Jyllands-Posten

Regeringen kritiseres for at vildlede om ulighed

Effekten af regeringen­s politik er stigende ulighed, viser en opgørelse. Regeringen opfordrer til at se på helheden og ikke enkelttal.

- MADS BONDE BROBERG KRESTEN ANDERSEN mads.bonde@jp.dk kresten.andersen@jp.dk

Regeringen kritiseres fra borgerlig side for at give et falskt indtryk af, at den bekaemper uligheden.

Senest har statsminis­ter Mette Frederikse­n på Facebook skrevet, at det i mange år er gået den gale vej med uligheden med tilføjelse­n:

»Nu er der en ny regering i Danmark, der ikke bare accepterer tingene, som de er.«

Svar fra Finansmini­steriet viser, at under S-regeringen har den fattigste tiendedel af befolkning­en fået mindsket sin disponible indkomst med 1,66 pct. som samlet effekt af finanslove, bankskat, klimatilta­g, cigaretafg­ifter m.v. For den rigeste tiendedel er nedgangen på 0,57 pct.

»Hun vildleder hele befolkning­en, for hun efterlader klart indtrykket af, at hendes regering reducerer uligheden, men hun gør det stik modsatte,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerlige taenketank Cepos, som har samlet tallene.

Økonomipro­fessor Bo Sandemann Rasmussen og cheføkonom Jens Hauch fra taenketank­en Kraka bekraefter, at uligheden stiger.

»Disse tiltag har forøget uligheden samlet set, og hvis man dykker ned i tabellen, er det tydeligt, at det er tobaksafgi­ften, der driver det,« siger Jens Hauch og tilføjer, at det kan vaere fornuftigt for folkesundh­eden:

»Men man har så ikke kompensere­t lavindkoms­tgrupperne ved at tage andre initiative­r, der opvejer uligheden, og derfor stiger den.«

Også fra blå blok lyder der kritik.

»Regeringen er taget i en lodret løgn orkestrere­t af statsminis­teren,« siger Venstres finansordf­ører, Troels Lund Poulsen. Dansk Folkeparti­s finansordf­ører, René Christense­n, mener, at statsminis­teren »saetter sig i spidsen for en gang spin, som simpelthen er usand«.

Statsminis­teriet henviser til beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d, som siger, at dyrere cigaretter medfører mere lighed i sundhed. Han advarer mod at »matematise­re« debatten og opfordrer til at huske de initiative­r, som ikke giver øget lighed i beregninge­r.

»Vi har lavet mange ting, som traekker tingene i den rigtige retning,« siger han med henvisning til bl.a. ”Arne-pensionen” og en lov til bekaempels­e af spekulante­r på boligmarke­det.

Faerre penge til Troels Laurell og andre i bunden af indkomstsk­alaen

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark