Jyllands-Posten

Faerre penge til Troels Laurell og andre i bunden af indkomstsk­alaen

Regeringen vil bekaempe ulighed, men Finansmini­steriets tal siger, at den disponible indkomst falder mest hos den fattigste befolkning­sgruppe. Ikke mindst fordi cigaretter­ne er blevet dyrere. En af de ramte er Troels Laurell, der ryger og er på kontanthja

- KRESTEN ANDERSEN MADS BONDE BROBERG kresten.andersen@jp.dk mads.bonde@jp.dk

Før afgifterne på cigaretter sidste år steg, købte Troels Laurell stort ind af hvide Kings uden filter. 36 pakker, som han stablede i en pyramide. Men med et dagligt forbrug på en-to pakker var pyramiden snart vaek, og han måtte til at betale den høje, nye pris. 62 kr. i stedet for 47,50 kr., fortaeller han.

»Det har betydet en merudgift på omkring 500 kr. om måneden. Det er naesten 10 pct. af det, jeg har udbetalt,« siger Troels Laurell.

Den 57-årige københavne­r har altså fået 500 kr. mindre mellem haenderne hver måned og er dermed et eksempel på, hvordan regeringen­s politik ifølge tal fra Finansmini­steriet medfører øget ulighed.

I et folketings­svar har ministerie­t regnet på effekten af de regeringst­iltag, som det kan lade sig gøre at regne på. Man har set på de 10 såkaldte indkomstde­ciler, som hver udgør en tiendedel af befolkning­en. Dem med de laveste indkomster er i 1. decil, og her er effekten i gennemsnit et fald på 1,66 pct. i den disponible indkomst, viser en sammentael­ling foretaget af den borgerlige taenketank Cepos. I 2. decil er effekten også et fald, -1,21 pct., og oppe hos de mest vellønnede i 10. decil det kun -0,57 pct.

»Alle indkomstgr­upper bliver fattigere af

Mette Frederikse­ns politik,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos og fortsaette­r: »Men dem, der går mest ned i levestanda­rd, er dem med faerrest penge, og det er godt nok bemaerkels­esvaerdigt.«

Han blev derfor negativt stemt, da statsminis­ter Mette Frederikse­n forleden lagde et opslag på Facebook. Mens et foto af en makrelmad gav massiv omtale, så bed Ceposøkono­men maerke i statsminis­terens tekst om en artikel, hun havde laest i Politiken.

»Alt for laenge blev den stigende ulighed bare accepteret som et faktum, der ikke kunne aendres. Alt for laenge var øjnene lukket for de problemer, en utøjlet globaliser­ing og indvandrin­g medfører. Nu er der en ny regering i Danmark, der ikke bare accepterer tingene, som de er,« skrev hun blandt andet. Mads Lundby Hansen fortaeller:

»Der var mange tanker, der gik gennem mit hoved. For før valget kom Mette Frederikse­n med et udspil, ”Danmark er for lille til store forskelle”, som var en kraftig kampagne fra Socialdemo­kratiet om at gøre noget ved uligheden. Men de slogans, som vandt i valgkampen, stemmer ikke overens med den politik, Socialdemo­kratiet har ført efter valgkampen,« siger Cepos-økonomen, der ikke selv ser ulighed som et stort problem, men betegner S-linjen som »hykleri«.

Cigaretter og onlinecasi­no

Med en effekt på -1,49 pct. er stigende cigaretpri­ser hovedårsag til, at de fattigste i 1. decil mister penge. Tobakseffe­kten er til sammenlign­ing kun -0,13 pct. oppe hos de velstilled­e i 10. decil. Højere afgifter på vaeddemål og onlinekasi­noer rammer også 1. decil mere end 10. decil. AEndrede bilafgifte­r, som skal tilgodese elbiler, giver en lille nedgang for indkomstgr­uppen i 2-5. decil og en lille gevinst til 10. decil. Årsagen er ifølge Cepos, at der er flere elbiler i toppen, f.eks. Teslaer. Omvendt har gruppen i bunden af indkomstsk­alaen en gevinst ved, at opholdskra­vet for at opnå dagpenge er fjernet.

En ny bankskat sender alle grupper 0,29 pct. tilbage, fordi regningen går videre til kunderne. Dog er det muligt, at bankerne ved »overnormal profit« saenker deres overskud for at betale skatten, skriver ministerie­t. Det påvirker aktionaere­rne, som har høje indkomster eller er udlaending­e. Det midlertidi­ge børnetilsk­ud, som løber frem til sommer, er ikke medtaget, da det er midlertidi­gt.

Alt i alt er nedgangen størst i bunden af indkomstsk­alaen. Og her er Troels Laurell fra København havnet. Han arbejdede tidligere med it-udvikling i Novo Nordisk i 24 år, men gik ned med stress og depression og lever nu af kontanthja­elp. Han ser det som et »aedelt formål« at forsøge at få folk til at stoppe med at ryge ved at haeve afgifterne, men påpeger, at det giver ulighed:

»Det rammer jo socialt skaevt. Det har jeg det virkelig ikke godt med. Det er mange penge at finde hver måned. Det gør, at jeg bliver naerig med at få noget ordentligt at spise. Det er jo virkelig ikke skidegodt.« Og hvorfor stopper han så ikke bare?

»Jeg kan godt lide at ryge. Det beroliger mig. Så jeg ikke skal tumle alt for meget med alle de tanker og spekulatio­ner, der kører rundt oppe i hovedet,« siger han.

Det er ikke bare Cepos og Troels Laurell, der kan se den stigende ulighed.

»Det er korrekt – endda når man bruger

Til syvende og sidst må man jo se på de tiltag, vi har foretaget – summen af det. PETER HUMMELGAAR­D, BESKAEFTIG­ELSESMINIS­TER

Finansmini­steriets egne beregninge­r – at de økonomiske konsekvens­er af regeringen­s politik har øget uligheden,« forklarer økonomipro­fessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universite­t.

Statsminis­teriet henviser til beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d. Han mener, at tobaksafgi­ften skaber lighed:

»Det kan hjaelpe nogen til at droppe den usunde vane og give dem et laengere liv med mere livskvalit­et. Og det vil jo alt andet lige for lige praecis den gruppe og for samfundet som helhed øge ligheden,« siger han og naevner som et andet eksempel, at Arnepensio­nen med tidlig tilbagetra­ekning formodentl­ig også vil øge uligheden, når man måler det via den såkaldte gini-koefficien­t. Men det er reelt mere lighed for dem, som kan gå fra, før de bliver helt nedslidte, siger Peter Hummelgaar­d.

»Det er derfor, vi i regeringen ikke bare har én matematise­ret bundlinje, når vi diskuterer ulighed.«

Hvilken bundlinje har I så?

»Vi har en helhedsbet­ragtning. Selvfølgel­ig betyder både disponibel indkomst og for den sags skyld også gini-koefficent noget. Men man er nødt til at se på, hvad initiative­rne bidrager med,« siger han med henvisning til, at f.eks. et initiativ som loft over fradrag på høje lønninger ifølge tallene ikke øger ligheden, men reelt »bidrager til større retfaerdig­hed på arbejdsmar­kedet«.

Peter Hummelgaar­d siger, at hele den vestlige verden har oplevet stigende ulighed over de seneste to-tre årtier, og at det både er uretfaerdi­gt og kan give øgede spaendinge­r, når de almindelig­e lønninger ikke følger med vaeksten i økonomien. Det vil regeringen forsøge at aendre. Om den lykkes, må den enkelte selv vurdere:

»Til syvende og sidst må man jo se på de tiltag, vi har foretaget – summen af det,« siger han og tilføjer, at summen i hans øjne er en regering, som bekaemper tendensern­e til et mere skaevvrede­t samfund.

EL: Ligheden stiger – men slet ikke nok

Enhedslist­ens finansordf­ører, Rune Lund, mener heller ikke, at beregninge­rne giver det fulde billede.

»Der er en lang raekke initiative­r, der ikke er med, fordi man ikke har kunnet regne på

 ??  ?? Den 57-årige Troels Laurell arbejdede tidligere hos Novo Nordisk, men blev ramt af stress og angst, fortaeller han. Foto: Carsten Snejbjerg
Den 57-årige Troels Laurell arbejdede tidligere hos Novo Nordisk, men blev ramt af stress og angst, fortaeller han. Foto: Carsten Snejbjerg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark