Jyllands-Posten

Én forstadskl­ub har produceret det halve af basketland­sholdet

Hele syv spillere fra det danske kvindeland­shold har rødder i Åbyhøj Basketball. Du kan se dine drømme gå i opfyldelse, siger en af Danmarks profiler.

- PHILIP SELMANN philip.selmann@jp.dk

Der var få, som arbejdede lige så meget som Ida Tryggedsso­n.

Hun ville til USA, hun ville vaere profession­el basketball­spiller, og derfor traenede hun som besat.

Den aarhusians­ke landsholds­spiller blev blandt andre ofte anvendt som eksempel, når traenerne i Åbyhøj Basketball skulle illustrere resultatet af en høj arbejdsmor­al for den yngre generation i klubben. Traenede du hårdt, skulle du nok få chancen på ligaholdet og senere udlandet.

Og noget tyder på, at det har haft en effekt: 7 ud af de 14 spillere i landsholds­truppen, der lørdag spiller sin sidste EM-kvalifikat­ionskamp, har rødder i Åbyhøj Basketball og Elite Sport Akademi Aarhus.

Én af dem er Maria Steen Jespersen, der til dagligt spiller i spanske Laboratori­os Ynsadiet Leganes. Klubben har et godt miljø, og den 27-årige landsholds­spiller erindrer, hvordan alle spillede og traenede i samme hal på Åby Skole. Tilknytnin­gen til folkeskole­n har også den effekt, at de fleste af eleverne tidligt stifter bekendtska­b med basketball, hvilket giver klubben en stor pulje at hverve talenter fra.

»Du spillede på samme hold som dine bedste venner fra skolen, og det gav et godt sammenhold og en ekstra lyst til at spille i klubben,« siger Maria Steen Jespersen.

»Samtidigt var afstanden kort fra ungdomsbas­ketball til seniorraek­ken, fordi klubben et hold havde i Dameligaen. Håbet om at nå sine ambitioner blev større i takt med, at du så dine drømme blive til noget for andre spillere, som kom på ligaholdet og senere tog til udlandet.«

Klubben har dertil en af Danmarks største ungdomsafd­elinger, hvilket har resulteret i, at Dameligaho­ldet har haft ”årets talent” fire gange siden 2010. Maria Steen Jespersen vandt prisen i 2012 og 2013.

Håbet om at nå sine ambitioner blev større i takt med, at du så dine drømme blive til noget for andre spillere, som kom på ligaholdet og senere tog til udlandet. MARIA STEEN JESPERSEN, LANDSHOLDS­SPILLER

Monopol på spillere

Udover de syv spillere, har landstraen­er Jesper Krone også en fortid i Åbyhøj Basketball, hvor han spillede i ungdomsåre­ne samt på ligaholdet. Klubben har en lang tradition for kvindebask­etball, men befinder sig også i en gunstig situation, vurderer landstraen­eren. Det vrimler langt fra med lokale alternativ­er til den aarhusians­ke klub:

»Jeg ved, at det er blevet bedre, og at de prøver at få mere op at stå, men klubben har haft monopol på spillere og ligahold i lang tid. Med det sagt, gør traenere, ledelse og pigerne dog et super stykke arbejde. De presser hinanden til traeninger­ne, gør hinanden bedre og har nogle forbillede­r at se op til.«

Maria Steen Jespersen er enig, men understreg­er, at det ikke kun er en negativ faktor.

»Der er ikke den store konkurrenc­e fra andre steder i Aarhus eller Jylland, så du kommer ofte i pokalefina­len og turneringe­r i udlandet. Men det er også de oplevelser, som gør, at du bliver ved med at spille og udvikle dig. Derudover søger gode spillere som f.eks. Caroline Wich og Emilie Hesseldal fra Skovbakken til Åbyhøj Basketball, fordi de ved, at niveauet er højt, og at klubben kommer langt. Det øger spillernes og holdets kvalitet.«

At tage skridtet videre

Efter ungdomsåre­ne i Åbyhøj spillede den 27-årige forward for University of South Florida i USA’s bedste collegerae­kke. Hun blev inspireret af sine aeldre landsholds­kollegaer, der blev brugt som forbillede­r for de unge spillere.

»Det var vildt sejt for mig at vaere omkring spillere som Ida Tryggedsso­n og Emilie Hesseldal (landsholds­spiller, red.). De ville til USA og vaere profession­elle basketball­spillere. Jeg målte mig med dem, men ville også tage den skridtet videre. Det hjalp, at de viste mig vejen og deres slags er der heldigvis en del af i Åbyhøj,« siger Maria Steen Jespersen.

Fra den nuvaerende landsholds­trup har Sofie Tryggedsso­n samt Caroline Wich også vaeret på college i USA.

Alberte Rimdal og Malene Lind Pedersen er for unge til at huske spillere som Ida Tryggedsso­n og Emilie Hesseldal fra deres tid i Åbyhøj, men har begge vaeret en del af Åbyhøjs ungdomsafd­eling og har planer om at spille i USA.

Alberte Rimdal skal til sommer spille for University of Florida, mens Malene Lind Pedersen, der i 2019 blev kåret til årets talent i Dameligaen, har haft udsat drømmen på grund af en knaeskade. Maria Steen Jespersen ser en helt anden arbejdsmor­al hos de unge landsholds­pillere.

»Jeg kan maerke, at motivation­en og ambitioner­ne hos de yngre spillere som Alberte Rimdal og Malene Lind Pedersen er større end mine var dengang. Nu vil de i WNBA (Den kvindelige profession­elle basketball-liga i USA, red.), og det har jeg stor respekt for. Jeg håber for dansk basketball og landsholde­t, at vi får nogle på det niveau,« siger Maria Steen Jespersen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark