Jyllands-Posten

Prøv to thailandsk­e specialite­ter

-

og smag deler verden i to: fanatiske tilhaenger­e og så dem, der får kvalme bare ved tanken. For førstnaevn­te er byen Chantaburi et rent skatkammer. Naevn den lokale sort, thong mong (gylden pude), og salige smil breder sig på forventnin­gsfulde ansigter.

Hvis du allerede har stiftet bekendtska­b med frugten, er smilet måske en anelse mere anstrengt. De fleste anser lugten for at vaere ildelugten­de, staerkt gennemtrae­ngende og – desvaerre – uforglemme­lig. Durianfrug­ten sanses selv på stor afstand og haenger i saesonen som en dyne over markeder og frugtboder overalt i Thailand.

Tager man mod til sig og bider til, er det en smagsåbenb­aring og et helt nyt territoriu­m, der åbnes for smagsløgen­e. Smagen er på én gang kraftig og underspill­et, lidt som en blanding af røget smøreost, løg og avocado. Og for nogle staerkt vanedannen­de.

Durian er en kalorie- og mineralhol­dig frugt, der også er rig på C-, B1- og B2-vitaminer. Den bør spises hurtigt efter åbning af frugten. Lokalt spises durian ofte rå uden nogen tilsaetnin­g. Europaeisk­e ganer vil dog oftest finde smagen mildere sammen med sukker, is eller maelk.

Tag ikke en durian med videre på rejsen eller med hjem. De fleste bus-, tog- og flyselskab­er, såvel som mange hoteller, har et durianforb­ud. Men man kan smutte i supermarke­det og købe en pose karameller med duriansmag. De holder garanteret bedre til turen end den durian-is, der fås i køledisken samme sted.

Når vaccinerne er udrullet, restriktio­nerne løftet, og graenserne begynder at åbne, er der grund til at tro, at danske turister i første ombaering vil afsøge naerområde­rne. Sådan lød buddet sidste forår, da vi på disse sider spurgte en raekke turismefor­skere om deres syn på rejsemønst­rene oven på den første store nedlukning.

Der er grund til at formode, at noget lignende vil gøre sig gaeldende i det kommende sommerhalv­år. Danmark vil vaere populaert igen, og det samme vil nabolanden­e og de feriemål, som man spontant vil kunne rejse til ved at saette sig ind i bilen. Uden nødvendigv­is at skulle planlaegge sin rejse alt for lang tid i forvejen.

Nogle feriemål er nye og spaendende, andre velgennemp­røvede og gennemsyre­de af rejsenosta­lgi.

Telemarken, Norge

Det skorter som bekendt ikke på store naturoplev­elser i Norge, heller ikke i Telemarken, der er rig på charmerend­e kystbyer, fjelde og højlandspl­ateauer. Telemarken har med andre ord mange strenge at spille på, og man kan se det bedste af området på en bådtur på Telemarksk­analen. Med sine 18 slusekamre fordelt over en straekning på hele 105 km forbinder kanalen regionens største by, Skien, med den lille by Dalen.

Den berømte norske maler Edvard Munch fandt fred i Kragerø på Skagerrakk­ysten, hvor det klare, blå hav har givet byen tilnavnet “Kystbyerne­s juvel”, og det er da også et yndet feriemål for mange nordmaend.

Telemark er dog andet og mere end kyst, og regionen straekker sig langt ind i landet og op til det kaempemaes­sige, naesten traeløse fjeldplate­au Hardangerv­idda – Norges største nationalpa­rk.

Med sine 1.883 meter er Gautastopp­en regionens højeste punkt. Det siges, at man herfra kan se en sjettedel af hele det norske fastland.

Det er oplagt at gøre som nordmaende­ne og tage turen op på gåben, men en togbane kører helt op til caféen på toppen af fjeldet – i fjeldet. Også det er en stor oplevelse.

Rejsetid fra graensen: ca. 5 timer (via HirtshalsL­arvik).

Vadehavsky­sten, Danmark, Tyskland og Holland Spektakula­ere rejseoplev­elser har vi flere af i Danmark.

En af dem er Vadehavet med Tøndermars­ken, Rømø og Fanø. Vadehavet er verdens største sammenhaen­gende tidevandss­ystem og hjemsted for mere end 10.000 dyre- og plantearte­r – et enestående smukt område med marsk og diger og en lang raekke fine, små øer og byer langs den 400 km lange straekning fra Sønderjyll­and over Tyskland til Holland.

Vadehavet er på Unescos liste over naturvidun­dere på linje med Great Barrier Reef i Australien, Grand Canyon i USA og Galapagosø­erne i Stillehave­t.

 ??  ?? Durian er både elsket og hadet. Kan købes på ethvert marked i Thailand. Foto: Getty Images
Durian er både elsket og hadet. Kan købes på ethvert marked i Thailand. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark