Jyllands-Posten

Tiltale: Fynbo ville etablere talerør for terrorprop­aganda i Danmark

Nu begynder en terrorsag mod en 30-årig mand. Politiet betragter ham som aktiv i grupper, der ifølge en ekspert er forundt få og inkarnered­e islamister.

- KAARE KRONBERG JENSEN JACOB HAISLUND kaare.k.jensen@jp.dk jacob.haislund@jp.dk

På mange måder var han den mindst bemaerkels­esvaerdige skikkelse, der blev pågrebet den hektiske decemberda­g i 2019. Alligevel kan terrorsage­n, der mandag begynder i retten i Odense, vise sig saerligt interessan­t, saeregen og bekymrende i en dansk kontekst, lyder vurderinge­n fra terrorfors­kere.

Som Tore Hamming, ph.d. i jihadisme fra European University, udtrykker det, har manden, der mandag skal for retten, ifølge anklageskr­iftet vaeret langt inde i Islamisk Stat-affiliered­e netvaerk på krypterede platforme.

»Det er de uofficiell­e netvaerk, som han er anklaget for at vaere en del af. Når man er med i de grupper, er man del af en lille skare af folk, der bevaeger sig i de her kredse online. Vi taler måske om ca. 100 mennesker,« siger Tore Hamming.

Stor maengde IS-materiale

I alt blev 22 personer anholdt og cirka 20 adresser ransaget i den omfattende antiterror­aktion i 2019, der strakte sig fra hovedstade­n til Aalborg – og en smuttur omkring Fyn.

En del af netvaerket er sigtet for at ville lave en bombe, som skulle bringes til spraengnin­g et ikke naermere defineret sted i Danmark eller udlandet, mens en anden del er sigtet for at forsøge at anskaffe pistoler til brug for en eller flere terrorhand­linger. Og så var der den nu første tiltalte fra Fyn, der ikke er at betragte som en central del af det øvrige netvaerk af anholdte.

Hvad der førte til netop hans anholdelse – manden, der er muslim af gambisk afstamning, dansk gift, og hvis svigerfars bolig i Munkebo blev endevendt af ordensmagt­en – vil vise sig.

Ifølge det ni sider lange anklageskr­ift har manden delt vejledning­er i fremstilli­ng af bomber, gift, håndtering af våben samt i udførelse af terrorangr­eb via internetpl­atformen Telegram.

Han skulle også have vejledt i, hvordan man holder sig skjult fra politiet. I dagene op til anholdelse­n – i perioden fra den 7. til den 11. december – skulle han ifølge anklageskr­iftet have forsøgt at skaffe penge til Islamisk Stat i Libyen og Mali.

Tore Hamming følger ekstremist­iske gruppers digitale kommunikat­ion og spredning af propaganda taet, og han kalder en del af anklageskr­iftet, hvor det fremgår, at manden angiveligt skal have oprettet og klargjort en Telegram-kanal med navnet ”Books account 1” for saerlig interessan­t og afgørende. Som Tore Hamming laeser det, laegger anklageren op til, at manden lagde an til at »pushe« en masse materiale, han havde samlet sammen.

»I så fald ville det vaere en stor maengde Islamisk Statmateri­ale inklusive angrebsvej­ledninger, der skulle deles,« siger han og uddyber:

»De fleste i de netvaerk er passive. De er der for at modtage kommunikat­ion, og så er der nogle enkelte, som er administra­torer eller aktive profiler. Hvis man reelt har bevis for, at han var en aktiv aktør i de IS-netvaerk, der distribuer­er materiale, har man fat i noget.«

Den svenske terrorfors­ker Magnus Ranstorp har fulgt svenske fremmedkri­gere i konfliktzo­ner via Telegramne­tvaerket, som han beskriver som en labyrint:

»Det er ikke som på Facebook, hvor du let kan søge efter folk. Du skal vide praecis, i hvilke ”rum” du skal finde de personer, du leder efter. Netvaerket er også krypteret, så du kan oprette hemmelige ”rum”,« siger Magnus Ranstorp.

Ifølge anklageskr­iftet skal manden bl.a. have delt materiale fra Telegram-grupper ved navn ”Lone Mujahid Master”, ”LoneMujahi­dTactics” og ”Greenblrds”. I Storbritan­nien blev et Telegram-netvaerk kaldet ”Greenb1rds”, hvor der opfordrede­s til at begå terrorangr­eb i Vesten, blotlagt i efteråret 2019. Bag det stod en kvindelig konvertit, som siden blev idømt faengsel på livstid for at planlaegge at bombe St. Paul’s Cathedral i London.

Frank Jensen, der er tidligere operativ chef ved Politiets Efterretni­ngstjenest­e og analytiker ved TV 2, har laest anklageskr­iftet igennem, og han mener, at et interessan­t spor i den foreståend­e retssag er, i hvilken grad manden har haft dialog med Islamisk Stat:

»Når man laeser søgeordene igennem, virker det til at vaere på et meget profession­elt niveau og bestemt ikke noget en person, som lige var hevet ind fra gaden, ville kunne finde ud af. Spørgsmåle­t er, hvordan han er blevet sat ind i det, og hvad hans forbindels­e er til Islamisk Stat«.

»Jeg vil blive forbavset, hvis ikke han er i en eller anden form for dialog med inderkerne­n i Islamisk Stat, fordi det virker så profession­elt,« siger Frank Jensen.

Jeg vil blive forbavset, hvis ikke han er i en eller anden form for dialog med inderkerne­n i Islamisk Stat, fordi det virker så profession­elt. FRANK JENSEN, TIDLIGERE OPERATIV CHEF VED POLITIETS EFTERRETNI­NGSTJENEST­E OG ANALYTIKER VED TV 2

Naegter sig skyldig

Forsvarsad­vokat Asser Gregersen forklarer, at hans klient – den tiltalte – naegter sig skyldig og vil forklare sig i retten i mandag:

»Dengang han blev fremstille­t i grundlovsf­orhør, var han sigtet for at ville begå terror formentlig­t et sted i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark