigger på resultatet af de undersøgel­ser, der er i gang med

at blive lavet,« siger han.

På skinnerne er der allerede aftalt elektrific­ering af jernbanen, og den forventer Jacob Bundsgaard gennemført.

»Når det gaelder togene, er det vigtigste for os elektrific­ering af jernbanen, og det er besluttet, og pengene er afsat, så der har vi en forventnin­g om, at man følger op og sikrer gennemføre­lsen af det,« siger han.

Derudover skal fremtiden for den såkaldte togfond og timemodel formentlig afklares i forhandlin­gerne, og på spørgsmål om togfonden er Jacob Bundsgaard­s svar følgende:

»Vi har en forventnin­g om, at man går videre for at få bragt rejsetider­ne så langt ned, som det kan lade sig gøre.«

Kattegatfo­rbindelsen

Et andet stort – kaempe stort – infrastruk­turprojekt, som er ved at blive forundersø­gt, er Kattegatfo­rbindelsen, og de undersøgel­ser skal vaere afsluttet inden udgangen af 2021. Men Jacob Bundsgaard, der indgår i Kattegatko­mitéens formandssk­ab, ser gerne, at regeringen allerede i foråret beslutter at gå videre.

»Forundersø­gelsen er sat i gang og kommer først senere, men vi vil vaere optaget af, at man i forhandlin­gerne får taget en principbes­lutning om, at man vil videre med det projekt. Det bedste vil vaere, hvis man saetter penge af til at gennemføre en egentlig vvmundersø­gelse,« siger Jacob Bundsgaard.

Han oplever generelt øget interesse og opbakning til projektet.

»Jeg hører meget positivt fra politisk hold, og jo mere, man har fået dykket ned i tallene, og jo flere undersøgel­ser, man har fået lavet, jo bedre er projektet blevet i forhold til, hvor meget trafik det kan flytte. Og så er det et projekt, der kan baere sig selv økonomisk og har en meget høj samfundsma­essig forrentnin­g,« siger han.

På spørgsmål, om han ser et politisk flertal for Kattegatfo­rbindelsen i øjeblikket, lyder svaret:

»Det er et stort projekt, så det vil jo kraeve en del arbejde, før man er klar til at skrive under, men jeg synes, vi er nået ret langt allerede.«

Marselistu­nnel taet på

En gammel ”kending” i aarhusians­k trafikpoli­tik er Marselistu­nnelen, der med en pris på 1,5-2,0 mia. kr. skal flytte Marselis Boulevards tunge trafik til og fra havnen ned i en tunnel.

Status er fortsat, at Aarhus Kommune afventer et ok fra regeringen til en model for finansieri­ng, men Jacob Bundsgaard forventer nu, at finansieri­ngen af Marselistu­nnelen falder på plads i forårets infrastruk­turforlig eller inden forhandlin­gerne.

»Den store begraensni­ng har vaeret anlaegslof­tet, og vi skal også vaere sikre på, at vi har den rigtige pris på projektet, og at hele finansieri­ngen er på plads. Vi arbejder sammen om at få de sidste elementer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark