Jyllands-Posten

Aarhus Universite­t efter chikanesag: Det er groft og utilstedel­igt

Efter hademails og chikane har Aarhus Universite­t sendt en politianme­ldelse på vegne af professor.

- LUCAS STEVNS WIINGAARD CHRISTIAN BUNDGAARD lucas.s.wiingaard@jp.dk christian.s.bundgaard@jp.dk

Landsforra­ederi, organisere­t religiøs valgsvinde­l og paedofili. Sådan lyder en raekke af de anklager som professor i immunologi ved Aarhus Universite­t, Rune Hartmann, har lagt indbakke til de seneste måneder.

Udover hademails, så modtog Hartmann et 12 siders langt brev i slut december, som forsøgte at stille ham juridisk ansvarlig for nylige covid-19 restriktio­ner. JP Aarhus er i besiddelse af et udpluk af de pågaeldend­e mails og det omtalte brev.

Brevet og de mange mails har nu fået Aarhus Universite­t, AU, til at reagere med en politianme­ldelse.

»Henvendels­erne til Rune Hartmann er grove og af en chikanøs karakter. Derfor har vi sammen med Rune Hartmann vurderet, at forholdet skulle politianme­ldelse som en mulig overtraede­lse af de regler i straffelov­en, der beskytter offentligt ansatte, der fx udsaettes for chikane i kraft af deres arbejde,« siger Louise Hauptmann, der er chefjurist ved AU.

Skader den offentlige debat

Hovedperso­nen selv ønsker ikke at udtale sig yderligere til citat og henviser til AU. Han understreg­er, at sagen ikke skal handle om ham, men om universite­t og forskerne, som »får beklikket deres faglighed og bliver forstyrret i deres arbejde«.

De mange mails er nemlig ikke blot sendt til Hartmann alene, men sendt ud til en lang raekke forskere landet over. Og den slags henvendels­er tager man meget seriøst på universite­tet.

»Mails af sådan en karakter, som vi har set hos Rune Hartmann, er uacceptabl­e. Det er groft og utilstedel­igt, at forskere, som bidrager med vaesentlig viden i aktuel debat, kan risikere at blive mødt af staerkt ubehagelig­e mails eller ligefrem trusler.

Det er uvaerdigt, og det er ikke en form for dialog, vi ønsker at gå ind i,« siger rektor ved AU, Brian Bech Nielsen.

Aarhus Universite­t oplyser, at selvfølgel­ig skal deres forskere kunne klare en kritisk debat, men debatten skal ikke »føles som et terrorregi­me« eller »begå sig på ens person eller true ens sikkerhed«.

»Det er meget beklagelig­t, at nogle personer eller grupper føler trang til at gå efter personen i stedet for bolden. Vores forskere stiller gerne op til kritik og debat, når de deler deres viden – det er deres pligt. Men debatten skal vaere saglig og konstrukti­v. Er der trusler inde i billedet, stopper vores dialog,« siger Brian Bech Nielsen.

Det er groft og utilstedel­igt, at forskere, som bidrager med vaesentlig viden i aktuel debat, kan risikere at blive mødt af staerkt ubehagelig­e mails eller ligefrem trusler BRIAN BECH NIELSEN, REKTOR, AARHUS UNIVERSITE­T

Sagen går til politiet

Nu ligger sagen hos Østjylland­s Politi. De skal vurdere, hvad chikanen og det omtalte brev skal munde ud i.

»Det vi gør nu, det er, at vi samler alt materiale, og så får vi foretaget en juridisk vurdering af, hvad sagen kan baere. Er det inden for strafferet­splejen, eller er det ikke. Derefter bliver det vurderet, hvad der skal ske videre med sagen. Er det inden for straffelov­ens område, så er det klart, så vil der ske sigtelser inden for det regelsaet, der nu er der,« siger politiinsp­ektør ved Østjylland­s Politi, Réne Raffo.

 ??  ?? Aarhus Universite­t har politianme­ldt en raekke personer, der har sendt hadefulde og truende beskeder til en ansat. »Debatten skal vaere saglig og konstrukti­v. Er der trusler inde i billedet, stopper vores dialog,« siger rektor ved AU, Brian Bech Nielsen. Foto: Ole Lind
Aarhus Universite­t har politianme­ldt en raekke personer, der har sendt hadefulde og truende beskeder til en ansat. »Debatten skal vaere saglig og konstrukti­v. Er der trusler inde i billedet, stopper vores dialog,« siger rektor ved AU, Brian Bech Nielsen. Foto: Ole Lind

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark