Jyllands-Posten

ØKONOMISK ULIGHED

- Kilder: Cepos, svar fra Finansmini­steriet til Folketinge­t

Beregninge­rne fra Finansmini­steriet viser, hvordan uligheden er blevet påvirket af regeringen­s politik. Det handler altså ikke om, hvorvidt uligheden i samfundet generelt er gået op eller ned, men kun om effekten af initiative­rne. Beregninge­rne er behaeftet med usikkerhed.

Udover at se på indkomstde­ciler (i en decilforde­ling er befolkning­en rangordnet efter størrelsen af deres indkomst og opdelt i 10 lige store grupper, red.) kan man også se på den såkaldte gini-koefficien­t, altså graden af ulighed i en fordeling. Den er gået op med samlet set 0,10, viser et andet svar fra Finansmini­steriet, og det betyder en vis stigning i uligheden. Hovedårsag­en er tobaksafgi­fterne. dem, men som åbenlyst traekker i den rigtige retning,« mener han og siger bl.a., at øget velfaerd betyder, at folk ikke skal tegne så mange private forsikring­er og dermed har større forbrugsmu­ligheder.

Han mener selv, at det går den rette vej. »Jeg kan med ro i maven sige, at ligheden er steget, efter regeringen kom til. Men den er steget utroligt lidt,« siger han.

Derfor skal regeringen gøre mere for at bekaempe uligheden, som den har lovet sine støttepart­ier i forståelse­spapiret fra 2019.

»Det naeste skridt – hvis vi skal leve op til forståelse­spapiret – er at kigge på, hvordan vi genoprette­r det sociale sikkerheds­net, og hvordan vi tilbagerul­ler skatteraba­tter til de mest velstilled­e,« siger Rune Lund.

Mads Lundby Hansen anerkender ikke regeringen­s forklaring.

»Sådan er det altid under en S-regering, når man taler om ulighed. Der drejer det sig ikke om gini-koefficien­ten, men om den følte virkelighe­d. Og den er altid rar under en S-regering. Når der så kommer en borgerlig regering, så fører man igen fuld kampagne på, at den ”matematisk­e ulighed” vokser.«

Dansk Folkeparti­s finansordf­ører, René Christense­n, mener, at det er en trossag, om øget cigaretafg­ift øger folkesundh­eden.

»Det er ikke noget, man kan bruge som et hårdtslåen­de argument for, at det ikke øger uligheden. For her og nu øger det uligheden. Det rådighedsb­eløb, man har til andet, det falder, når cigaretpri­serne stiger,« siger han og tilføjer, at regeringen taler usandt – og slipper godt afsted med det.

»Og det tror jeg desvaerre, at vi alle sammen bliver fattigere af, uanset hvilken decil vi er i.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark