Jyllands-Posten

Ekspert: Forskere er i skudlinjen under corona

Stressfakt­orer under coronakris­en har små radikalise­rende effekter, lyder det fra professor Michael Bang Petersen.

- CHRISTIAN BUNDGAARD LUCAS STEVNS WIINGAARD christian.s.bundgaard@jp.dk lucas.s.wiingaard@jp.dk MICHAEL BANG PETERSEN

Hadbeskede­r fremsendt til forskere, meningsdan­nere og andre aktive i den offentlige debat er ikke nødvendigv­is et nyt faenomen.

Ikke desto mindre peger Michael Bang Petersen, professor ved Institut for Statskunds­kab på Aarhus Universite­t på, at coronakris­en har skubbet til faenomenet. Han har ligefrem selv modtaget dem.

»Folk, der udtaler sig i forbindels­e med staerkt politisere­de emner, modtager i denne tidsalder ofte ekstreme beskeder, også med trusselsli­gnende karakter. Vi står i en situation, hvor corona er blevet politisere­t, i kraft af at det er en lang og indgribend­e krise. Sundhedspo­litik er blevet et centralt mål for de mere ekstreme grupper, og derfor vil eksperter, som ikke tidligere har oplevet det, blive mål for det. Opfattelse­n af dem er som part i sagen og ikke som en neutral ekspert,« siger Michael Bang Petersen.

Hvilken type mennesker sender hadbeskede­r?

»Det er i høj grad et bestemt personligh­edstraek, som bliver tiltrukket af diskussion­erne og debatterne. Ikke så meget for at lytte til gode argumenter, men i højere grad for at få ret, herunder ved at bruge aggressiv og truende adfaerd. For at det eskalerer derhen, så skal denne personligh­ed kobles med en meget staerk følelse af, at samfundet har vendt en ryggen. At man er marginalis­eret og ekskludere­t. Det er den eksplosive cocktail af at have et meget stort behov for anerkendel­se og samtidig have en meget stor følelse af, at den anerkendel­se er blevet en frarøvet.«

Er det eskaleret under corona?

»Den liste af stressorer, der er under en pandemi – bekymringe­r for helbred, økonomi, sociale relationer – har små radikalise­rende effekter. Jo mere presset man føler sig under pandemien, jo større det pres bliver hen over pandemien, jo mere kan man som person begynde at flirte med de ekstreme tanker. Samtidig er der et element i, at alles øjne er rettet mod det samme. På den måde er man nok mere i skudlinjen end normalt, hvis man udtaler sig i de her sammenhaen­ge.«

Jo større presset bliver hen over pandemien, jo mere kan man som person begynde at flirte med de ekstreme tanker

Har du selv fået hadske beskeder?

»Jeg har fået voldsomme emails med trusler, også på sociale medier. Formentlig kigger jeg lidt anderledes på de beskeder, jeg modtager, end andre gør, primaert fordi jeg selv forsker i det. På den måde udgør det også en eller anden form for data for min forskning i onlinehad. Men det er også en måde, hvorpå jeg kan holde det ud i strakt arm. Det er klart, at hvis man tager det for pålydende, så er det ikke en behagelig ting at få i indbakken. Det understreg­er vigtighede­n af, at der er procedurer­er for det på arbejdspla­dsen. Det gaelder ikke kun universite­tsforskere. Under pandemien er der også eksempler på, at plejehjems­personale, som har assisteret med vaccinatio­ner, har modtaget voldsomme trusler.«

 ??  ?? Michael Bang Petersen står blandt andet bag forsknings­projektet HOPE, der undersøger demokratie­t og danskernes adfaerd under covid-19 pandemien.
Arkivfoto: Aarhus Universite­t.
Michael Bang Petersen står blandt andet bag forsknings­projektet HOPE, der undersøger demokratie­t og danskernes adfaerd under covid-19 pandemien. Arkivfoto: Aarhus Universite­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark